Ce este Ginko Biloba și ce beneficii aduce organismului
Ce este Ginko Biloba?
Ginkgo Biloba este unul dintre cei mai „bătrâni” arbori de pe Pământ, o specie unică in lume. Deși in jurasic, acest arbore popula toată emisfera nordică a planetei, in prezent el crește natural doar intr-o regiune restransă din sud-estul Chinei.
Face parte din familia Ginkgoaceae și este singurul supraviețuitor al acestei familii, care a crescut pe Pământ incă de acum 270 de milioane de ani. Din acest motiv, arborele de Ginkgo Biloba este considerat o adevărată „fosilă vie”.
Impunător, cu o inălțime ce poate ajunge până la 30-40 de metri si cu o coroană bogată, acesta mai este cunoscut si sub numele de „arborele pagodelor”, „caisa argintie” sau „arborele templier japonez”, pentru că in Japonia a fost identificat pentru prima dată. Este un arbore deosebit de rezistent, putând sa ajungă chiar și până la 1000 de ani.
Ginkgo Biloba a supraviețuit și datorită beneficiilor pe care oamenii le-au identificat. Călugării budiști din sudul Chinei au cultivat arborele incă din anul 1100, iar de acolo s-a răspândit in Japonia, Coreea și, la începutul secolului al XVIII-lea, în Europa.
Uzul terapeutic al frunzelor si fructelor de Ginkgo Biloba este de notorietate, mai ales in medicina tradițională asiatică. Prima mențiune cu privire la beneficiile sale a fost identificată in timpul dinastiei Han (206 i.e.n. si 220 e.n.) Apoi, arborele a fost menționat in literatură, in jurul anului 1400, ca un remediu pentru răni și pistrui. In Occident, Ginkgo Biloba a inceput să fie utilizat incepând cu anii 1950.
In tara noastra, Ginkgo Biloba nu creste in mod spontan, insă il putem găsi in câteva plantații mici in România, deoarece nu este un arbore foarte pretențios când vine vorba despre condițiile de mediu. Rezistă atît la secetă, la temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate, cât și la ploi abundente.
Ce utilizăm de la Ginko Biloba?
Frunzele de Ginkgo Biloba au forma unui evantai, iar fructele, care sunt produse doar de arborii de gen feminin, au un miros puternic și sunt asemănătoare caiselor, dar cu dimensiune mai redusă.
Pulpa fructelor nu este comestibilă, dar din frunze se poate prepara ceai, in vreme ce extractul din muguri poate fi utilizat pentru diverse produse farmaceutice.
Sunt utilizate și nucile de Ginkgo Biloba, care sunt semințele din sâmburii fructelor. Acestea sunt comestibile și sunt utilizate in bucătăria asiatică.
Care sunt beneficiile Ginko Biloba?
Cu o carte de vizită atât de atractivă, Ginkgo Biloba a fost considerat mereu un arbore ales, iar frunzele și fructele acestui arbore milenar au fost utilizate în scop terapeutic.
Extractul din frunzele de Ginkgo Biloba are puternice proprietăți antioxidante, datorită flavanoidelor si terpenoidelor. Aceste componente, alaturi de substanțe nutritive precum vitamine din complexul B și C sau minerale precum magneziu, fier sau calciu, care se găsesc in frunzele de Ginkgo Biloba, ii atribuie acestui arbore numeroase beneficii.
Ginko Biloba îmbunătățește circulația
Acesta este cel mai cunoscut efect al extractului de Ginkgo Biloba. Studiile efectuate până acum atestă faptul că extractul de Ginkgo Biloba are o contribuție importantă in ceea ce privește imbunătățirea circulației sângelui, fapt ce ajută la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare sau atac cerebral. In același timp, persoanele care au circulația periferică deficitară și iși simt mereu mâinile și picioarele reci pot să utilizeze extractul de Ginkgo Biloba pentru remedierea acestor probleme. Același efect recomandă extractul de Ginkgo Biloba și in combaterea varicelor sau a hemorozilor.
Gingko Biloba sprijină memoria
Acest beneficiu se datorează tot acțiunii pe care il are extractul de Ginkgo Biloba la nivelul sistemului circulator. Activitatea cerebrală este puternic influențată de circulația sângelui la nivelul creierului, astfel incât cele două beneficii sunt strâns legate, iar odată cu imbunătățirea circulației putem avea parte și de un sprijin in ceea ce privește procesele cognitive. Datorită acestui efect, Ginkgo Biloba a fost utilizat și ca tratament complementar pentru boli degenerative precum demența sau Alzheimer.
Ginko Biloba susține metabolismul
Ginkgo Biloba contribuie la reglarea metabolismului, datorită antioxidanților pe care ii conține. Aceștia contracarează efectele radicalilor liberi ce determina stresul oxidativ, un factor patogen important in procesul de metabolizare a glucidelor. Combaterea stresului oxidativ are, astfel, un efect protector impotriva obezității și ajută la menținerea unui nivel optim de insulină in sânge.
Ginko Biloba îmbunătățește funcția sexuală
Ginkgo Biloba determină o creștere a libidoului atât in cazul femeilor, cât și in cazul bărbaților. In urma unui studiu in care s-au utilizat și pilule placebo, s-a observat o creștere a dorinței sexuale in cazul femeilor trecute de menopauză cărora li s-a administrat extract de Ginkgo Biloba. In același timp, datorită efectului pe care il are asupra circulației, Ginkgo Biloba este de ajutor in tratarea disfuncției erectile.
