Supa miso

Ingredientul secret al mâncărurilor asiatice cucerește și bucătăria europeană-miso

Un ingredient foarte folosit în prepararea mâncărurilor asiatice, miso începe să fie folosit și în rețetele din Europa.

Miso este un aliment/condiment traditional japonez

obținut prin fermentarea unei selecții de boabe de soia, orez, orz si grâu, împreună, pentru a crea o pastă groasă și texturată.

Deși toate aceste paste condiment au la bază aceleași ingrediente, sau numai unele dintre ele, combinațiile, proporțiile, calitatea ingredientelor și modul de fermentare și maturare asigură unicitatea fiecărei variante in parte.

In varianta cea mai simpla a rețetei, boabe de soia sunt lăsate la fermentat, cu sare și cultura Koji (care, de obicei, contine ciuperca Aspergillus oryzae). Pasta astfel obținută variază, ca și culoare, de la un maro palid asemănător cu untul de arahide până la brun roșu.
Cu cât culoarea este mai inchisă, cu atât procesul de fermentație este mai lung și cu atât gustul va fi mai puternic.

In funcție de timpul de fermentație, putem categorisi pasta Miso în: albă, roșie și un amestec obținut din ambele denumit awaMiso

Cea mai obișnuita rețetă constă din amestecarea pastei cu supa dashi, pentru a crea o supa Miso, acest ingredient poate fi folosit si pentru sosuri si marinate.

Principalele tipuri de Pasta Miso

Miso alb – Shiromiso

Acesta are culoarea “albă” (de fapt un gălbui deschis)  și este obținut dintr-o combinație de boabe de soia și un procent ridicat de orez, lăsate la fermentat aproximativ 2 luni, suficient pentru a se obține un gust ușor dulceag.

Aroma delicată fac din aceasta varietate o alegere populară in Japonia, perfectă pentru prepararea supelor, dressing-urilor și a marinatelor pentru peste. In același timp se utilizează in rețetele pentru deserturi fine.

Miso roșu – Akamiso

Miso roșu este obținut prin fermentarea indelungată a unei combinații de boabe de soia, orz sau alte cereale, suficient incât să se obțină un gust matur, bogat in arome umami.

Aroma intensă și sarată face din acesta o alegere foarte inspirată pentru preparate cu multă savoare și un gust mai bogat. Culoarea lui poate fi de la maroniu închis până la roșiatic. Supa miso este preparatul in care se folosește cel mai des această pastă.

Awasemiso

Acesta este un mix intre cel alb și cel roșu, foarte versatil, putând fi utilizat la prepararea oricărei rețete japoneze.

Alte varietăți de miso

Pe lângă aceste trei mari categorii, mai există și alte tipuri de pastă Miso, din diverse regiuni ale Japoniei.

Două dintre cele mai populare alternative sunt OnozakyMiso si HatchoMiso

Onozaky Miso

Este obținut din boabe de soia, un procent ridicat de orz, sare și nelipsitul koji (ciuperca filamentoasa Aspergillus oryzae folosita și la manufacturarea sosului de soia dar și la zaharificarea orezului, cartofului sau a altor cereale pentru prepararea bauturilor acoolice cum ar fi sake sau mai putin cunoscuta shōchū).

Este popular in zonele sudice ale Japoniei, iar aroma bogata de orz il recomandă pentru supe tradiționale sau condiment pentru legume.

HatchoMiso

Este preparat doar din boabe de soia și maturat 3 ani în butoaie de stejar. Are culoare inchisă și textura poate fi crocantă. Gustul este cel mai intens dintre toate.

De ce e bine să consumăm Miso?

În primul rând…pentru că este delicios! Are un gust bogat, destul de greu de descris, astfel incât poate fi sărat, ușor dulce, cu aromă de soia…

Besides the rich flavor, it’s also very healthy – rich in fiber, protein, minerals and vitamins:

De asemenea, conține și cantități mici de seleniu, vitamine din grupul B, fier, fosfor și este o bună sursă de colină. (reglează colesterolul).

Miso, ca toate alimentele obținute din boabe de soia, este considerat o sursă de proteine complete, deoarece conține toți aminoacizii esențiali necesari organismului uman

Mai mult decat atât, procesul de fermentație in urma căruia se obține această pastă, facilitează absorbția nutrienților pe care ii conține.

Procesul de fermentare favorizează, de asemenea, cresterea probioticelor, bacterii benefice care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate.
A. oryzae este principala tulpină probiotică din Miso.

Este, așadar, excelent pentru sistemul imunitar și tractul digestiv fiind un probiotic si prebiotic natural.

Este intr-adevăr un super-aliment, dar atenție când il gătiți! Este un aliment viu, asemănător iaurtului, astfel că oricare dintre bacteriile benefice poate fi distrusă atunci când il fierbeți.

Mai trebuie să acordați atentie și faptului că este destul de sărat – dacă urmăriți consumul mic de sare, este bine să anunțați medicul dvs. că doriți să introduceți pasta Miso în alimentație.

Pasta Miso – beneficii pentru sănătate

#1. Imbunătățește digestia

Fermentarea Miso ajută la imbunătățirea capacității organismului de a digera și absorbi alimentele. Condimentul conține, de asemenea, probiotice care pot promova sănătatea intestinelor și digestia.

#2. Poate reduce riscul apariției unor diverse tipuri de cancer

Primul dintre acestea poate fi cancerul de stomac – s-a demonstrat, in urma unor studii, că, spre deosebire de alte alimente sărate (pește, alimente murate sau carne), Miso nu pare să crească riscul de cancer la stomac, in ciuda conținutului ridicat de sare.

