Beneficiile ceaiului de frunze de mur
În aroma dulce-acrișoară a murelor se ascund adevărate comori pentru sănătate. Ele conțin nu mai puțin de șapte vitamine – aproape tot complexul de vitamine B, vitaminele E și C.
Pe lângă vitamine, murele conţin şi minerale constitutive şi oligoelemente – cupru, fier, seleniu, zinc, magneziu, potasiu şi fosfor, dar şi acid salicilic (aspirină), polifenoli, care au efecte antitumorale şi antivirale extrem de puternice.
În plus, pigmenții care dau culoarea specifică murelor, odată ajunși în organism, fac adevărate minuni: previn mutațiile, încetinesc procesul de îmbătrânire și blochează acțiunea virusurilor și a substanțelor toxice.
Nu doar fructele arbustului au efecte terapeutice, ci și frunzele. Iată, așadar, câteva dintre întrebuințările ceaiului de frunze de mur și beneficiile sale!
Cum se prepară ceaiul de frunze de mur
Se culeg vârfurile tufelor de mure (fructe cu câteva frunzuliţe), făcându-se din ele mici bucheţele care se pun în locuri foarte bine ventilate şi aerisite.
După uscare, se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea unui ceai cu o uşoară aromă de fructe de pădure şi cu proprietăţi vindecătoare excepţionale: 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun într-o cană de apă clocotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească şi se filtrează.
Se consumă 2-4 căni pe zi.
– ceai dietetic
Ceaiul de mur ajută la uşurarea digestiei, dar în amestec cu alte plante medicinale se poate transformă într-un ceai dietetic, ajutându-te să scapi de kilogramele nedorite.
Prepară două căni de ceai dintr-un amestec de frunze de mur, păpădie, pătlagină, pelin, coadă şoricelului şi afin. Doza pusă la infuzat într-o cană nu trebuie să depăşească 4 linguriţe. Nu se consumă mai mult de două căni pe zi.
-hemoroizi și fisuri anale
Se face o baie de şezut cu acest extract vreme de 10 minute, după care se strecoară printr-un tifon, frunzele rămase folosindu-se pentru o cataplasmă ce se ţine timp o oră pe anus.
Se fac spălături cu irigatorul, de două ori pe zi, vreme de o săptămână, după care se face o pauză de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamația, în ceai se adaugă şi jumătate de linguriţă de flori de muşeţel.
-tulburări hormonale la femei
În tradiţia populară, infuzia de frunze de mur este folosită şi pentru reglarea ciclului menstrual şi a tulburărilor hormonale specifice menopauzei.
-răceli însoțite de episoade de febră
Pigmenţii care dau culoarea specifică murelor (antocianii) sunt un adevărat coşmar pentru viruşii care produc răceli şi gripă. Pe lângă stimularea imunității, aceste principii active atacă viruşii, împiedicând multiplicarea acestora şi infectarea celulelor sănătoase.
De asemenea, murele conţin compuşi ai acidului salicilic, adică exact substanţă activă regăsită în aspirină, care le dă un efect de scădere a febrei, de diminuare a durerilor de cap şi musculare extrem de binevenit la persoanele bolnave de gripă.