Ce vitamine conține lămâia și care sunt proprietățile sale
Ce vitamine conține lămâia?
Lămâia nu este fructul cel mai gustos pentru o gustare de după-amiază, dar este folosită cu succes atunci când se dorește aromatizarea altor preparate, gen pește, salate, ciorbe, prăjituri. Ce vitamine conține lămâia?
Lamâia este acidă şi astringentă, dar în același timp surprinzător de răcoritoare. Gândiți-vă ce bună este o limonadă sau gingeradă într-o zi călduroasă de vară.
Ce substanțe nutritive conține lămâia?
Ce vitamine conține lămâia?
Elementele nutritive din compoziția lămâii sunt vitamina C, vitamina B, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu și zinc, proteine și carbohidrați. Lămâia conține flavonoide, substanțe cu proprietăți antioxidante și anticancerigene.
Lămâia crudă, fără coajă, are următoarele valori nutritive pentru 100 g:
valoare energetică 29 kcal
apă: 88,98 g
proteine: 1,10 g
fibre alimentare: 2,8 g
lipide: 0,30 g
glucide: 9,32 g
zaharuri simple: 2,50 g
colesterol: 0 mg
Elementele chimice și vitaminele cele mai importante sunt:
calciu: 26 mg – 2% din doza zilnică recomandată pentru un adult
fier: 0,60 mg – 4% din doza zilnică recomandată pentru un adult
vitamina C: 530 mg – 70% din doza zilnică recomandată pentru un adult
Care sunt beneficiile sale?
Lămâia aduce numeroase beneficii organismului ajutând în tratamentul sau reducând riscul apariției unor boli ca diabetul, infecții ale gâtului sau tulburări respiratorii, hipertensiune arteriale, constipație, indigestie, probleme dentare, febră, hemoragii interne, reumatism, arsuri, exces de greutate. Printe alte beneficii menționez:
– are proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene
– are efecte astringente și tonifiante pentru piele (ajută la întreținerea tenului și la calmarea iritațiilor) și păr (are rol anti-mătreață)
– datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, lămâia este un bun tonic cardiac și nervos, remineralizant și antianemic
– are rol diuretic, susținând curățarea căilor renale și a vezicii urinare, ceea ce scade semnificativ riscul de infecție urinară
– vitamina C ajută la scăderea riscului de cancer de colon, la scăderea acidității gastrice și menținerea unui tonus intestinal crescut, îmbunătățind digestia
– ajută la funcționarea corespunzătoare a aparatului cardiocirculator prin dilatarea vaselor de sânge, prin creșterea elasticității lor și prin efectul hipotensiv extrem de eficient
– ajută în tratamentul stomatitei si al aftelor, dar și al grețurilor, stărilor febrile, stărilor de vomă, viermilor intestinali și constipației
– ajută la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor grăsimilor și creșterea tonusului vascular
– sucul de lămâie (limonada) este util în tratamentul împotriva pietrelor la rinichi prin formarea citratului urinar care previne formarea cristalelor.
Când pot introduce lămâia în alimentația copilului meu?
Se recomandă introducerea lămâii în alimentația diversificată a bebelușului începând cu vârsta de un an. La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care îl oferiți micuţului, nu uitaţi să cereţi sfatul medicului curant şi să urmaţi regula celor 4 zile.
Cum se aleg și păstrează lămâile?
Lămâile sunt disponibile tot timpul anului. Alegeți lămâi cu coaja subțire, întrucât cele cu coaja groasă vor avea mai puţin “miez” şi, prin urmare, vor fi mai puţin suculente. Alegeţi lămâi care sunt grele pentru dimensiunea lor, şi a căror coajă are o textură fin granulată. Acestea ar trebui să fie pe deplin de culoare galbenă. Cele care au nuanţe de verde vor fi mai acide din cauza faptului că nu s-au copt pe deplin. Cercetările sugerează că lămâile bine coapte, aproape de punctul de deteriorare, au nivelul de antioxidanţi mai crescut. Evitați lămâile care prezintă porțiuni moi, zbârcite, sau uneori dure, sau care au culoarea fadă – acestea sunt semne de alterare.
Lămâile vor rămâne în stare proaspătă păstrate la temperatura camerei, departe de expunerea la lumina soarelui, pentru aproximativ o săptămână. În frigider se pot stoca timp de aproximativ patru săptămâni.
Sucul de lămaie și coaja de lămâie pot fi, de asemenea, stocate pentru o utilizare ulterioară. Puneți suc proaspăt de lămâie, în tăvi de cuburi de gheaţă până la congelare, și ulterior mutațile în pungi de plastic în congelator. Coaja de lămâie trebuie depozitatată într-un loc răcoros şi uscat într-un recipient de sticlă etanş.
Cum putem folosi lămâia în bucătărie?
Fructul are utilizări multiple în bucătărie:
– sucul de lămâie este folosit uneori ca un conservant de scurtă durată la anumite alimente (piureuri din fructe sau legume) care au tendința de a se oxida (prind o culoare maro) după tăiere acidul său distrugând enzimele care produc această oxidare.
Sfat: adăugați 1-2 picaturi de suc de lămâie în piureurile de fructe, pentru a evita oxidarea
– înlocuiește oțetul în salate sau ciorbe
– sucul proaspăt este utilizat în condimentarea peștelui sau folosit atât în marinarea acestuia
– combinată cu apă și eventual miere sau zahăr, se obține limonada, o băutură răcoritoare
Consumul de lămâie ajută in tratamentul infecțiilor gâtului, indigestiei, constipației, problemelor dentare, febrei, hemoragiilor interne, reumatismului, arsurilor, excesului de greutate, problemelor parului, tulburarilor respiratorii, holerei si hipertensiunii arteriale.
Apreciată mai ales pentru efectele sale terapeutice, multe generații au recunoscut importanța lămâiei in intărirea sistemului imunitar și in terapia bolilor stomacului. Aceasta ajută nu doar la purificarea sângelui ci ajută organismul să lupte împotriva bolilor.
Sucul de lămâie este cel care aduce, in mod special, beneficii majore sănătății. Consumul unei limonade, pe lângă faptul că este relaxant și răcoritor, este si util pentru tratarea pietrelor la rinichi, accidentelor vasculare cerebrale, tratamentul bolilor cardiovasculare și reducerea temperaturii corpului.
Efectele pozitive ale lămâiei asupra sănătății se datorează mai multor elemente nutritive din compoziția acesteia: vitamina C, vitamina B, fosfor, proteine si carbohidrați.
Lămâia este un fruct care contine flavonoide, substanțe care dețin proprietăți cu rol antioxidant și anticancerigen. Aceasta ajută și la preîntâmpinarea declanșării diabetului, a constipației, hipertensiunii arteriale, contribuie la ingrijirea pielii, a dinților, in cazul indigestiei dar și a altor probleme de sănătate.
Studiile efectuate de specialiștii urologi au demonstrat faptul că limonada sau sucul de lămâie pot fi utile pentru vindecarea pietrelor la rinichi prin formarea citratului urinar care previne apariția formării cristalelor.
Majoritatea persoanelor se bucură de gustul limonadei, unii utilizează lămâia pentru a ține țânțarii la distanță, iar alții o folosesc pentru a curăța diferite materiale.
Consumul de suc de lămâie asociat cu ulei de măsline ajută la eliminarea mâlului sau a pietrelor biliare. Lămâia este binecunoscută și pentru rolul său ca adjuvant in diverse tratamente, inclusiv impotriva artritei și poliartritei inflamatorii.
O lamaie are in jur de 15 calorii. Are 0,23 de grame de proteine, 5,26 grame de carbohidrati si 0,24 grame de fibre. Desi este foarte acră, are 1,46 grame de zahăr.
