Ceaiul de salvie

Salvia, planta din aceeași familie cu menta, are o istorie îndelungată ca remediu pentru diferite boli. De altfel, chiar și denumirea provine din cuvântul latin “salvare”, care semnifică a salva.

Egiptenii o foloseau pentru fertilitate, iar medicul grec Dioscorides scria în rapoartele sale ca extractul de salvie opreste sangerarea ranilor si ajuta la curatarea acestora. Mai tarziu, medicii au folosit salvia pentru a trata entorse si edeme (umflaturi), raceala, reumatismul si dereglarile menstruale.

Astazi salvia este folosita in numeroase forme, una dintre cele mai populare si usor de folosit fiind ceaiul. Infuzia de salvie se bea fara indulcitori sau arome adaugate si se recomanda cantitati mici baute des.

stop artroza

Salvia este un puternic antioxidant

Antioxidanții sunt prezenți în număr foarte mare în salvie și implicit, și in infuzia obținută din această plantă. Antioxidanții opresc efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și curăță organismul de toxine, impiedicându-le să ajungă la celule și să atace țesuturile.

Ceaiul de salvie poate preveni semnele îmbătrânirii precoce și poate să scadă riscul de cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și maladii ale sistemului nervos.

Salvia conține peste 160 de polifenoli diferiți, care sunt substanțe chimice din plante care acționează în corpul nostru la fel ca antioxidanții.

Benefică pentru pacienții cu diabet

În ultimii ani, au fost realizate mai multe studii care au dovedit efectul salviei de a menține sub control nivelul zahărului din sânge (cu alte cuvinte, ține sub control glicemia). De aceea, salvia este recomandată atât pentru cei care suferă deja de diabet, cât și cu rol de prevenție, la persoanele care vor să țină această boală la distanță.

Reglează nivelul de estrogen

Salvia a fost folosită timp îndelungat de femei pentru a diminua simptomele menopauzei, dereglărilor hormonale și dezechilibrelor de lactație din perioada alăptării.

Ceaiul de salvie poate ține sub control bufeurile și transpirația excesivă, simptome caracteristice menopauzei, și poate regla fluxul menstrual foarte abundent, însă nu este recomandată femeilor însărcinate.

Remediu pentru Alzheimer

Fiindcă maladia Alzheimer este o boală degenerativă, niciun tratament nu o poate vindeca pe deplin. S-a dovedit, însă, ca extractul de salvie, consumat sub formă de ceai timp de 3-4 luni îmbunătățește memoria pacienților cu această afecțiune. Specialiștii susțin că salvia inhibă pierderile de acetilcolină, o substanță care a fost găsită în cantități prea mici la pacienții cu Alzheimer.

Shares
%d blogeri au apreciat: