O nouă cercetare cu privire la escrocheriile din jocurile online
(articol preluat din Technewsworld, de By John P. Mello Jr., 8 oct.)
O nouă cercetare atrage atenția asupra escrocheriilor care pot apărea în timpul jocurilor online și cărora le cad victime copiii.
O platformă de jocuri avertizează părinții cu privire la escrocheriile legate de jocuri care vizează copiii
Potrivit unui raport publicat vineri de Mobile Premier League (MPL), o platformă populară de jocuri, infractorii cibernetici vizează jucătorii tineri, exploatându-le inocența pentru a obține câștiguri financiare.
Escrocheriile legate de jocuri prezintă riscuri grave pentru siguranța, confidențialitatea și securitatea financiară a copiilor, în special pentru că persoanele tinere sunt mai vulnerabile, a precizat MPL.
Infractorii cibernetici pot exploata informațiile personale pentru a comite furturi de identitate, pentru a accesa conturi bancare sau chiar pentru a se angaja în hărțuire online și hărțuire cibernetică, a adăugat MPL. În plus, infecțiile malware pot compromite securitatea dispozitivelor, expunând copiii la riscuri suplimentare.
„Copiii sunt deosebit de vulnerabili deoarece, în comparație cu adulții, sunt mai puțin capabili să facă distincția între ceea ce este real și ceea ce este imaginar”, a explicat Alex Ambrose, analist de politici în cadrul Information Technology & Innovation Foundation (ITIF), o organizație de cercetare și politici publice din Washington, D.C.
„Copiii pot confunda experiențele imersive fictive cu cele reale”, a declarat ea pentru TechNewsWorld. „Aceasta este o parte normală a dezvoltării cognitive și emoționale a unui copil, dar există încă întrebări cu privire la modul în care experiențele imersive precum jocurile exacerbează această confuzie.”
Kimberly Sutherland, vicepreședinte al strategiei privind frauda și identitatea la LexisNexis Risk Solutions, o companie globală de analiză a datelor și servicii, a adăugat că escrocii vizează copiii din mai multe motive. „Aceștia pot fi vizați pentru a obține acces la informațiile părinților lor sau, din păcate, sunt adesea vizați din motive mai dăunătoare, cum ar fi pentru infracțiuni sexuale online și activități de prădător”, a declarat ea pentru TechNewsWorld.
7 milioane de atacuri
La începutul acestui an, compania de produse și servicii de securitate cibernetică Kaspersky a raportat că, în 2022, soluțiile sale de securitate au detectat peste șapte milioane de atacuri legate de jocuri populare pentru copii, rezultând o creștere cu 57% a tentativelor de atac comparativ cu anul precedent.
Topul jocurilor pentru copii în funcție de numărul de utilizatori vizați a inclus jocuri pentru cei mai mici copii – Poppy Playtime și Toca Life World – care sunt concepute pentru copii cu vârste cuprinse între trei și opt ani.
„Ceea ce stârnește și mai multe îngrijorări este faptul că, uneori, copiii preferă să comunice cu străinii pe platformele de jocuri, mai degrabă decât pe social media”, au scris Andrey Sidenko și Anna Larkina pe site-ul Kaspersky Daily.
„În unele jocuri, chat-urile de voce și text nemoderate formează o parte semnificativă a experienței”, au continuat aceștia. „Pe măsură ce tot mai mulți tineri intră online, infractorii pot crea încredere virtual, în același mod în care ar ademeni pe cineva în persoană – oferind cadouri sau promisiuni de prietenie.”
„Odată ce ademenesc o victimă tânără, câștigându-i încrederea, infractorii cibernetici îi pot obține informațiile personale, sugerându-i să dea clic pe un link de phishing, să descarce un fișier rău intenționat pe dispozitivul lor deghizat într-un mod de joc pentru Minecraft sau Fortnite sau chiar să-i pregătească pentru scopuri mai nefaste”, au adăugat aceștia.
Sutherland a observat că există puncte comune între modul în care sunt vizați copiii și adulții
„În cele din urmă, este vorba despre încredere și de multe ori începe cu ademenirea”, a spus ea. „Uitându-se pe site-urile de socializare unde oamenii împărtășesc informații ar putea fi ceva ce ar putea fi făcut atât pentru un copil, cât și pentru un adult”.
