Ceaiul de gutui
Ceaiul de gutui reface celulele ficatului, susține funcția stomacului și pancreasului.
Cu un conținut ridicat de apă (70-72%), zaharuri (6-13%), vitamine si minerale, gutuile aduc beneficii sănătății. Dacă sunt consumate ca atare. Sub forma de remedii naturiste, fie folosite la prepararea deserturilor.
Sub formă de infuzie, decoct, macerat, gutuile au grijă de sănătatea digestivă, de problemele respiratorii, dar și de arsuri sau eczeme.
Nici frunzele de gutui nu sunt de neglijat. Ele conțin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentrație (aproximativ 72%). Fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric și shikimic.
În frunzele gutuilor se mai găsesc numeroși alți compuși fitochimici cu acțiune antioxidantă și antiinflamatorie dovedită, precum quercetina și rutinul.
Beneficiile ceaiului din frunze de gutui
–tratează afecțiunile ficatului și pancreasului
Studii recente japoneze au arătat că gutuile au substanțe importante antivirale, care au rol important în cazurile de hepatită.
Sucul de gutui, dar și gutuile crude sunt cele mai bune pentru tratarea bolilor de ficat și pancreas. Sucul de gutui diluat cu suc de mere este foarte benefic pentru activitatea pancreasului.
Ceea ce este extraordinar la acest fruct este faptul că și frunzele au proprietăți deosebite. Nu ezitați să luați frunze de gutui, care lăsate la uscat fac un ceai excelent pentru diverse afecțiuni. De pildă, suferinzii de hipertensiune ar trebui să facă macerat din frunze de gutui, acesta reglează tensiunea arterială.
– tratează hipertensiunea arterială și reglează glicemia
Ceaiul din frunze de gutui se folosește în tratarea insuficienței cardiace și a bolilor de ficat. Pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, atât ceaiul, cât și fructele proaspete le sunt benefice.
Frunzele de gutui se folosesc sub formă de infuzie și pentru stările de nervozitate, depresie, agitație, insomnie. Frunzele de gutui au efecte sedative, iar substanțele prezente în frunze și fruct sunt antidepresive.
Ceaiul din frunze de gutui, dar și gutuile crude sunt foarte utile în curele de slăbire, deoarece au proprietăți diuretice și depurative.
Așadar, ajută la eliminarea toxinelor din organism și a kilogramelor în plus. Toamna este unul dintre cele mai bune anotimpuri pentru slăbit. Având atâtea fructe și legume proaspete care ajută la detoxifiere și slăbire.
Beneficiile frunzelor de gutui sunt foarte intens studiate de specialiștii în biochimie. Frunzele mai conțin și alți compuși fitochimici, cu acțiune antiinflamatorie și antioxidantă.
Diabetul zaharat este o altă boală ce poate fi ținută sub control prin infuzia de ceai de frunze de gutui. O lingură de frunze de gutui la o cană de apă fiartă, porționată în trei este suficient.
Beneficiile ceaiului din frunze de gutui – excelent remediu pentru răceli, gripe și infecții gastro-intestinale
Gutuile sunt recunoscute pentru efectele lor benefice în răceli și gripe. Ceaiul din frunzele gutuilor este un remediu natural foarte bun pentru tusea convulsivă. De altfel, unele persoane îl folosesc și în crizele de astm.
Gutuile sunt un remediu la îndemână în această perioadă pentru cazurile de infecții gastro-intestinale sau diaree. Astfel, se prepară un decoct din 5 grame de frunze de gutui, peste care se toarnă 200 de ml de apă fiartă.
Decoctul se ține pe baie de aburi încă 20 de minute. Se lasă la răcit și se pune într-o sticlă, care se completează cu apă fiartă și răcită. Se iau zilnic 2 linguri de decoct de trei ori.
Ceaiul din frunze de gutui este remediu excelent împotriva mătreții. Se folosește cu încredere pentru întărirea firului de păr și hrănirea lui.