Seleniu

Seleniul – beneficii și doze recomandate, efecte și beneficii

Seleniul este un oligomineral, ceea ce inseamnă că organismul are nevoie de el doar intr-o cantitate redusă. Se găsește in mod natural in alimente sau ca supliment. Seleniul este o componentă esențială a diferitelor enzime și proteine, numite selenoproteine, care contribuie la sinteza ADN-ului și la lupta impotriva deteriorarii oxidative și a infecțiilor. Aceste proteine contribuie și la funcția de reproducere și in metabolismul hormonilor tiroidieni.


Despre Seleniu în organism

Organismul stochează de obicei o parte din seleniu in țesuturi, in special in muschii scheletici. Cele mai importante surse, fac referire la nucile braziliene, fructele de mare și carnea. Cantitatea de seleniu din alimente depinde foarte mult de concentrația solului și a apei cu acest element chimic.

Seleniul și iodul au o relație sinergică și amandouă contribuie la sănătatea tiroidei. Iodul este o componentă a hormonului tiroidian, iar seleniul, ca selenoproteină, contribuie la transformarea hormonului tiroidian in forma sa activă.



Beneficiile Seleniului


Seleniul este necesar doar in cantități mici, dar contribuie major in procesele importante din organismul uman, inclusiv in metabolism și funcția tiroidiană.

Antioxidanții sunt compuși ce provin din alimente și contribuie la reducerea deteriorării celulelor, cauzată de radicalii liberi. Așadar, seleniul funcționează prin neutralizarea radicalilor liberi in exces și prin protejarea celulelor de posibilele daune cauzate de stresul oxidativ.

O dietă bogată in seleniu contribuie la mentinerea unui sistem cardiovascular sănătos, nivelurile scăzute de seleniu s-au reflectat intr-un risc crescut de boli cardiovasculare.

Seleniul poate contribui și la o bună funcționare a glandei tiroide, plecând de la aspectul că țesutul tiroidian conține cea mai mare cantitate de seleniu, comparativ cu orice alt organ din corpul uman.

De asemenea, seleniul poate contribui și la sănătatea sistemului imunitar. Cercetările efectuate au demonstrat că seleniul contribuie la creșterea răspunsului imun al organismului, prevenind inflamațiile și luptând impotriva virusurilor și bacteriilor.



Surse naturale de Seleniu

Următoarele alimente sunt surse bune de seleniu: fructele de mare, tonul, orezul brun, oul, nucile braziliene, ciupercile, sardinele și ficatul de vită.

Conținutul de seleniu din alimente

    Nuci braziliene: cca. 28 de grame furnizeaza 544 mcg
    Ton: aproximativ 90 g de ton galben, gatit uscat, contine 92 mcg
    Halibut copt: 90 g gatit uscat, contine 47 mcg
    Orez brun fiert: o cana contine 19 mcg.
    Ou: un ou mare contine 15 mcg.
    Paine alba: o felie ofera 10 mcg.



Doza optimă de Seleniu

Doza zilnica recomandată de seleniu este de 55 mcg pe zi pentru majoritatea adulților. In timpul sarcinii, femeile ar trebui să consume 60 mcg, iar in timpul alăptării 70 mcg de seleniu pe zi.

VarstaBarbatiFemeiCopii
0-6 luni  15 mcg
1-3 ani  20 mcg
4-8 ani  30 mcg
9-13 ani  40 mcg
14+55  mcg55  mcg 
Femei insarcinate/lactatie60 mcg/70  mcg
Doza zilnica recomandata de Seleniu exprimata in mcg /Sursa: Recommended Dietary Allowance

Deficitul de seleniu 

Acesta poate fi greu de diagnosticat de catre medici. Nu exista un test disponibil pe scară larga pentru această analiză. In unele cazuri, medicul poate măsura nivelurile de glutation peroxidază. Aceasta este o enzimă care necesită seleniu pentru a funcționa optim. Este important de reținut că deficiența de seleniu este rară la nivel mondial și deseori este nevoie de ani pentru a se dezvolta o asemenea carență.

Există două afecțiuni care sunt asociate cu deficienta severa de seleniu: 1) boala Keshan, un tip de cardiomiopatie sau boala muschiului inimii; 2) boala Kashin-Beck, o forma de osteoartrită. Simptome: greață, vărsături, dureri de cap, stare psihica alterată, confuzie, letargie, convulsii, comă.

Pericolele consumului excesiv de seleniu


Deși seleniul este necesar pentru o sănătate bună, absorbția sa in cantități prea mari poate fi periculoasă. De fapt, consumul in doze mari de seleniu poate fi toxic și uneori chiar fatal.

Desi toxicitatea seleniului este rară, este important sa respectăm cantitatea recomandată de 55 mcg pe zi si să nu depașim niciodată limita superioară tolerabila de 400 mcg pe zi. Nucile braziliene conțin o cantitate foarte mare de seleniu. Cu toate acestea, este mult mai probabil ca toxicitatea să apară din cauza administrării de suplimente, decât din cauza consumului de alimente care au un conținut ridicat de seleniu.

Semnele de toxicitate cu seleniu includ: pierderea părului, amețeala, greața, vărsăturile, inroșirea feței, dureri musculare. In cazurile severe, toxicitatea acută a seleniului poate duce la simptome intestinale si neurologice grave: atac de cord, insuficiență renală și chiar deces.



Efecte adverse

Luat in doze normale, de obicei seleniul nu prezintă efecte secundare. O supradoză de seleniu poate provoca: respirație urât mirositoare, febra și greață, precum și probleme cu ficatul, rinichii și inima. In doze foarte mari, seleniul poate provoca decesul.



Interactiuni posibile cu alte medicamente

Seleniul poate interactiona cu alte medicamente si suplimente, cum ar fi unele antiacide, medicamente pentru chimioterapie, corticosteroizi, niacina, medicamente cu statine care scad colesterolul și pilulele contraceptive.


Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viață sănătos și o dietă echilibrată. Citiți cu atenție prospectul și informațiile de pe ambalajul produsului.

Lasă un comentariu

Shares
Optimized by Optimole