„Încercarea de a folosi informații false pentru a se prezenta – profiluri false, fotografii false, ceva care să permită copilului sau adultului să se conecteze cu escrocul – ar putea fi făcută unui copil sau unui adult”, a adăugat ea. „Așadar, stabilirea acestei relații este foarte similară pentru adulți și copii.”
Escrocii preferă Roblox
Crearea informațiilor false de care prădătorii au nevoie pentru înșelăciunile lor a devenit mai ușoară odată cu creșterea utilizării inteligenței artificiale. „Inteligența artificială face mai ușoară crearea de identități fictive”, a declarat Sutherland. „Problema era gravă înainte. Iar capacitatea de a crea profiluri false, voci false care ar putea reprezenta un minor, a devenit și mai dificil de detectat cu ajutorul inteligenței artificiale.”
Cu toate acestea, escrocii se folosesc și de diferențele dintre copii și adulți atunci când pun la cale escrocherii. „Escrocii se bazează pe trucuri psihologice pentru a câștiga încrederea țintelor lor și pentru a le împiedica să pună prea multe întrebări”, a explicat Ashley Johnson, senior policy manager la ITIF.
„Aceste trucuri pot fi mai eficiente pe anumite populații, cum ar fi copiii, deoarece copiii sunt mai puțin dezvoltați psihologic decât adulții”, a declarat ea pentru TechNewsWorld.
Raportul MPL a menționat, de asemenea, că tentativele de phishing deghizate în site-uri de jocuri sau actualizări legitime sunt, de asemenea, predominante, păcălind copiii să descarce malware sau să dezvăluie date sensibile.
Potrivit datelor Kaspersky, paginile de phishing create de infractorii cibernetici au vizat în principal jocurile Roblox, Minecraft, Fortnite și Apex Legends. În 2022, au fost create peste 878.000 de pagini de phishing pentru aceste patru jocuri, dintre care 823.000 au vizat doar Roblox.
Cum își pot proteja părinții copiii de înșelăciunile legate de jocuri
Ambrose susține că dezvoltatorii trebuie să găsească un echilibru între a face un joc atractiv și distractiv și a avea grijă de interesele copiilor.
„Industria jocurilor video, fie în mod voluntar, fie datorită mandatelor de reglementare propuse, a introdus diverse măsuri pentru a minimiza efectele negative ale mecanicilor asemănătoare jocurilor de noroc, cum ar fi loot boxes”, a spus ea.
„Aceste măsuri includ setarea limitelor de cheltuieli pentru conturile minorilor la 0 $ în mod implicit, dezvăluirea fiecărui articol inclus în fondul de loot box-uri, alături de rata sa de scădere – cât de probabil este ca un jucător să obțină cel mai bun articol – și impunerea de limite orare și zilnice pentru achizițiile de loot box-uri de către un utilizator individual.
„Când vine vorba de jocuri imersive, cum ar fi experiențele AR/VR, așteptările sunt ca acestea să susțină și să transporte aplicații de pariuri”, a adăugat ea. „Prin urmare, este important să înțelegem că, adesea, copiii pot interacționa cu aceste platforme și, ca urmare, pot experimenta situații și comportamente asemănătoare jocurilor de noroc.”
Raportul MPL a făcut următoarele recomandări părinților pentru a-și proteja copiii de escrocheriile legate de jocurile online
- Activați controlul parental și restricționați achizițiile în aplicație pentru a preveni cheltuielile neautorizate.
- Educați copiii cu privire la practicile online sigure, cum ar fi recunoașterea tentativelor de phishing și neîmpărtășirea niciodată a informațiilor personale cu străinii.
- Monitorizați activitățile de joc în mod regulat și încurajați comunicarea deschisă cu copiii pentru a ajuta la identificarea timpurie a potențialelor amenințări.
- Încurajați copiii să raporteze imediat orice activități suspecte sau solicitări de informații personale.
„Limitarea accesului online pentru majoritatea copiilor este cea mai bună abordare”, a susținut Sutherland. „Părinții trebuie să aibă un control parental prin care să poată monitoriza utilizarea și accesul și să limiteze accesul copiilor la locuri sigure online – site-uri de jocuri și social media adecvate vârstei.”
„Cel mai important este să se stabilească limite clare, să se limiteze timpul petrecut pe ecran și să se asigure că accesează platforme adecvate vârstei și joacă jocuri adecvate vârstei”, a spus ea.