Ceai de salvie

Salvia are o mulţime de întrebuinţări. Bogată în vitaminele A, C, K, E şi complexul B, dar și în minerale precum calciu, potasiu, zinc, fier şi magneziu, salvia este bogată în uleiuri volatile, fapt pentru care frunzele şi florile sunt cele mai folosite părţi din această plantă. Astfel, salvia poate fi folosită sub formă de infuzii, vin, oţet, cataplasme, ulei sau tincturi. De asemenea, pe lângă rolul decorativ în grădină, frunzele verzi pot fi folosite pentru a oferi un gust inedit salatelor sau, uscate, pe post de condiment.

Ceaiul de salvie- utilizare


Poate cea mai populară utilizare a salviei este sub formă de ceai. Acest ceai poate fi băut fierbinte, lăsat la temperatura camerei pentru a fi folosit pentru gargară sau folosit pentru uz extern.

Prepararea ceaiului de salvie


O băutură fără cafeină, ceaiul de salvie poate fi băut fierbinte sau cu gheaţă (în funcţie de preferinţe). Pentru a beneficia de toate calitățile sale medicinale, ceaiul de salvie se prepară punând o lingură de frunze uscate într-o ceaşcă, peste care se toarnă 250 ml apă aflată la punctul de fierbere.

După 7 minute de infuzare, ceaiul se poate consuma. O reţetă ceva mai neconvenţională recomandă să adaugi zeamă de lămâie după gust şi o linguriţă de zahăr sau miere.

Beneficiile utilizării interne a ceaiului de salvie


Ceaiul de salvie are efecte benefice asupra sănătăţii, demonstrate pe parcursul ultimilor două mii de ani. Acestea variază de la rolul sau antioxidant, la efectul antidiabetic, adjuvant în răceală, afecţiuni digestive, menopauză, dureri menstruale, îndepărtarea mucozităţilor bucale, albirea dinţilor, reducerea colesterolului, dar şi ca adjuvant în cazul tulburărilor psihice.

Efectul antioxidant al ceaiului de salvie și beneficiile asupra organismului
Antioxidanţii au rolul de a îndepărta toxinele şi de a anihila efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului. Prin întreaga lor activitate, aceştia preîntâmpină semnele îmbătrânirii premature şi scad riscul apariției bolilor de inimă şi a cancerului. Consumul de ceai de salvie bogat în flavonoizi şi acizi fenolici este o sursă importantă de antioxidanţi, iar oamenii de ştiinţă au demonstrat că este suficient ca o persoană să consume acest tip de ceai timp de patru săptămâni pentru ca primele efecte să apară.

Efectul antidiabetic al ceaiului de salvie


Deşi s-au făcut mai multe studii pentru a afla care sunt efectele ceaiului de salvie asupra persoanelor care suferă de diabet, părerile încă sunt împărţite. Unii oameni de ştiinţă susţin că ceaiul scade nivelul glucozei din sânge, iar alţii sunt de părere că se „bat cap în cap” cu medicamentele antidiabet şi își anulează reciproc efectele. Cel mai recentstudiu pe această temă a arătat că ceaiul scade într-adevăr nivelul glucozei din sânge, însă doar în cazul persoanelor cu predispoziţie la diabet. La diabetici, consumul de ceai de salvie are un efect mult prea puternic şi astfel duce la scăderea glucozei până la un prag periculos pentru sănătate.

Cum ajută ceaiul de salvie la tratarea răcelilor


În cazul răcelii, pe de altă parte, părerea este unanimă, ceaiul de salvie este benefic. Consumul regulat diminuează tusea şi răceala. Pentru a trata răceala este recomandat ca, odată ce te-ai îmbolnăvit, să consumi trei sau patru ceşti de ceai de salvie pe zi. Salvia este de ajutor şi în cazul gripei, consumul de ceai ajutând la înlăturarea oboselii.

Beneficiile ceaiului de salvie asupra sistemului digestiv


Ceaiul de salvie are o suită de beneficii și asupra sistemului digestiv, de la stimularea digestiei pentru persoanele care se refac după o perioadă de slăbiciune fizică, la „desfacerea” componentelor grele din unele mâncăruri, pentru a fi mai uşor de digerat. Acidul rosmarinic din acest ceai previne spasmele gastrice, gastritele şi arsurile stomacale şi contribuie la înlăturarea simptomelor indigestiei. Mai mult, substanţele responsabile pentru gustul său amar stimulează secreţiile digestive, mobilitatea intestinelor şi activitatea bilei. De asemenea, consumul a două-trei ceşti de ceai de salvie pe zi diminuează flatulenţa şi balonarea.

