Caperele, condiment și medicament
Caperele sunt bobocii nedeschiși ai florilor plantei Capparis spinosa, care crește în sălbăticie, pe pantele muntoase, în special din jurul Mării Mediterane. Este o plantă cățărătoare, cu tulpini subțiri a căror culoare variază de la verde deschis până la ruginiu.
Planta are frunze rotunde, de culoare verde, intensă. Florile sunt foarte frumoase și delicate, cu petale albe și stamine foarte lungi, de culoare mov și sunt înflorite doar o zi, de dimineață până după masă. În aceeași zi apare și fructul. În prezent, caperul se cultivă în Cipru, Grecia (unde se consumă și fructul de caper și frunzele acestuia), Franța, Italia, Spania, Algeria.
Caperele se folosesc numai murate sau ținute în ulei, au un gust acrișor și le simți savoarea doar în combinații. Cele murate în oțet au un termen de valabilitate mai mare. În bucătăria mediteraneeană, se consumă mugurii, iar în cea asiatică, fructul.
Condimente și ierburi aromatice ideale pentru sănătate
În Antichitate, grecii utilizau caperele pentru tratarea reumatismelor, iar azi le folosesc doar pentru a asezona peștele.
Bogate în antioxidanți – conțin mari cantități de bioflavinoid rutin, sodiu și vitamina C, caperele sunt nu numai un condiment potrivit pentru pește, cartofi sau carne albă, ci și un ajutor în tratarea multor boli.
Caperele reduc balonările, au proprietăți antireumatice și de ameliorare a funcțiilor ficatului. Fiertura din rădăcinile și din scoarța caperului tratează anemia. Conform medicinei populare, folosirea caperelor în regimul alimentar al bărbaților contribuie la tratamentul impotenței.
Caperele folosite intern
Nu se fac nici ceaiuri, nici pulberi din capere, dar, consumate în mod constant, ele sunt de ajutor pentru o mai bună circulație a sângelui, stimularea metabolismului, oase și dinți sănătoși (mai cu seamă datorită vitaminelor C și K conținute), risc scăzut de formare a cheagurilor de sânge. Vitaminele din complexul B și fibrele conținute de acești muguri contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv și a sistemului nervos. Caperele echilibrează nivelul de zahăr din sânge și preîntâmpină apariția diabetului.
Caperele folosite extern
Sunt utilizate la producerea mai multor produse cosmetice, pentru că tratează iritațiile pielii. Ușor zdrobite și aplicate pe piele, hidratează în profunzime, tratând roșeața, iritațiile și punctele negre. În plus, vitamina B și fierul conținute de acești muguri sunt benefice pentru podoaba capilară, întrucât stimulează circulația la nivelul scalpului și previn căderea părului.
Utilizări culinare
Caperele sunt esențiale pentru bucătăriile mediteraneene, fiind asociate, mai ales, cu bucătăria italienească (în special cu cea siciliană) și cea cipriotă. Se folosesc în sosurile cu roșii, sau cu vin, și merg foarte bine cu peștele, pastele și carnea de pui. Ele se armonizează bine și cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru. Se combină de asemenea bine cu măslinele murate.
Bucătariile din Europa centrală și nordică au ajuns și ele să folosească caperele, mai ales în mâncărurile reci (salate de pește și de legume). Multe sosuri tradiționale își datorează gustul special câtorva bobițe tocate de capere. Sosurile calde trebuie însă să folosească cu prudență caperele, deoarece la temperatura acestea își pierd gustul și aroma. Este indicat ca acest condiment să fie adaugat la sosuri și tocane cât mai târziu, pentru a reduce contactul cu temperaturile ridicate.
Bobocii mai multor plante înrudite, cu gust pregnant, au fost adesea folosite ca substituent mai ieftin pentru capere. Adevaratele capere se pot identifica ușor prin cele patru sepale asimetrice. Dintre toți înlocuitorii de capere, doar bobocii de năsturel au calități culinare.
O lingură de capere conține numai două calorii.