La capitolul vitamine, o lămâie asigură 28% din necesarul zilnic de vitamina C si aproape 5% din necesarul de vitamina A. Deși nu conține cantități foarte mari de vitamine din grupul B, o lămâie aduce 10% din necesarul de vitamine din acest grup. Lămâia nu conține vitamina E, D și nici vitamina K.
Nu ai zice, dar lămâia este plină de minerale importante. Are calciu, cupru, fier, magneziu (in cantități importante, chiar), fosfor, seleniu și zinc.
Aroma specifica vine din amestecul de acizi organici si uleiuri esențiale conținute și in pulpa fructului și, mai ales in coajă. Lămâia conține luteină, circa 5,5 grame, într-o lămâie intreagă. Luteina este un complex specifica ideal celulelor din retină.
Lămâia este un antiseptic puternic și foarte eficient și stimulează intens procesele de digestie, mai ales atunci când este mâncată pe stomacul gol, pentru că intervine in procesul de transformare biochimică a alimentelor și in procesul de asimilare a substanțelor nutritive.
Din acest motiv este recomandat să incepi ziua cu un pahar cu apă, la temperatura camerei, in care adaugi sucul unei lămâi. Nu in ultimul rând, trebuie amintit și faptul ca dieta cu lămâie reglează foarte eficient nivelul colesterolului și al glicemiei din sânge și are capacitatea de a mobiliza depozitele adipoase.
Lămâile conțin o varietate de fitochimicale numite hesperidin și naringenin, ce sunt glicozidele flavonoide frecvent intâlnite și in celelalte citrice. Naringenin este dovedit a avea un efect bioactiv asupra sănătătii umane ca antioxidant, gunoier de radicali liberi dăunători, antiinflamator și modulator al sistemul imunitar. Aceasta substanță a fost, de asemenea dovedit că reduce prejudiciul oxidativ al ADN-ului in celulele studiate in vitro.
Acestea conțin, de asemenea o cantitate mică de vitamina A, precum și de alți flavonoizi antioxidanți, cum ar fi alfa și betacaroten, beta-criptoxantină, zeaxantină și luteină. Acești compuși sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante. Vitamina A este necesară pentru menținerea sănătății mucoaselor membranare și a pielii și este, de asemenea, esențială pentru vedere.
Îmbunătățirea sănătății digestive
Lămâile sunt alcătuite din aproximativ 10% carbohidrați, în principal sub formă de fibre solubile și zaharuri simple. Principala fibră din lămâi este pectina, o formă de fibră solubilă legată de multiple beneficii pentru sănătate.
Fibrele solubile pot îmbunătăți sănătatea intestinală și pot încetini digestia zaharurilor și a amidonului. Aceste efecte pot duce la reducerea nivelului de zahăr din sânge Cu toate acestea, pentru a obține beneficiile fibrelor din lămâi, trebuie să mâncați pulpa.
Persoanele care beau suc de lămâie, fără fibrele care se găsesc în pulpă, vor pierde beneficiile fibrelor.
O mare parte dintre dovezile care susțin beneficiile consumului de apă cu lămâie pentru sănătate sunt anecdotice. In timp ce lămâile conțin o mulțime de substanțe nutritive, cum sunt vitamina C sau antioxidanții, valoarea nutritivă a unui pahar de apă cu lămâie depinde foarte mult de cât de mult suc de lămâie conține. Potrivit bazei de date a Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite, un pahar de apă cu lămâie ce conține o lămâie stoarsă de 48 grame conține:
- 10,6 calorii;
- 18,6 miligrame de vitamina C sau 21% din DZR (doza zilnica recomandata);
- 9,6 micrograme de folat sau 2% din DZR;
- 49,4 miligrame de potasiu sau 1% din DZR;
- 0,01 miligrame de fier sau mai putin de 1% din DZR;
- 0,01 miligrame de vitamina B1 sau 1% din DZR;
- 0,01 miligrame de vitamina B2 sau 1% din DZR;
- 0,01 miligrame de vitamina B5 sau 1% din DZR;