Ulei esențial de cimbru

Cimbrul aduce beneficii maxime sub formă de ulei esențial

Cimbrul este o plantă medicinală perenă din familia mentei care poate aduce beneficii maxime sub formă de ulei esențial de înaltă puritate.

Beneficiile cimbrului

Cimbrul are tulpini lemnoase acoperite cu peri. Frunzele sunt mici, de formă ovală, ușor răsucite la margini. De asemenea, cimbrul are flori mici de culoare albastru-mov până la roz. De obicei, se plantează primăvara și crește până la începutul toamnei. Suportă bine seceta și se recoltează pe toată perioada verii. Sursa primară de ulei esențial se găsește în frunze, care sunt distilate cu abur.

Cimbrul, plantă medicinală și condiment, poate fi folosită în tratarea și prevenirea multor afecțiuni

Speciile de plante aromatice din genul Thymus (e.g. Thymus serpyllum, Thymus algeriensis și Thymus vulgaris) sunt plante medicinale importante, foarte recomandate datorită proprietăților terapeutice antireumatice, antiseptice, antispasmodice, antimicrobiene, cardiace, carminative, diuretice și expectorante ale uleiurilor lor esențiale, cunoscute în mod obișnuit sub numele de ulei de cimbru.

Uleiul este, de asemenea, benefic în stimularea sistemului imunitar și ajută la combaterea răcelii, gripei, bolilor infecțioase și frisoanelor. S-a dovedit a fi un antiseptic urinar, fiind foarte util pentru cistită și uretrită.

Cimbrul este bogat în vitamina C, vitamina A și vitaminele B. O porție de 100 de grame de frunze proaspete de cimbru oferă 160 miligrame de vitamina C. 

Beneficii primare ale uleiului concentrat de cimbru

  • Are o aromă proaspătă de ierburi.
  • Uleiul esențial de cimbru îmbunătățește rețetele tale savuroase preferate și poate fi utilizat pentru a înlocui cimbrul uscat.
  • Minunat în marinade pentru carne, aperitive savuroase, pâine și altele!

Gătitul cu ulei de Cimbru

Uleiurile esențiale sunt foarte puternice în comparație cu condimentele și mirodeniile uscate sau alți agenți de aromatizare, așa că o cantitate infimă de ulei poate conferi o aromă foarte intensă mâncării. Când utilizezi ulei de Cimbru la gătit, cel mai bine e să folosești metoda scobitorii –  introdu vârful unei scobitori curate în flaconul de ulei esențial și apoi învârte scobitoarea în mâncare. După ce ai amestecat bine, gustă să vezi dacă vrei să mai adaugi ulei sau nu.

Beneficii cimbru

Cimbrul Reduce anxietatea 

Practicienii de aromoterapie consideră că cimbrul are efecte anxiolitice. Potrivit unui studiu din 2014 efectuat pe șobolani, publicat în Journal of Acute Disease, s-a demonstrat că cimbrul scade nivelul de stres.  

Gestionează dermatita atopică cronică – conform unui studiu2 din 2018, aplicarea timolului pe pielea pacienților cu dermatită atopică are un răspuns fiziologic direct. Pe lângă inhibarea compușilor inflamatori cunoscuți sub numele de citokine, timolul ajută la micșorarea straturilor cutanate dermice și epidermice, umflate, ce sunt caracteristice dermatitei. În plus, timolul a reușit să prevină infecțiile secundare cauzate de bacteriile Staphyloccocus aureus. 

Proprietăți antifungice și antiinflamatorii– timolul este cea mai activă substanță din cimbru, care are capacitatea de a preveni infecțiile fungice și totodată, chiar de a lupta împotriva acestora. Mai mult decât atât, timolul poate lupta împotriva ciclooxigenazei-2 (COX-2), o enzimă responsabilă de inflamația din organism. În plus, carvacrolul, un alt ulei din cimbru, are un efect similar, reducând citokinele inflamatorii. 

