Ce este uleiul de krill și care sunt efectele sale benefice asupra sănătății
Ce este uleiul de Krill?
Krill este un crustaceu mic cu un aspect asemănător cu cel al creveților. Se găsesc în apele reci ale oceanului. Krill servește în primul rând ca sursă de hrană pentru alte animale din ocean, de exemplu – balene, foci, pinguini, calmaruri și pești.
Krill se găsește în oceanele din largul Antarcticii, Canada și Japonia. Recoltarea de krill este controversată. Există îngrijorarea că recoltarea comercială a krillului pentru utilizarea în suplimentele de ulei de krill ar putea amenința speciile care îl consumă ca hrană, inclusiv balenele. Tot uleiul de kril vândut în suplimente nutritive este recoltat din largul oceanului, ceea ce perturbă echilibrul natural al aprovizionării cu hrană pentru animalele marine mai mari.
Utilizările comerciale ale Krill-ului includ creșterea somonului în acvacultură, recoltarea pentru utilizarea în capsule de ulei de Krill, ca hrană pentru acvarii de casă și ca sursă de hrană pentru oameni.
Krill, cunoscut sub numele de Okiami, a fost recoltat de japonezi ca sursă de hrană umană încă din secolul al XIX-lea și este consumat și în Coreea de Sud și Taiwan. Krill are un aspect roz sau roșu datorită planctonului pe care îl consumă ca sursă de hrană în ocean.
Ce conține uleiul de krill?
Krill conține un ulei care este similar cu uleiurile găsite în uleiurile de pește, acizii grași omega-3. Acizii grași omega-3 sunt recomandați pentru a fi utilizați în reducerea nivelului de trigliceride. Utilizarea uleiului de Krill ca supliment pentru scăderea lipidelor din sânge este din ce în ce mai populară.
Krill Oil conține:
Acizii grași polinesaturați omega-3 EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (docosahexaenoic). Acizii grași polinesaturați omega-3 se găsesc, de asemenea, în uleiurile din anumite tipuri de pește, legume și alte surse vegetale.
Spre deosebire de uleiul de pește, acizii grași omega-3 din uleiul de Krill sunt absorbiți și transportați către celulele organismului sub formă de fosfolipide. Acizii grași omega-3, în combinație cu dieta și exercițiile fizice, acționează prin scăderea producției de lipoproteine “rele”, cu densitate scăzută (LDL) și trigliceride din organism, și pot crește colesterolul “bun” cu lipoproteine cu densitate ridicată (HDL). Nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride pot duce la boli coronariene, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Cercetările de susținere, dar nu concludente, arată că consumul de acizi grași omega-3 EPA și DHA poate reduce riscul de boli coronariene.
Krill Oil conține, de asemenea,:
Acizi grași derivați din fosfolipide (PLFA), care pot duce la o mai bună absorbție, și lethicină marină2
Un antioxidant carotenoid numit astaxantină. Antioxidanții inhibă oxidarea și pot neutraliza efectul oxidant al radicalilor liberi și al altor substanțe din țesuturile organismului care pot duce la apariția bolilor.
Uleiul de krill a fost utilizat, de asemenea, pentru a trata hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, cancerul, osteoartrita, depresia și sindromul premenstrual (PMS), deși lipsesc studiile de înaltă calitate cu populații de dimensiuni adecvate care să valideze aceste utilizări. Pacienții ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a utiliza uleiul de krill pentru orice afecțiune.
Avertizările emise de FDA notează că anumiți pești (marlin, ton, pește spadă) pot conține toxine precum metilmercurul, ceea ce îi determină pe unii consumatori să fie atenți la consumul de pește pentru a obține acizi grași omega-3. Producătorii de ulei de Krill sugerează că acesta ar putea fi mai sigur datorită nivelurilor mai scăzute de contaminanți precum mercurul. FDA a emis recomandări ca femeile însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate și copiii mici să evite să mănânce mai mult de 6 uncii de pește pe săptămână. Cu toate acestea, Krill poate conține, de asemenea, metilmercur și alți poluanți din apa de mare, deși se află mai jos în lanțul trofic și pot conține valori mai mici ale acestor poluanți. Un studiu a remarcat că Krill-ul recoltat din Antarctica conține niveluri ridicate de pesticide organice.
