Beneficiile lămâiţei, o plantă plină de daruri

Lămâiţa are efect antistres, combate depresia, oboseala, afecţiunile digestive şi este benefică pentru piele. Află de ce ar trebui să consumi şi tu această plantă
Lămâiţa a fost dedicată zeiței Diana și era folosită de greci în scop medicinal cu 2000 de ani în urmă. În Evul Mediu, lămâița era utilizată pentru a reduce stările de tensiune nervoasă, pentru pansarea rănilor, ca remediu pentru dureri de dinți, erupții cutanate, mușcături de câine, gât înțepenit și grețuri matinale. Se spune chiar că poate preveni calviția. Află care sunt beneficiile de care te poţi buca consumând lămâiţă.

Beneficiile lămâiţei pentru sănătate
  1. Ajută în tratarea bolii Graves
    Lămâița poate bloca parțial activitatea hormonilor tiroidieni. Din acest motiv era folosită în trecut pentru a trata boala Graves, o afecțiune autoimună, în care glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni în exces. Deși studiile pe animale și testele de laborator arată că lămâița poate reduce tiroida din corp, nu s-au făcut studii pe oameni care să arate că poate fi utilizată în acest scop.
  2. Combate stresul şi îmbunătăţeşte concentrarea
    Lămâița este folosită în Europa pentru a trata anxietatea și insomnia. Aceasta reduce anxietatea și stresul și ameliorează tulburările de somn. Un studiu recent a arătat rezultate neașteptate: a mărit semnificativ abilitatea de concentrare și de execuție a sarcinilor de compoziție literară și artistică.
  3. Mărește performanțele intelectuale
    Într-un studiu realizat la Universitatea Northumbria din Anglia, studenții au fost testați câteva săptămâni în timp ce foloseau lămâiță sau un placebo. Cei care au folosit lămâița au avut rezultate mult mai bune și au continuat să le menţină timp de șase ore după administrarea plantei. Studenții care au luat lămâiță au fost și mai calmi și mai lipsiți de stres pe parcursul testelor.
  4. Are proprietăți antivirale și de combatere a herpesului
    Studiile au arătat că planta conține polifenoli, care pot ameliora semnificativ durerile cauzate de răceală și pot combate virusul herpes simplex, zona zoster și alte afecțiuni virale. Studiile au arătat și o reducere semnificativă de durata și severitate a herpesului. Cercetătorii au menționat și o “reducere deosebită” a frecvenței revenirii.

Cremele și unguentele cu lămâiță s-au dovedit efiiciente în ameliorarea durerilor genitale sau a usturimilor asociate cu virusul herpes simplex. Infecția nu s-a răspândit atât de mult, iar persoanele care au folosit cutanat lămâiță au raportat o reducere a simptomelor de mâncărime și roșeață. Cel puțin parțial, aceste efecte se datorează proprietăților acidului cafeic și rozmarinic, conținute de lămâiță.

Într-un studiu pe 115 pacienți, un preparat dintr-un extract de lămâiță, folosit pentru un balsam de buze, s-a dovedit eficient în tratarea durerilor asociate cu virusul herpes simplex (Wöbling și Leonhardt, 1994).

Combate anxietatea şi insomnia


Mai multe studii au folosit lămâița și o combinație de lămâiță și valeriană în tratarea stresului, anxietății și a insomniei. Studiile au dovedit că acestea pot ajuta la reglarea somnului și reducerea stresului și anxietății. Într-un studiu, combinația dintre lămâiță și valeriană s-a dovedit a fi mai eficientă decât medicamentul Halcion.

Ajută în tratarea problemelor tiroidiene şi a sindromului oboselii cronice
Lămâiță se folosește în Europa pentru tratarea unor probleme tiroidiene și a dovedit că poate regla producția de hormoni tiroidieni. Această abilitate, împreună cu proprietățile sale antivirale, au făcut din această plantă un tratament util pentru sindromul oboselii cronice.

Previne şi ameliorează boala Alzheimer și demența


Lămâița conține uleiuri volatile, printre care citronela și citral A și B, despre care se știe că au proprietăți sedative. În studiile pe animale, dar și pe oameni, lămâița, administrată oral, a avut efecte de calmare. În doze largi, poate da stare de somn. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că utilizarea lămâiţei a îmbunătățit memoria și a mărit durata de concentrare la bolnavii de Alzheimer. Acest efect s-ar putea datora conținutului său de antioxidanți, despre care se crede că protejează celulele de deteriorarea cauzată de procesul chimic numit oxidare.

Un alt studiu de mici dimensiuni, însă extrem de interesant, a folosit lămâiță în aromaterapie, pentru a calmă bolnavii de demență agitați. Demența este o degradare continuă a proceselor de gândire cauzate de deteriorarea creierului ca urmare a unui accident vascular sau o boală, cum ar fi Alzheimer.

Cum se poate consuma lămâiţa?


Frunzele proaspete de lămâiță sunt un condiment preferat de gospodine, folosit pentru aromatizarea salatelor, a supelor și a mâncărurilor de legume.

O altă modalitate de a te bucura de beneficiile acesti plante este uleiul de lămâiţă, care poate fi diluat şi administrat intern sau poate fi introdus în uleiuri de masaj sau creme. Are efect antistres, combate oboseala, afecţiunile digestive şi este benefic pentru menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii.

Cea mai comună utilizare este însă consumul de ceai de lămâiţă.

Efecte secundare


Există prea puține informații despre posibilele efecte asupra dezvoltării unui fetus, sugar sau copil mic. De aceea se recomandă evitarea administrării acesteia pe perioada sarcinii, alăptării sau în primii ani de viață ai copilului.

Consumată împreună cu medicamente care dau somnolență, lămâiță poate potenţa efectele acestora, ducând la sedare sau afectarea stării mentale.

De asemenea, din cauza potențialului efect asupra hormonilor tiroidieni, lămâița poate interfera cu terapia pentru hipertiroidism (excesul de hormoni tiroidieni) sau hipotiroidism (deficiență de hormoni tiroidieni).

Shares
Optimized by Optimole