Ginko Biloba ameliorează simptomele depresiei
Extractul de Ginkgo Biloba ameliorează simptomele depresiei, datorită antioxidanților conținuți și a efectului lor neuroprotector. Numeroase studii au demonstrat legătura dintre stresul oxidativ, care poate fi combătut cu ajutorul antioxidanților și afectiuni precum anxietatea sau depresia. De altfel, stresul oxidativ este o consecință a unui dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți, astfel incât orice produs care conține antioxidanți este considerat unul de ajutor in ameliorarea simptomelor depresiei.
Ginko Biloba contribuie la vindecarea unor afecțiuni ale pielii
Efectul extractului de Ginkgo Biloba asupra afecțiunilor dermatologice a fost evidențiat in mai multe lucrări de specialitate. Una dintre cele mai importante, o lucrare semnată de dermatologul american Philip D. Shenefelt (coautor al carții Integrative „Dermatology”), arată că Ginkgo Biloba poate fi de ajutor in tratarea unor afecțiuni ale pielii, precum psoriazis sau vitiligo.
Ginko Biloba ar putea ajuta reducerea simptomatologiei ADHD
Un studiu realizat de o echipă de medici din Germania a arătat că extractul de Ginkgo Biloba ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Medicii subliniază insă că, deși rezultatele lor au aratat efecte pozitive, este nevoie de o aprofundare in acest sens.
Ginko Biloba poate contribui la combaterea inflamației
Inflamația este un răspuns natural al organismului la răni sau la factori dăunatori. In răspunsul inflamator, diferite componente ale sistemului imunitar sunt activate pentru a lupta impotriva invadatorului străin sau pentru a vindeca zona rănită. Unele boli cronice declanșeaza un răspuns inflamator chiar și atunci când nu există nicio rană prezentă. In timp, această inflamație poate provoca leziuni permanente ale țesuturilor și ADN-ului.
Anumite studii au arătat că extractul de Ginkgo Biloba poate reduce markerii inflamației. Printre afecțiunile in care extractul de Ginkgo Biloba și-a dovedit eficiența in reducerea inflamației se numără artrita, sindromul intestinului iritabil, accidentul vascular cerebral, bolile cardiace și cancerul.
Ginko Biloba reduce manifestările sindromului premestrual
Anumite cercetări indică faptul ca Ginkgo Biloba poate contribui la reducerea simptomelor fizice și psihologice ale sindromului premenstrual.
Un studiu efectuat pe 85 de studente a evidențiat o reducere cu 23% a manifestărilor sindromului premenstrual, după consumul de Ginkgo Biloba.
Cum se utilizează Ginko Biloba?
Ginkgo Biloba se poate utiliza sub formă de ceai, tincturi, unguente, suplimente nutritive sau in unele medicamente, iar produsele care il conțin se găsesc, de regulă, in farmacii și magazine naturiste. Extractul de Ginkgo Biloba se găseste și in unele capsule pentru imbunătățirea memoriei.
Indiferent pentru care dintre produsele care conțin extract de Ginkgo Biloba am opta, cert este că un consult medical este necesar inainte de administrarea acestora. Efectul notabil asupra sistemului circulator face din produsele pe baza de Ginkgo Biloba unele care necesita prudenta in cazul in care sunt administrate in paralel cu medicația pentru afecțiuni cardiovasculare.
Prin urmare, inainte de administrarea unor produse farmaceutice care conțin extract de Ginkgo Biloba, este indicat să purtăm o discuție cu medicul și să facem o serie de analize medicale.
Ginko Biloba – contraindicații
Deși are efecte benefice importante, Ginkgo Biloba prezintă și câteva contraindicații. Produsele care conțin extract de Ginkgo Biloba ar trebui evitate de femeile insărcinate, iar in cazul copiilor ar trebui administrate doar la recomandarea medicului. In același timp, persoanele care suferă de boli cardiovasculare ar trebui să utilizeze cu prudență astfel de produse și doar la recomandarea medicului curant.
Printre posibilele reacții adverse ale extractului de Ginkgo Biloba se numără:
- durerile de cap;
- durerile de stomac;
- vărsăturile;
- greață;
- amețeală;
- palpitațiile;
- tulburările digestive (constipație, diaree);
- reacțiile alergice cutanate.
Ginkgo Biloba poate interacționa cu alte medicamente, precum antidepresivele, antihipertensivele sau contraceptivele orale, generând reacții adverse.
Gingko Biloba este unul dintre cei mai longevivi arbori de pe Pământ
Oamenii de știință au studiat îmbătrânirea a 34 de copaci, cu vârste cuprinse între 15 și 667 de ani, din diferite provincii chineze. Ei au publicat cercetarea în ianuarie, în revista științifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences.
„La oameni, când îmbătrânesc, sistemul imunitar începe să nu mai funcționeze așa bine”, explică autorul principal al studiului, Richard Dixon. „Or, sistemul imunitar al acestor arbori, chiar dacă au 1.000 de ani, seamănă cu cel al unuia tânăr de 20 de ani”, spune cercetătorul.
„În ansamblu, rezultatele noastre arată că arborii cu durată de viață lungă au dezvoltat mecanisme compensatorii pentru menținerea unui echilibru între procesul de creștere și cel de îmbătrânire”, arată studiul.
Copacii precum gingko biloba ar putea trăi aproape etern, spune Peter Brown, un biolog care nu a fost implicat în studiu. Acești copaci au în fiecare an lemn nou, rădăcini noi, frunze noi, noi organe sexuale. Nu sunt precum animalele sau oamenii. La noi, din momentul în care ne-am născut, toate piesele sunt acolo, dar, la un moment dat, ele încep să ne lase, spune biologul citat de New York Times.