Ceaiul de salvie și efectele menopauzei


Transpiraţia (nocturnă) specifică menopauzei se poate trata prin consumul a trei-șase jumătăţi de ceaşcă de ceai de salvie rece. Salvia este benefică în acest caz datorită conţinutului bogat în estrogeni vegetali.

Ceaiul de salvie și durerile menstruale


Datorită conţinutului de fitoestrogeni, ceaiul de salvie este benefic atât pentru regularizarea menstrelor, cât şi pentru diminuarea durerii. Uleiurile esenţiale din această plantă şi taninii reduc transpiraţia excesivă de pe durata ciclului menstrual.

Îndepărtarea mucozităților bucale cu ajutorul ceaiului de salvie
Afecţiunile mucoasei bucale pot fi tratate destul de simplu cu ceaiul de salvie. Gingivitele, aftele şi amigdalita sunt diminuate prin folosirea ceaiului sub formă de gargară, de cinci-șase ori pe zi.

Albirea dinților cu ajutorul ceaiului de salvie


Folosit în gargară, ceaiul de salvie, folosit la temperatura camerei, opreşte sângerările gingivale şi reduce producţia excesivă de salivă. Consumat cald, acest ceai contribuie la albirea dinţilor şi la păstrarea sănătăţii lor pentru mai mult timp.

Reducerea nivelului colesterolului cu ajutorul ceaiului de salvie


Un studiu din 2009 a demonstrat că două ceşti de ceai de salvie pe zi, consumate timp de patru săptămâni, au efecte surprinzătoare asupra colesterolului – la două săptămâni de la încheierea experimentului, nivelul colesterolului rău scăzuse cu 16%. Reţeta care a dus la acest succes constă în adăugarea a 300 ml de apă fierbinte peste 4 g de frunze uscate de salvie. Ceaiul este lăsat să se aşeze timp de cinci minute, după care este consumat.

Beneficiile ceaiului de salvie pentru tulburările psihice


Mai multe studii au arătat că salvia are efecte benefice asupra pierderilor de memorie și contribuie la încetinirea instalării bolii Alzheimer, uleiul de salvie fiind folosit și el cu succes în experimentele pe pacienți cu pierderi de memorie. De asemenea, consumul unei singure cești de ceai de salvie reduce stările de anxietate și oferă o stare de calm, iar folosirea frunzelor proaspete pentru ceai are un efect relaxant chiar mai puternic. Astfel, consumul de ceai de salvie este benefic în momentele stresante, experții demonstrând că această plantă oferă o stare de bine chiar și atunci când suntem sub presiune. Consumat pe termen lung, ceaiul de salvie diminuează efectele demenței și depresiei, potrivit unui studiu din 2014.

Beneficiile ceaiului de salvie pentru uz extern


Consumat cald sau rece, acest ceai poate ameliora boli dintre cele mai diverse, iar prin utilizarea sa externă ceaiul de salvie ajută la păstrarea sănătăţii părului şi a culorii sale naturale, la îndepărtarea mătreţii şi în tratamentul infecţiilor de piele, precum şi la reducerea excesului de sebum.

Utilizarea ceaiului de salvie pentru sănătatea părului


Ceaiul de salvie este extrem de benefic pentru păr. Beta-sisterolul din această plantă areefecte remarcabile în prevenirea căderii părului. Pentru efecte maxime, experții ne sfătuiesc nu doar să ne clătim părul după spălare cu ceai de salvie la temperatura camerei, ci și să amestecăm trei picături de ulei esențial de salvie cu aceeași cantitate de ulei de rozmarin și de ulei de mentă și să ne masăm scalpul de două ori pe zi.

Îndepărtarea mătreții cu ajutorul ceaiului de salvie


Pentru îndepărtarea mătreţii, scalpul trebuie masat cu ceaiul preparat prin adăugarea unei linguri de frunze uscate la o ceaşcă de apă fierbinte. Ceaiul obţinut este foarte puternic şi, pe lângă dispariţia mătreţii, te vei putea bucura şi de un plus de strălucire a părului.

Colorarea părului cu ajutorul ceaiului de salvie


Salvia poate fi folosită pentru a colora părul alb şi pentru a oferi o mai mare intensitate nuanţelor de brunet şi şaten. Pentru a obţine aceste rezultate va trebui să faci un ceai din frunze proaspete de salvie (acestea au concentraţii mai mari de elemente esenţiale). După ce ai adăugat apă fierbinte, va trebui să laşi totul la infuzat timp de trei minute, după care poți să strecori. Lichidul astfel obţinut va trebui lăsat pentru trei ore, după care va fi folosit la colorarea părului.

