Festivalul National de Teatru, FNT

Festivalul Național de Teatru începe vineri, 18 octombrie

Festivalul Național de Teatru se va desfășura în perioada 18-28 octombrie la București.

„Spectacolele care vor fi prezentate anul acesta la Bucureşti nu alcătuiesc o „vitrină” a teatrului românesc din stagiunea 2023-2024, ci reprezintă, mai degrabă, opţiuni rezultate în urma unor criterii curatoriale. Dincolo de opţiunea pentru spectacole, ne-a preocupat să propunem un concept curatorial extins, axat pe ‘dramaturgiile posibilului’, care să devină vizibil articulat şi pe alte paliere intersectate, au precizat cei trei curatori ai ediţiei din acest an a FNT, Mihaela Michailov, Călin Ciobotari şi Ionuţ Sociu.

Ediţia 34 a Festivalului Naţional de Teatru se va deschide vineri, la ora 20,30, la sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, cu spectacolul-concert Cári Tibor & Folktronica Orchestra.

În selecţia oficială a ediţiei se vor afla peste 30 de spectacole, din Bucureşti şi din ţară.

Printre acestea se numără „Antologia dispariţiei” – scenariu şi regie Radu Afrim; „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regia Andrei Şerban; „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, regia Thomas Ostermeier; „Hamlet” de William Shakespeare, regie artistică şi adaptare scenică Declan Donnellan; „Neînţelegerea” de Albert Camus, regie Bobi Pricop; „Teorema” de Pier Paolo Pasolini, dramatizare şi adaptare, Yann Verburgh, regie Eugen Jebeleanu.

La ediţia din acest an vor fi prezente cinci spectacole invitate din străinătate – Germania, Irlanda, Polonia ( şi Belgia

Acestea sunt „Dance me!” producţie She She Pop şi co-producători HAU Hebbel am Ufer Berlin, Kampnagel Hamburg, Kunstler innenhaus Mousonturm, FFT Dusseldorf, HELLERAU – Europaisches Zentrum der Kunste; „Lippy” producţie Dead Centre; „Meme” co-producţie Kunstenfestivaldesarts (Bruxelles), Kaaitheater (Bruxelles), Wiener Festwochen (Viena), HAU Hebbel am Ufer (Berlin), De Grote Post (Oostende), Théâtre de la Bastille (Paris), Festival d’Automne a Paris; „Poveştile bunicilor şoptite fiicelor de mamele lor” – Teatrul Contemporan din Szczecin, Polonia; şi, în cadrul Sezonului Româno-Polonez, „Ultimele zile ale Elenei şi lui Nicolae Ceauşescu”, producţie Teatr Polski Bydgoszcz.

În acest an, FNT este partener al evenimentelor iniţiate de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, dedicate artistei Miriam Răducanu, de la a cărei naştere s-au împlinit, pe 17 octombrie, 100 de ani

Cu genericul sugestiv „Miriam Răducanu. 100 de ani”, vor fi organizate evenimente care pun în valoare creaţia artistei cercetătoare, creatoare a unui vocabular de mişcare profund personal, influenţat de expresionismul german, folclorul autohton, poezia şi proza contemporană, precizează UNITER.

Evenimentul „Miriam Răducanu. A distruge pentru a recrea” – programat a avea loc pe 19 octombrie, de la ora 12,00, în spaţiul expoziţional de la Rezidenţa9 – este o discuţie despre modul în care Miriam Răducanu aborda mişcarea şi raportul gest-cuvânt, în dans şi teatru, moderată de Mihaela Michailov, la care au fost invitaţi să participe Mariana Mihuţ, Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic, Vava Ştefănescu.

Discuţia marchează finalul expoziţiei „Miriam Răducanu: o expoziţie – arhivă cu senZ”, vernisată pe 27 septembrie la Rezidenţa9, şi care a fost iniţiată de Centrul Naţional al Dansului, în parteneriat cu UNITER.

În continuarea discuţiei va avea loc un performance susţinut de actorul Lari Giorgescu, care va prezenta fragmente din spectacolul „Poezia Visului”, conceput de Miriam Răducanu şi bazat pe versuri de Emil Botta.

„Miriam Răducanu. 100 de ani” include şi spectacolul „Nocturn. Gigi Căciuleanu / Confesiuni”, programat în FNT pe 20 octombrie, ora 21,30, la Sala „Liviu Ciulei” de la Teatrul Bulandra. Ideea, conceptul, scenariul, regia şi interpretarea: Gigi Căciuleanu; coregrafii: Miriam Răducanu, Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu, Lelia Marcu-Vladu, Alina Petrică şi soprana Oana Berbec, cu participarea excepţională a maestrului Virgil Ogăşanu.

În FNT #34, UNITER şi FNT marchează 50 de ani de creaţie teatrală a regizorului Silviu Purcărete

50 de ani de activitate artistică recunoscută în ţară şi în lume, prin invitarea la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru a celor mai recente premiere ce îi poartă semnătura: „O tragedie veninoasă”, după Women Beware Women de Thomas Middleton – producţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, şi „Lexiconul amar” de Sebastian-Vlad Popa şi Laur Cavachi, după „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” – o producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti. Evenimente conexe vor marca, de asemenea, activitatea prodigioasă a regizorului: o expoziţie şi prezentarea unor volume dedicate creaţiei sale.

Festivalul Naţional de Teatru continuă la ediţia din acest an modulul de spectacole şi ateliere dedicate tinerilor, în modulul „FNT educaţional”

Fiecare spectacol din modul va fi prezentat în colaborare cu o grădiniţă, o şcoală, un liceu sau o universitate din Bucureşti şi va fi urmat de o discuţie cu tinerii. Spectacolele vor fi prezentate în regim de matineu. În ziua următoare prezentării spectacolului, un membru al echipei de creaţie va fi prezent în grădiniţa/ şcoala/ liceul/ universitatea parteneră pentru un atelier condensat.

Programul FNT poate fi văzut, aici:

Shares
Optimized by Optimole