Producătorii de ulei de Krill susțin că unul dintre avantajele uleiului de Krill față de uleiul de pește este că nu are gust de pește, neproducând reflux sau eructații cu arome de pește, un efect secundar comun al suplimentelor de ulei de pește. Cu toate acestea, uleiul de Krill poate duce totuși la aceste efecte secundare la unii pacienți.
Avertismente
Luați Krill Oil exact așa cum este indicat pe etichetă sau așa cum a prescris medicul dumneavoastră. Nu îl luați în cantități mai mari sau pentru o perioadă mai lungă decât cea recomandată.
Uleiul de Krill nu trebuie utilizat la pacienții cu alergie la pește sau creveți sau, probabil, la orice alt tip de fructe de mare. Nu au fost finalizate testele de susceptibilitate la reacții alergice la Krill Oil.
Persoanele cu coagulopatie sau care iau anticoagulante sau alte medicamente trebuie să își anunțe medicul înainte de a lua suplimente alimentare.
Întrerupeți administrarea de Krill Oil cu cel puțin două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală sau procedură programată.
Înghițiți capsula de Krill Oil întreagă. Nu găuriți sau deschideți capsula.
Uleiurile marine, cum ar fi uleiul de Krill, reprezintă doar o parte a unui program complet de tratament care include, de asemenea, dieta, exercițiile fizice și controlul greutății. Urmați foarte atent dieta, medicația și rutinele de exerciții fizice.
Este posibil să existe și alte medicamente care pot interacționa cu Krill Oil
Spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le utilizați. Acest lucru include produsele cu prescripție medicală, cele fără prescripție medicală, vitaminele și produsele pe bază de plante. Nu începeți un nou medicament fără să-i spuneți medicului dumneavoastră.
Întrerupeți utilizarea Krill Oil și solicitați ajutor medical de urgență dacă credeți că ați folosit prea mult medicament sau dacă prezentați oricare dintre aceste semne ale unei reacții alergice: urticarie; dificultăți de respirație; umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului.
Reacții adverse mai puțin grave sunt mai probabile și este posibil să nu aveți deloc. Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice efect secundar care pare neobișnuit sau este deosebit de deranjant.
Înainte de a lua ulei de Krill
Nu utilizați uleiuri marine precum uleiul de Krill dacă sunteți alergic la pește, creveți sau orice alt tip de fructe de mare. Asigurați-vă că verificați eticheta de pe ambalajul uleiului de Krill pentru a căuta alte ingrediente active sau inactive care ar putea provoca o alergie. Dacă nu sunteți sigur, întrebați farmacistul dumneavoastră.
Adresați-vă medicului sau farmacistului cu privire la utilizarea acestui medicament dacă aveți:
Diabet
Boală de ficat
O afecțiune a pancreasului
Tulburare de coagulare a sângelui sau risc de accident vascular cerebral
Operație sau procedură viitoare care ar putea crește riscul de sângerare
Tiroida hipoactivă
Dacă beți mai mult de două băuturi alcoolice pe zi
Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți însărcinată sau intenționați să rămâneți însărcinată în timp ce utilizați Krill Oil. Nu se știe dacă acizii grași polinesaturați omega-3 trec în laptele matern sau dacă acest lucru ar putea dăuna unui copil.
Cum ar trebui să iau Krill Oil?
Utilizați Krill Oil exact așa cum este indicat pe etichetă sau așa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Nu utilizați în cantități mai mari sau mai mici sau pentru o perioadă mai lungă decât cea recomandată.