De vină ar fi compușii benefici care se găsesc in soia și care par să contracareze efectele nocive ale sării.

Tot in urma studiilor, se raportează că un consum regulat de Miso poate reduce riscul de cancer la ficat și la sân cu 50-54%.
Protecția impotriva cancerului la sân pare deosebit de benefică pentru femeile aflate in postmenopauză.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii inainte de a ajunge la concluzii puternice.

#3. Poate intări sistemul imunitar

Pasta Miso conține nutrienți care pot ajuta sistemul imunitar să funcționeze optim.

De exemplu, probioticele din Miso pot ajuta la intărirea florei intestinale, stimulând imunitatea și reducând creșterea bacteriilor dăunătoare.

Mai mult, o dietă bogată in probiotice poate ajuta la reducerea riscului de a vă imbolnăvi să vă recuperați mai repede după infecții, cum ar fi răceala comună.

In plus, consumul regulat de alimente bogate in probiotice precum Miso poate reduce nevoia de antibiotice pentru combaterea infecțiilor cu pana la 33%.

Diferite tulpini probiotice pot avea efecte diferite asupra sănătătii.

#4. Alte beneficii pentru sănătate:

Poate promova sănătatea creierului – alimentele bogate in probiotice, cum ar fi miso, pot beneficia creierului, contribuind la imbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate, stres, depresie, autism și tulburări obsesiv-compulsive.

Poate reduce nivelul colesterolului – studiile efectuate pe animale arata ca Miso poate reduce colesterolul rău din sânge și reduce tensiunea arterială.

Poate ajuta in caz de diabet de tip 2 – unelel studii confirmă că Miso poate intârzia progresia diabetului de tip 2.

Cum se folosește Miso în rețetele culinare?

Când cumpărați Miso, țineti cont de culoare, căci ea poate fi un bun indicator al gustului: culorile mai închise sunt in general mai puternice la gust și mai sărate.

Miso este un condiment foarte versatil și poate fi folosit într-o varietate de moduri. De exemplu, il puteți folosi pentru a aromatiza un sos, pentru a face marinată sau pentru a da un plus de savoare preparatelor gătite lent.

Puteți, de asemenea, să-l amestecați cu ingrediente precum untul de arahide, tofu, lămâie sau suc de mere, pentru a face sosuri sau paste tartinabile.
Când este combinat cu ulei și oțet, dă un dressing simplu și gustos pentru salată.

Miso poate fi utilizat cel mai bine in mâncăruri reci, și nu în cele calde, deoarece probioticele sale pot fi ucise de temperaturi ridicate

Unele tulpini probiotice ucise de căldură pot oferi in continuare unele avantaje, dar acest subiect rămâne controversat.

Tipul de Miso achiziționat ar trebui să depindă atât de preferințe personale, cât și de viitoarea utilizare: având in vedere ca cel mai inchis la culoare este mai puternic ca și aromă, este in general potrivit pentru preparate “mai grele”.
Miso alb este mai delicat și de cele mai multe ori, mai potrivit pentru ciorbe, dressing-uri și sosuri ușoare.

Miso trebuie păstrat la frigider într-un recipient etanș, unde se poate păstra pâna la un an.

Ce este supa Miso și ce conține ea?

Baza supei tradiționale este o combinație simplă de Dashi și Miso.

Dashi este o supă-bază, obținuta cu fulgi de bonito uscat, alge Kelp si anghinare – este utilizata pe o scara larga in bucataria japoneza.

Aceasta combinatie de ingrediente ofera supei o aroma reconfortanta si savuroasa, cu o varietate de texturi.

Cum se prepara supa Miso?

Supa Miso este foarte ușor de preparat și distractiv de mâncat. Ingredientele sunt disponibile in majoritatea magazinelor alimentare sau online.

Ingrediente Pentru 5 portii

  • 2 portii de ciuperci enoki proaspete sau 1/2 cantitate de ciuperci proaspete feliate
  • 1 ceapa medie, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 linguriță rădăcină de ghimbir proaspăt
  • 1 lingură ulei de canola
  • 4 căni de apă
  • 1/4 cană pastă miso
  • 1 pachet de tofu ferm, scurs și tăiat in cuburi
  • Ceapă verde subțire feliată

Mod de preparare

  • Incepeți prin a vă pregăti legumele. Feliați ciupercile, tocați ceapa si tocați rădăcina de usturoi și ghimbir și sotați-le până devin moi.
  • Când legumele sunt suficient de fragede, adaugați apa și pasta miso. Aduceți amestecul la fiert. Apoi, reduceți căldura și fierbeți supa, neacoperită, timp de 15 minute.
  • Se scurge tofu și se usucă cu un prosop de hârtie. Taiați tofu-ul in cuburi de 3-4 cm si adăugați-l in ciorbă. Gătiți până se incălzește.
  • Adăugați supa in castroane și garnisiți cu ceapă verde.

Cat de sănătoasă este supa Miso?

Pe lânga faptul că este delicioasă, supa Miso are multe beneficii nutritive.

Miso a fost folosit de secole in culturile asiatice ca probiotic pentru a consolida sistemul imunitar, a scădea colesterolul rău și pentru a oferi necesarul de vitamina B12 cea benefică.

Miso conține, de asemenea, toti cei 8 aminoacizi esențiali, ceea ce il face o proteină completă.

supa miso
Supă miso

Comandă pastă miso!

Shares
Optimized by Optimole