CONCERT GRIGORE LEȘECONCERT GRIGORE LEȘE

Concert Grigore Leșe, la Ateneul Român, pe 21 februarie

Miercuri, 21 februarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, concert aniversar Grigore Leșe, „Mărturisire”

 „Am trăit și trăiesc între muzică și cuvânt, iar puterea mea este horea”, spune profesorul şi artistul Grigore Leşe în pragul aniversării de 70 de ani. Miercuri, 21 februarie, de la ora 19.00, suntem invitaţi la Ateneul Român, la concertul „Mărturisire”, un eveniment aniversar al maestrului Grigore Leşe. Considerat unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică tradițională românească, din zona Țării Lăpușului, repertoriul său este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului.

Spectacol complex, „Mărturisire” va reuni aspecte relaționate cu muzica, logosul și spiritualitatea tradițională, într-un ansamblu sonor și ideatic original, în care Grigore Leșe va interacționa artistic cu invitatul său, teologul Radu Preda.

Într-un interviu publicat pe website-ul TVR, Grigore Leșe, despre concertul ”Mărturisire”

„Rep: Daca ar fi să exprimați în cuvinte, care ar fi „Marturisirea” artistului Grigore Leșe la împlinirea vârstei de 70 de ani?

Grigore Leşe: Am trăit și trăiesc între muzică și cuvânt, iar puterea mea este horea. Mi-a fost durere, iubire, vindecare. Trăiesc prin hore și pentru hore. Cu cât îmbătrânesc, horile mi se așază mai bine în suflet și în glas. Pe 21 februarie, la Ateneul Român, vi le voi dărui.

Rep: Ce pregătiți publicului în Concertul „Mărturisire”?

Grigore Leşe: În poveste îmi va fi alături teologul Radu Preda. Iar povestea va fi despre drum și călătorie, despre întâlnirea lumilor prin structuri muzicale arhetipale, despre evocări, plata vămilor, mitologie și simbol, istorie și memorie colectivă, despre vreme și trecere.

Rep: Muzica și emisiunile dumneavoastră vorbesc despre tradiții. Ce mai înseamnă astăzi tradiţiile şi autenticitatea în România?

Grigore Leşe: Ce înseamnă peste tot în lume: oglinda neamului și oglinda fiecăruia dintre noi.

Rep: Cum pot fi păstrate, în contextul actual, valorile autentice ale folclorului românesc? Cât de receptive mai sunt generațiile tinere la ceea ce ține de tradiții?

Grigore Leşe: Despre autentic și autenticitate este poveste lungă. Tinerii sunt receptivi dacă li se comunică în limbajul lor sau dacă simt că o poveste este adevărată. Vorbesc despre tinerii care au deschidere spre lucrurile profunde, spirituale, care își pun întrebări și care caută răspunsuri”.

Născut în 1954 în satul Stoiceni, Maramureș

Grigore Leșe a absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare, apoi Academia de Muzică din Cluj – Facultatea de Instrumente și Canto (fagot). În 2003 a devenit doctor în muzică. Teza lucrării: „Horea în grumaz – consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică”. În anul 2010, devine doctor honoris causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad. Din 2005 este profesor asociat de etnomuzicologie al Universității din Bucureşti. Începând cu anul 2006 realizează emisiuni la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română: „La porţile ceriului”, „Drumul lui Leşe”, „Lumea şi muzica tradiţională.” Pentru toate acestea primește numeroase premii și nominalizări naționale și internaționale, precum Marele Premiu al APTR în 2007, Premiul pentru jurnalism cultural, decernat de Radio România în 2009, dar şi o nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai, 2009.

Grigore Leşe a adus în scenă, alături de el, artiști din mai multe țări

A cântat pe scenă cu artiști din Iran, Siria, Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient.

Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi „The Pharaoh”, „Gunpowder”, „Treason and Plot” (o producţie a prestigiosului post BBC) sau documentarul „Wild Carpathia” (o producție a celebrului Travel Channel).

Grigore Leşe a fost invitat să cânte la importante manifestări culturale din lume: Smithsonian Folklive Festival, Washington; Festivalul Vocile Lumii, Bloomington; Festivalul Montmartre, Paris; Fest Der Kontinente, Berlin; Olimpiada Culturală de la Atena; Festivalul Ţărilor Europei de Est, Montréal; Francophonie Métissée, Paris; Culturescapes, Basel; Festivalul „Miguel Bernal Jiménez“, Morelia; Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai și Yeosu; Gala Premiilor BAFTA, Londra.

Este autorul a numeroase discuri: „Cântec pastoral”, – Casa de discuri „Amori“, Lausanne (1996); „Cântece de cătănie și Hori”, – Societatea de Concerte Bistriţa (2000, 2003); „Horile vieţii” şi „Aşteptând Crăciunul”, – Roton (2005); „Grigore Leșe: Le chant de Lăpuș”, – OCORA Radio France, Paris (2009); „Grigore Leșe și aromânii fârșeroți din Cogealac”, – A&A Records (2011); „…De dragoste, de război, de moarte, de unul singur”, – Humanitas Multimedia (2011); „Grigore Leşe – Best off” (2018).

În anul 2013 a lansat pe piaţă un pachet de 10 DVD-uri care cuprind nu mai puţin de 32 de filme documentare de etnoantropologie din seria TV „La porţile ceriului”.

Este şi autorul cărților: „La obârşii” – Editura Charmides (2001), „Acum ştiu cine sunt” – Editura Humanitas (2015) și publică frecvent în „Revista iubitorilor de folclor” studii de etno-muzicologie, fiind și coautor al „Atlas cultural al patrimoniului turistic”, premiat de Academia Română la secţiunea ştiinţe geonomice.

Este cetăţean de onoare al municipiilor Bucureşti şi Cluj-Napoca, al Maramureşului şi al oraşului Târgu Lăpuş.

În fiecare sâmbătă, de la ora 21:00,  Grigore Leşe ne aşteaptă în emisiunea ”Drumul lui Leșe”, la TVR 3

Este o emisiune de dialog, cu invitaţi din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, etnomuzicologi, artiști, manageri sau lăutari. „Drumul lui Leşe” îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală.

Miercuri 21 februarie, maestrul Grigore Leşe va susţine concert aniversar ”Mărturisire”, la Ateneul Român.

Concertul va fi transmis în direct pe TVR3

Concert Grigore Leșe, 21 februarie 2024, Ateneul Român
Shares
Optimized by Optimole