Humus cu tabouleh

Rețetă tradițională cu tabouleh și humus de preparat acasă

Despre humus

Humusul este o rețetă tradițională ce provine din Orientul Mijlociu, consumată în special în țări precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru si Liban. Acesta constă dintr-o pastă de năut la care se adaugă sos tahini, preparat din susan și o varietate de condimente, in funcție de gusturile fiecaruia.

Rețeta de humus a ajuns și la noi, iar popularitatea acesteia nu se datorează doar diversității sortimentelor ci și beneficiilor derivate din ingredientele de bază. Humusul face parte din dieta mediteraneană, in care se consuma mult nuci, fasole, pește, fructe și legume

Beneficii pentru sănătate

Năutul, ingredientul principal al humusului, este bogat in proteine, carbohidrați și fibre. Este un aliment sănătos, care ajută la combaterea anumitor boli cardiovasculare sau de digestie, dacă este introdus in dieta de zi cu zi, alături de alte mâncăruri pe bază de legume. Usturoiul și uleiul de măsline, condimentele care dau humusului un gust minunat, fac de asemenea parte din dieta mediteraneană, devenită celebră datorita noilor studii care ii confirmă calitățile.

Humusul se mănâncă cel mai bine cu pâine, lipie sau focaccia, tăiată in feliuțe subțiri. O variantă cu mai puține calorii constă în combinarea lui cu felii de castravete sau ardei roșu.

Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajută la protecția sistemului cardiac și de nutrienți proveniți din năut și sosul tahini. In plus, humusul conține:

Aminoacizii formați din trioul triptofan, fenilalanină și tirosina sunt substanțe care au un efect pozitiv asupra somnului și a stării de spirit generale. In plus, fibrele din năut ajută in procesul de digestie și la reglarea nivelului de lipide din sânge.

Desi o lingură de humus are un aport ridicat de nutrienți, nu putem scăpa de calorii. O cană de humus conține 408 calorii, așa că este recomandat să controlam porțiile și să nu facem exces.

Ingrediente pentru 2 persoane:

  • 2 sau 4 lipii libaneze
  • 1 legătură de pătrunjel verde și super proaspăt, tocat mărunt
  • 1 conservă de năut fiert
  • 3-4 căței de usturoi românesc
  • 6 linguri de ulei de masline
  • 2 linguri de tahini (pastă de susan)
  • 1 vârf de cuțit de chimion
  • 1 vârf de cuțit de boia de ardei
  • 1/2 ardei kapia tocat mărunt
  • jumătate lămâie
  • sare, piper

Năutul se scoate din conservă, se clătește și se pune în blender impreună cu zeama de lămâie, sare, piper, chimion, boia de ardei, ulei de măsline. Am preparat, deci, humusul.

Pătrunjelul se toacă mărunt impreună cu ardeiul kapia, stropim cu zeamă de lămaie, sare, piper. Acesta este tabbouleh.

Lipia libaneza se unge cu humus, adaugam tabbouleh si apoi stropim cu ulei de masline si boia de ardei dulce sau iute.

Pasta de humus se poate combina cu avocado și cu suc de lime, pentru un gust mai răcoritor și pentru grăsimile sănătoase din avocado.

Humus și tabouleh
Beneficiile humusului, pe canalul nostru de youtube, Flower Power TV
Shares
Optimized by Optimole