Utilizarea ceaiului de salvie în tratarea infecțiilor la nivelul pielii


Datorită proprietăţilor sale antibacteriene, ceaiul de salvie este ideal pentru tratarea infecţiilor pielii. Ceaiul de salvie rece este unul dintre cele mai bune tratamente pentru afecţiuni ale pielii precum eczemele sau psoriazisul.

Tratamentul naturist al acneei cu ajutorul ceaiului de salvie


Proprietăţile sale antifungice, antiseptice şi antibacteriene reprezintă o combinaţie numai bună pentru combaterea acneei. Folosind ceaiul de salvie rece pe post de soluţie hidratantă, vei reduce inflamatia, iar pielea ta va rămâne curată şi împrospătată.

Reglarea excesului de sebum cu ajutorul ceaiului de salvie


Datorită uleiului esenţial din frunzele de salvie, ceaiul contribuie la reducerea excesului de sebum. Poţi prepara apa tonică acasă, fierbând o lingură de salvie uscată în 250 ml de apă. Pune amestecul deoparte timp de 30 de minute, după care strecoară. Foloseşte un disc demachiant îmbibat în ceai rece şi masează zonele cu probleme.

Contraindicațiile în consumul de salvie


Ca în cazul oricărui produs naturist sau medicamentos, excesul dăunează. Astfel, e bine să ai în vedere simptomele care pot apărea atunci când bei prea mult ceai de salvie, cum afectează sarcina şi cu ce medicamente nu se „înţelege”.

Consumul excesiv de ceai de salvie și posibilele efecte adverse


Este bine de ştiut că nu trebuie să consumi mai mult de trei ceşti de ceai de salvie pe zi. Consumul excesiv cauzează ameţeli, dureri abdominale şi vărsături. În cazuri rare a fost afectat ficatul şi a provocat convulsii. Aşadar, este bine să treci pe la un doctor înainte de a începe să consumi ceai de salvie în mod regulat.

Deşi poate fi folosit pentru a trata răcelile la copii, în cantităţi mari (două-trei ceşti pe zi) devine periculos, cele mai întâlnite manifestări ale excesului de ceai de salvie la copii fiind gura uscată, afectarea rinichilor, vertij, creşterea bătăilor inimii şi vărsături. În cazul folosirii sale externe, unii copii pot dezvolta iritaţii ale pielii. Pentru a împiedica apariţia acestor efecte nedorite, este recomandat să combini salvia cu mentă sau cu lavandă.

Consumul de ceai de salvie în timpul sarcinii


De asemenea, este bine să eviţi ceaiul de salvie dacă eşti însărcinată. Salvia nu este recomandată datorită conţinutului de substanţe esenţiale care duc nu doar la uscarea gurii, ci şi la inflamarea buzelor, dureri abdominale şi ameţeli. Deşi nu există multe studii care să confirme efectele negative asupra sarcinii, American Pregnancy Association ne sfătuieşte să evităm pe cât posibil ceaiurile din plante cu uleiuri volatile pentru că acestea ar putea cauza avort spontan, naşteri premature sau rănirea fetusului.

Interferențele ceaiului de salvie cu anumite medicamente


Dacă iei medicamente, lucrurile se complică. Pe scurt, ceaiul de salvie, cu efectul său calmant, consumat cu un sedativ duce la oboseală excesivă, în combinaţie cu medicamentele pentru diabet poate duce la scăderea excesivă a glucozei din sânge, iar efectele medicamentelor anticonvulsive sunt reduse la zero.

Folosirea salviei în bucătărie


În bucătărie, salvia este folosită pe post de condiment (dar nu numai), oferind un gust inedit alimentelor. Astfel, frunzele de salvie pisate care se găsesc pe rafturile supermarketurilor pot fi folosite pentru a oferi un plus de aromă fripturilor de curcan sau porc.

În zonele mediteraneene din care a plecat această plantă, încă este folosită în reţete ca saltimbocca (un amestec de prosciutto şi salvie marinat într-un amestec de vin, ulei de măsline şi apă sărată), risotto cu dovleac, supe de fasole şi diverse sosuri aromatice.

De asemenea, frunzele proaspete dau un plus de savoare sandvișurilor cu mozzarella sau fontina.

%d blogeri au apreciat: