Cromoterapia
Cromoterapia a fost descoperită demult, primele studii asupra influenței culorilor asupra sistemului nervos au fost făcute in anul 1942 de către cercetătorii ruși.
Ei au dovedit că lumina roșie stimulează sistemul vegetativ simpatic, in timp ce lumina albastră stimulează sistemul vegetativ parasimpatic.
Alte studii au demonstrat influența pozitivă pe care o au culorile asupra echilibrului hormonal.
Culorile in sine sunt pur si simplu lungimi de unda de energie electro-magnetică transmise prin ochii noștri.
Culoarea pe care noi o vedem este doar o parte a spectrului vizibil, aceasta fiind reflectată de un anumit obiect.
Culorile au o putere foarte mare de a ne influența fluxul și cantitatea de energie din corpurile noastre.
Cromoterapia se bazează pe transformarea de la interior spre exterior – vindecă mintea, iar corpul o va urma.
Ea acționează pentru a ajunge și a vindeca rădăcina problemelor și nu doar la suprafață.
1. Roșu
Roșu mai este numit si “Marele Energizant” sau “Tatăl vitalității”.
Roșu elibereaza blocajele, constrângerile și rigiditatea. Roșu este culoarea potrivită pentru zonele rigide ale organismului.
Culoarea roșie stimulează chakra rădăcinii, aflată la baza coloanei vertebrale. Ea producec o eliberare de adrenalină la nivelul glandelor suprarenale. Aceasta culoare iți oferă putere.
Roșu stimulează multiplicarea hemoglobinei, crescând astfel nivelul de energie și temperatura corpului.
Aceasta culoare este indicata in cazuri de anemie, constipație, depresie, melancolie, paralizie, tuberculoză, bronșită, pneumonie. Este un excelent stimulent sexual.
Utilizarea excesivă a acestei culori poate crește iritabilitatea, stările de furie, nestăpânirea emoțiilor. Nu este culoarea potrivită pentru persoanele care suferă de febra, hipertensiune, stări inflamatorii acute.
2. Portocaliu
Portocaliul are o acțiune eliberatoare asupra corpului și asupra minții, ducand la o alinare a reprimarilor.
Deoarece portocaliul este o combinație de roșu și galben, combină intelepciunea psihică cu energia fizică. Ea induce o transformare intre reacția fizică și răspunsul mental superior. Această culoare este adesea menționată in cromoterapie ca “Raza Ințelepciunii”.
Portocaliul este o culoare caldă, veselă și regenerativă. Cu ajutorul acestei culori ne putem vindeca corpul fizic. Aceasta culoare ne ajută să asimilăm noi idei și să stimulam iluminarea mentală. Aceasta culoare se află intr-o strânsa legatura cu chakra sacrală.
Stimulează glanda tiroidă, e folositoare in cazurile de astm, senilitate. Stimulează digestia, regenerarea mentală și osoasă. Promovează integrarea socială, crește optimismul și buna dispozitie. Utilizată in exces are efecte nedorite asupra sistemului nervos și asupra controlului sexual.
3. Galben
Galbenul intărește sistemul nevos si mintea. Aceasta culoare trezește inspirația mentală și mentalitățile mult mai inalte. Este o culoare excelentă in tratamentul afecțiunilor sistemului nervos. Galbenul se află intr-o strânsă legătură cu chakra plexului solar. Se utilizeaza in caz de diabet, stimulare digestivă, boli hepato-biliare, indigestie, constipație, depresie și probleme renale.
Are un efect stimuant asupra creierului și intelectului. Asemenea auriului, galbenul reprezintă cea mai inaltă culoare dintre cele fizice.
Utilizarea excesivă poate provoca hiperactivitate. A nu se utiliza in caz de febră, diaree, palpitații cardiace.
4. Verde
Majoritatea dintre noi asociem aceasta culoare cu vindecarea si pe buna dreptate o facem. Aceasta este culoarea universala a vindecarii. Egiptenii si chinezii antici foloseau aceasta culoare in cadrul proceselor de vindecare. Verdele se afla la jumatatea spectrului de culori, aceasta culoare aflandu-se la jumatatea distantei dintre planul fizic si planul spiritual, in echilibru egal si in egala armonie. Astfel, aceasta culoare poate fi folosita pentru a vindeca aproape orice. In cazul in care aveti dubii cu privire la alegerea unei culori, verdele va fi intotdeauna o alegere corecta. Verdele are o influenta linistitoare asupra mintii si asupra corpului.
Verdele stimuleaza chakra inimii. Prin urmare, este o culoare reprezentativa pentru vindecarea spirituala, deoarece dragostea este forta din spatele oricarui proces de vindecare. Intr-un sens mai practic, verdele afecteaza pozitiv tensiunea arteriala si toate afectiunile cardiovasculare.
Aceasta culoare are in acelasi timp un efect energizant, dar si un efect calmant.
Este o culoare indicata in cazul afectiunilor cardiovasculare, infertilitate, raceli, hemoroizi, hepatita, laringita, afectiuni nervoase si parazitare. Utilizarea excesiva creste receptivitatea spre stari de gelozie, invidie, imaturitate afectiva.
5. Albastru
Albastrul este rece, electric, astringent. Aceastra culoare are un efect sedativ. Este o culoare pozitiva, care indica loialitate si fiabilitate. Aceasta culoare se afla intr-o foarte stransa legatura cu chakra gatului. Acest centru energetic este adesea mentionat ca fiind “centrul de putere” al organismului. Astfel, efectul acestei culori asupra acestui centru si asupra campului auric este destul de profund. Albastrul poate fi folosit pentru orice tip de boli asociate cu comunicarea, dar nu numai.
Aceasta este o culoare eficienta in stari febrile, icter, insomnie, migrena, palpitatii, dureri menstruale, alergii, urticarie, gastrita, ulcer gastric, diaree, colita, cataracta, glaucom, stimuleaza imunitatea. Fiind o culoare rece, promoveaza independenta, starile de calm, sinceritatea si relaxarea. Utilizarea excesiva poate duce la oboseala excesiva si la stari depresive.
6. Indigo
Aceasta culoare purifica sangele si are efecte pozitive asupra problemelor mentale. Aceasta culoare este un agent de purificare. Indigo este rece, electriv si astringent. Aceasta culoare guverneaza atat perceptia spirituala cat si pe cea fizica. Utilizarea acestei culori stimuleaza chakra celui de-al treilea ochi.
Aceasta culoare este utilizata in cazurile de convulsii, de astm, hemoragie, pneumonie, paralizie faciala, dispepsie, tulburari ale auzului si ale urechilor. Are un efect sedativ, trezeste intuitia si devotamentul. Utilizarea excesiva poate duce la aparitia depresiei si la sentimentul separarii de ceilalti.
7. Violet
Aceasta culoare lucreaza la cele mai inalte niveluri spirituale. In general, aceasta culoare nu este utilizata pentru tratarea afectiunilor fizice. Cu toate acestea, anumiti experti sunt de parere ca poate hrani celulele creierului. Mai mult decat atat, aceasta culoare provoaca o extindere a orizonturilor intelegerii noastre spirituale. Aceasta culoare ar trebui folosita doar in cazul problemelor de natura spirituala.
Aceasta culoare creste respectul de sine, demnitatea, faciliteaza deschiderea spirituala a fiintei si creativitatea superioara. Utilizata in exces poate duce la sprimarea furiei si iritabilitatii.
8. Alb
Albul este culoarea perfecta. Reprezinta echilibrul perfect si armonia. Aceasta este culoarea spiritului trezit; lumina constiintei divine si cosmice. Directionara albului la nivelul campului auric stimuleaza natura divina si vindecarea sinelui.