Nevoi emotionale

Ce sunt nevoile emoționale și cum le putem exprima

Toată lumea are nevoi emoționale și uneori apelăm la parteneri pentru a ni le satisface. Dar acest lucru este dificil pentru un partener și într-o relație. Deși este important să ne ajutăm reciproc să ne satisfacem nevoile, responsabilitatea finală pentru împlinirea emoțională revine individului.

Cum vă recunoașteți nevoile emoționale într-o relație și ce puteți face pentru a le satisface

Aveți, de asemenea, modalități de a vă ajuta partenerul să își satisfacă nevoile, consolidând și mai mult relația voastră. Dar, mai întâi, este util să știți clar ce sunt nevoile emoționale și de ce sunt importante.

Ce sunt nevoile emoționale?


Psihologul clinician și autorul Willard F. Harley Jr., PhD, ne împărtășește că o nevoie emoțională este “o dorință care, atunci când este satisfăcută, îți lasă un sentiment de fericire și mulțumire, iar atunci când este nesatisfăcută, îți lasă un sentiment de nefericire și frustrare”. Aceste nevoi pot fi nevoia de afecțiune, conversație, onestitate și deschidere și angajament familial.

Toți oamenii au nevoi emoționale și, atunci când aceste nevoi sunt satisfăcute, experimentează împlinirea emoțională. Dar fiindcă emoțiile vin din interiorul nostru, împlinirea trebuie să vină și ea din interior.

“Când avem așteptări ca un soț sau o soție să ne împlinească, ne pregătim pentru dezamăgire, deoarece nicio ființă umană nu poate satisface o altă ființă umană. A spera că un alt om ne poate satisface nevoile este o cerere prea mare de la oricine”.

(Mark Altrogge, pastor la o biserică din Indiana și creator al site-ului de relații The Blazing Center)

Nu căutați unde trebuie să se schimbe soțul dumneavoastră. Priviți unde trebuie să vă schimbați dumneavoastră. Nu trebuie să aveți așteptări de la soțul/soția dumneavoastră. Dacă aveți așteptări, asumați-vă să le satisfaceți chiar dvs.

Un partener ne poate susține emoțional, dar nu poate fi singura modalitate prin care să ne putem simți împliniți și mulțumiți. Însă sprijinul emoțional este în continuare esențial, chiar dacă nu poate satisface toate nevoile.

Importanța satisfacerii nevoilor emoționale ale celuilalt, într-o relație


Dacă vă sunt satisfăcute nevoile emoționale, vă simțiți mai confortabil să vă exprimați sentimentele față de partenerul dumneavoastră. Deși este posibil să aveți cu siguranță dezacorduri, devine mai ușor să vă certați în mod corect, știind că scopul final este de a ajunge la o soluție reciproc acceptabilă.

Atunci când partenerii își satisfac nevoile unul altuia, este probabil, de asemenea, să petreacă mai mult timp împreună și să își împărtășească unul altuia detalii din viața lor. Amândoi se simt valorizați și validați și, adesea, experimentează niveluri mai ridicate de satisfacție în relație

Pași pentru identificarea nevoilor tale emoționale


Sabrina Romanoff, PsyD, este psiholog clinician și profesor, specializat în a ajuta oamenii să rezolve problemele din relații, provocate de stresul de la locul de muncă sau academic și de schimbările din viață. Ea sugerează un proces în patru pași, care provine din domeniul terapiei comportamentale, pentru a vă identifica propriile nevoi emoționale.

O modalitate ușoară de a vă aminti cei patru pași este cu ajutorul cuvântului STOP:

  1. S înseamnă stop: Când simți că nevoile tale emoționale nu sunt satisfăcute, oprește-te. “Nu reacționa, doar îngheață”, spune Romanoff. “Înghețarea pentru o clipă te ajută să eviți să faci ceva impulsiv, să îți respingi nevoile sau să acționezi fără să te gândești.”
  • 2. T înseamnă să faci un pas înapoi: Dacă te simți copleșit, este dificil să îți identifici nevoile. “Acordă-ți timp să te calmezi și să procesezi ceea ce simți”, spune Romanoff. “Fă un pas înapoi, fie mental, fie fizic, de la situația respectivă.” Folosiți respirația profundă pentru a vă ajuta să vă reglați emoțiile.
  • 3. O înseamnă observație: Privește ce se întâmplă în jurul tău și în interiorul tău. Cine este implicat? Ce fac sau ce spun? “Este important să nu te grăbești să tragi concluzii pripite”, ne sfătuiește Romanoff. “În schimb, adună faptele relevante pentru a înțelege ce se întâmplă și de ce ai nevoie.”
  • P înseamnă “a proceda cu atenție”: Romanoff sugerează să te întrebi: “Ce am nevoie de la această situație? Care este scopul meu? Ce decizie sau comportament ar face ca această situație să fie mai bună sau mai rea?”

