Beneficiile terapeutice ale echinaceei
Echinacea este una dintre plantele care și-au dovedit eficacitatea în ceea ce privește creșterea capacității de apărare a organismului față de diverși agenți infecțioși. Această plantă se foloseşte la prepararea tincturilor sau suplimentelor alimentare, singura sau în combinație cu alte plante. Rădăcinile de echinaceea sunt mai des folosite decât florile, însă numai de la plante cu o vârstă mai mare de patru ani.
Echinaceea este o plantă care conține un ulei volatil, polizaharide, rășini, glucozide antibacteriene și antivirale care au numeroase beneficii pentru sănătate:
-este imunostimulator – echinaceea întărește sistemul imunitar și combate așadar răcelile, gripa și infectiile respiratorii
-are efect antiseptic, antibacterian și cicatrizant – poate fi utilizată în cazul afecțiunilor dermatologice (eczeme, herpes, acnee), dar și pentru tratarea rănilor, înțepăturilor de insecte, plăgilor infectate sau furunculilor.
-stimulează aparatul digestiv – crește secrețiile salivare și ajută procesul digestiei. Enterita poate fi tratată cu ajutorul echinaceei
-rol de analgezic – datorită efectului de ameliorare a durerii, echinaceea poate fi folosită în tratarea reumatismului
Efectele sale antipatogene se datorează unei combinații de elemente constitutive care includ flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide și unele minerale cum ar fi: cupru, potasiu, iod și fier, împreună cu vitaminele A, E și C.
Moduri de utilizare a echinaceei în scop terapeutic
Echinaceea poate fi administrată sub formă de tinctură, pulbere, ceai și capsule. Sucul de echinaceea poate fi administrat pentru a preveni și a vindeca infecțiile virale, microbiene sau în curele de detoxifiere.