Beneficiile rodiei.

Care sunt beneficiile consumului de rodie pentru organism

Rodia este un fruct foarte bogat in antociani, flavonoide și elagitanini, care sunt substanțe care  protejează împotriva bacteriilor, paraziților și radiațiilor ultraviolete.

Care sunt beneficiile consumului de rodie pentru organism?

Multe resurse au fost dedicate, de-a lungul timpului, studierii puterii antioxidante a rodiei cu concluzii pozitive. De fapt, in cele mai multe dintre cazuri, se recomandă consumul de rodie.  Se spune că un pahar de suc de rodie zilnic reduce riscul bolilor cardiovasculare. Acest lucru se datoreaza faptului ca fructul oferă o cantitate mai mare de antioxidanți decât alte fructe și ajunge la triplarea contribuției oferite de ceaiul verde sau vin.

Cum arata arborele fructului de rodie

Rodierul este un arbore mic, un arbust foios cu inălțimea de pâna la 5–8 m. In fapt, termenul de rodie reprezintă fructul, iar planta se numește rodiu sau rodier. Acesta crește pe o arie geografică cuprinsă între Iran și Munții Himalaya și in India de nord și este cultivat și naturalizat in întreaga regiune mediteraneană, inclusiv în Caucaz, din vremuri antice.

Este cultivat pe scară largă in Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaezia, Indiile Orientale, si Africa tropicală. Introdus in California de coloniștii spanioli in 1769, rodierul este acum cultivat mai ales in zonele uscate din California și Arizona pentru fructele sale exploatate comercial ca sucuri, popularitatea lui crescând continuu din 2001.

Cum reușeste rodia să ajute organismul uman și cum trebuie consumată pentru a maximiza efectele sale benefice, aflăm imediat.

Proprietățile rodiei

Acțiunea antioxidanților prezenți in rodie imbunătătește starea vaselor de sânge și reduce intărirea arterelor, cauzată de oxidarea colesterolului. De asemenea, reglează tensiunea arteriala și reduce reținerea LDL (colesterolul rău). Pe de altă parte, rodia protejează diferite organe și tesuturi de boli degenerative și s-a dovedit a fi eficienta împotriva cancerului de colon, de sân sau de piele. De asemenea, încetinește dezvoltarea tumorilor recurente la persoanele care au avut cancer de prostată, iar la persoanele sănătoase acționează preventiv.

In ceea ce privește proprietățile conferite de taninuri, acestea au efect antiinflamator asupra mucoasei digestive. Prin urmare, rodia poate fi utilizată in cazuri de diaree. In plus, acidul citric alcalinizează urina, dezinfectează și imbunătătește acțiunea acidului malic și a vitaminei C. De asemenea, rodia este un fruct bogat în minerale, cum ar fi fosfor, mangan, potasiu, magneziu, fier și calciu.

Rodia este o sursa excelentă de fibre dietetice și nutrienți benefici pentru sănătate. Are vitamine importante (cum ar fi vitamina A, C și acid folic) și minerale (cum ar fi potasiu). Rodiile sunt, de asemenea, bogate in acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul omega 5. Toate părțile rodiei conțin antioxidanți puternici. Aceste fructe sunt o sursă bogată de compuși fenolici și unii alcaloizi, triterpeni, steroli, polifenoli și flavonoide, în special în coaja care protejeaza semințele.

Despre niciun alt fruct sau suc de fructe nu se spune ca ar avea mai mulți antioxidanți decât are rodia. In ultimul deceniu, au fost publicate numeroase studii cu privire la proprietățile antioxidante, anticanceroase și antiinflamatorii ale rodiei. Studiile dovedesc eficiența rodiei în tratamentul și prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului, afecțiunilor dentare, disfuncției erectile, precum și a altor boli.

In plus, rodia previne riscul de boli cardiovasculare, deoarece scade nivelul colesterolului și protejează impotriva oxidării colesterolului, având grijă de sistemul cardiovascular și protejând organismul impotriva aterosclerozei. De asemenea, scade tensiunea arterială sistolică și reduce efectele negative ale hipertensiunii arteriale.

Beneficii oferite de rodie

Proprietățile acestui fruct aduc corpului nostru o serie de beneficii. Am menționat deja reducerea colesterolului rău, dar acesta nu este singurul beneficiu pe care il putem obține. Rodia este eficienta si pentru urmatoareleꓽ

Combate tulburarile gastro-intestinale


Rodia este bogata in taninuri, ceea ce favorizeaza absorbția apei. Prin urmare, combate problemele intestinale, cum ar fi diareea, precum și durerea de stomac. In plus, proprietățile sale medicinale ii permit să contracareze dispepsia, precum și paraziții intestinali.

Imbunătătește aspectul pielii


Acest super fruct este antioxidant și are vitamine din gama B, prin urmare, permite pielii să arate tânără și sănătoasă. Contine acid punic, astfel incât rodia poate să hidrateze pielea uscată. In plus, previne hiperpigmentarea pielii și susține creșterea unghiilor. Părul are, de asemenea, beneficii datorită conținutului de vitamine A si C pe care rodia îl are.

Promoveaza sănătatea inimii


Acest fruct purifică sângele. In acelasi timp, crește fluxul de sânge, oferind beneficii pentru inimă. Acest lucru oferă mai multe avantaje, cum ar fi menținerea colesterolului rău la distanță, precum și reducerea tensiunii arteriale.

Previne pierderea memoriei


Sucul acestui fruct delicios ajută la invățare și reduce problemele de memorie. Acest lucru se datorează continutului ridicat de antioxidanți și polifenoli care ajută sănătatea neurologică.

Intărește sistemul imunitar


Sistemul imunitar este intărit după consumul de suc de rodie sau ceai, deoarece ea stimulează probioticele organismului, care luptă impotriva infecțiilor virale și bacteriene. Fără indoială, proprietățile sale antioxidante și vitaminele stimulează imunitatea.

Imbunătățește fertilitatea și este afrodisiac


Istoria Greciei antice atribuie Afroditei plantarea primei rodii. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Edinburgh, rodia crește nivelul de testosteron cu 30%. Atunci când consumă sucul de rodie in mod frecvent, femeile și bărbații observă o imbunătățire a dispoziției și dorintei sexuale. Pe de altă parte, există, de asemenea, studii care indică o imbunătățire a funcției. De asemenea, crește mobilitatea și numarul spermatozoizilor.

Rodia, datorită multiplilor compuși benefici pentru organism și deoarece nu conține multe calorii, este adesea introdusă in dietele celor care doresc să obțină pierderea in greutate. Se poate consuma ca atare ori adaugată in iaurturi sau smoothie-uri, insă acest fruct se poate mixa și cu alte alimente și preparate culinare.

Contraindicațiile rodiei


Deși rodia aduce beneficii importante, acest fruct are și unele contraindicatii. Astfel, pacienții care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, ar trebui să fie atenți cu sucul de rodie, deoarece consumarea acestuia poate scădea valoarea tensiunii arteriale.

Pe de altă parte, consumul excesiv de rodie poate provoca amețeli, deoarece aceasta conține o doză mare de alcaloizi.

Pentru a beneficia pe deplin de proprietățile pozitive ale rodiei, se recomandă consumul acesteia in stare proaspăta ori sub forma de suc sau adăugată in alimente. In schimb, nu sunt indicate sucurile din comerț, ce pretind a avea un conținut redus din acest fruct.

Rodia, dupa cum am aflat, aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar dacă este consumată impreuna cu anumite medicamente, poate fi periculoasă. Din acest motiv, cel mai indicat lucru este să discutati cu medicul curant, pentru a vedea daca aveți sau nu restricții in ceea ce privește consumul de rodie.  

Consumul unei rodii pe zi poate fi benefic pentru sănătate, deoarece este un fruct ce are in compoziție mulți nutrienți. Rodia conține vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la imbunătățirea sistemului imunitar, scăderea colesterolului, imbunătățirea sănătății inimii și prevenirea bolilor. Cu toate acestea, consumul de prea multe rodii poate fi dăunător, deoarece aceasta conține o cantitate insemnată de acid citric și taninuri, care pot fi substanțe iritante pentru stomac și gură. Prin urmare, este recomandat să mâncați o rodie pe zi pentru a obține beneficiile pentru sănătate, fara potentialele efecte secundare.

Shares
Optimized by Optimole