Modalități de a-ți satisface propriile nevoi emoționale


Odată ce v-ați identificat nevoile emoționale, următorul pas este să găsiți modalități de a le satisface. Romanoff sugerează că acest lucru începe prin a fi atent la momentele în care aveți tendința de a apela la alții pentru satisfacerea emoțională. Pentru mulți oameni, acest lucru s-ar putea întâmpla atunci când vă plictisiți, vă simțiți singuri, sunteți anxioși sau aveți nevoie în alt mod să vă reglați emoțiile.

“Odată ce vă identificați factorii declanșatori, puteți începe să vă reduceți dependența de alții în aceste situații.Dacă întârzii să ajungi la cineva, ai putea să-ți întărești propriile resurse interne pentru a procesa emoțiile dificile, de exemplu, scriind un jurnal, făcând exerciții fizice, făcând un duș cald sau o altă activitate relaxantă.”

Faptul că depinzi de un partener pentru a-ți satisface nevoile nu este dificil doar pentru el, ci te reține și pe tine. “Prin faptul că, în mod reflex, apelezi la alții pentru a-ți satisface nevoile, întărește ideea că nu ești capabil să ai grijă de tine în aceste momente dificile”, spune Romanoff. “Este important să îți demonstrezi ție însuți că ești mai puternic decât crezi că ești.”

Ajutați-vă partenerul să își satisfacă nevoile emoționale


În timp ce auto-calmarea este importantă, puteți totuși să vă ajutați partenerul să își satisfacă nevoile într-un mod sănătos și non-dependent, spune Romanoff. Străduiți-vă să fiți de ajutor atunci când partenerul dvs. vă cere acest lucru. “Acest lucru va contribui la consolidarea relației”, spune ea, “deoarece se va baza pe o conexiune intenționată, în loc de nevoia sau de așteptările că partenerul tău îți poate citi gândurile”.

Luați în considerare ce își dorește și ce valori are partenerul dumneavoastră. Este o masă gătită acasă? O cină specială la un restaurant de lux sau un hamburger rapid la un fast-food? Repararea acelui robinet care curge sau a mânerului de ușă slăbit? Un cuvânt de încurajare sau un gest de afecțiune?

Un gest frumos de bunătate face foarte mult în relații


Nu prea contează care este actul de bunătate. Important este ca partenerul dumneavoastră să știe că este apreciat – că recunoașteți ceea ce își dorește și de ce are nevoie și că sunteți gata să i le oferiți. Efortul de a înțelege și dorința de a oferi este cheia unei relații bune și, în cele din urmă, pentru a avea și propriile nevoi satisfăcute.

Cum să vorbești despre nevoile tale emoționale


Este important ca partenerii să își poată comunica nevoile emoționale într-o relație. Odată ce dorești să fii un partener iubitor și darnic, poți începe să pledezi pentru propriile nevoi, dar trebuie să fii atent la modul în care faci acest lucru.

Atunci când vrei ca soțul/soția ta să facă o acțiune pentru a-ți satisface în mod magic nevoile, îi ceri de fapt să se schimbe, spune Barton Goldsmith, PhD, psihoterapeut și autor, iar aceasta este o cerere aproape imposibilă. E mult mai bine să fiți direct.

Cereți ceea ce aveți nevoie. Vrei schimbare, înțelegere sau compatibilitate? Oricare ar fi nevoia ta, dacă o ceri în mod direct, șansele de a o obține vor crește considerabil.

Pentru a fi direct, trebuie să știți clar în mintea dumneavoastră ce aveți nevoie. Romanoff explică de ce este important acest lucru:



“Odată ce reușești să te auto-observi, să stai cu emoțiile tale pe cont propriu și să înțelegi de ce ai nevoie, vei fi mai în măsură să comunici ceea ce ți-ai dori de la partenerul tău”, spune ea.

De multe ori, avem nevoie cel mai mult să avem un partener care este dispus să fie mai accesibil, mai receptiv din punct de vedere emoțional și mai implicat. Acest lucru înseamnă să fie prezent din punct de vedere emoțional în timpul situațiilor dificile.


De obicei, cel mai bine este să vă comunicați nevoile și așteptările față de partenerul dvs. atunci când sunteți calm și nu vă aflați într-o stare de suferință acută”, spune Romanoff. În caz contrar, s-ar putea să dați impresia că dați vina pe cineva, ceea ce l-ar putea face pe partenerul dumneavoastră să se simtă în defensivă și să nu audă ceea ce încercați să spuneți.

Dacă partenerul tău știe că îți pasă de el și că vei fi alături de el în lucruri mari și mici, este mult mai probabil ca acesta să îți răspundă la fel. A-ți satisface nevoile emoționale implică și grija ta pentru partenerul tău. O persoană care se simte iubită, îngrijită și apreciată are mult mai multe șanse să răspundă cu aceeași monedă.

Nevoi emoționale
Shares
Optimized by Optimole