Tratează problemele respiratorii – cimbrul este excelent și pentru sănătatea respiratorie și este folosit de sute de ani pentru tratarea afecțiunilor respiratorii începând de la tuse, congestie nazală și până la sinuzită, bronșită sau astm bronșic. Acționând precum un expectorant, acesta poate fi folosit pentru tratarea tusei productive. Pentru a-i potența efectele benefice asupra aparatului respirator, consumă cimbru sub formă de ceai.

Întocmai cum s-a dovedit într-un studiu din 2013, timolul acționează asupra receptorilor de pe limbă, gură, gât și pasajele nazale suprimând tusea. Participanții la studiu au primit un spray nazal pe bază timol. Fiecare dintre ei a fost expus ulterior, la stimuli de tuse și supuși mai multor teste. În final, s-a constatat că spray-ul nazal a redus semnificativ numărul și severitatea tusei, precum și impulsul general de a tuși. 

Cimbrul poate fi un remediu pentru infecții intestinale

Timolul neutralizează o anumită bacterie enterică asociată cu boli intestinale. Enterita necrotică cauzată de bacteria Clostridium perfringens este una dintre cele mai dăunătoare boli infecțioase la păsări. Într-un studiudin 2017, puii de găină infectați cu Clostridium perfringens, au fost hrăniți cu un amestec de uleiuri esențiale, care conțin 25% timol și 25% carvacrol, un alt fenol puternic găsit în cimbru.

După 21 de zile, păsările tratate au avut mult mai puține bacteriie intestinale decât păsările netratate și de asemenea, au prezentat mai puține leziuni intestinale și decese corelate cu Clostridium perfringens. Însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă același efect ar putea apărea la oameni , cu alte tipuri de bacterii Clostridium.

Cimbrul este considerat și un antibiotic natural pentru tratarea disbiozei intestinale 

Potrivit studiul anterior precizat, completarea dietei alimentare cu timol și carvacrol, înainte de infectarea cu bacteria Clostridium perfringens reduce semnificativ leziunile intestinale și mortalitatea. Uleiul esențial pare să limiteze creșterea bacteriană și să moduleze patogenitatea bacteriilor din intestin. Așadar, cimbrul ar putea să ajute flora intestinală să se refacă și să accelereze vindecarea și în cazul disbiozei intestinale, care este o afecțiune ce apare în urma unui dezechilibru bacterian apărut din cauza unor medicamente agresive ori a unor „invadatori” din exterior. Simptomele disbiozei intestinale includ diareea, sindromul de colon iritabil, migrenele, depresia și acneea.

Calmează durerea și spasmele. Cimbrul este recunoscut de mult timp, pentru proprietățile sale analgezice și antispastice. Într-un studiupublicat în anul 2012, oamenii de știință le-au oferit participantelor la cercetare, fie suplimente pe bază de cimbru, de patru ori pe zi, fie Ibuprofen, de trei ori pe zi pentru a trata crampele menstruale. După două luni de tratament, ambele grupuri de femei au raportat niveluri similare de alinare a durerii și spasmelor. Acest fapt sugerează că cimbrul poate fi o alternativă viabilă la Ibuprofen, cu mult mai puține efecte secundare.

Benefic pentru igiena orală și afte bucale – timolul, substanța activă din cimbru, se regăsește în apa de gura, pentru că asigură protecție împotriva bacteriilor. Așadar, poți folosi ceaiul de cimbru pentru prevenirea plăcii bacteriene, a gingivitelor și a respirației urât mirositoare. Mai mult decât atât, există dovezi că cimbrul ar putea trata aftele orale, o infecție frecventă cauzată de ciupercile Candida albicans.

Potrivit unui studiu in vitro realizat în 2015, timolul a reușit să suprime creșterea C. albicans și a altor tulpini Candida

Cercetătorii cred că timolul a inhibat producția de ergosterol, o substanță asemănătoare colesterolului, necesară pentru a favoriza creșterea fungică. Totodată, atunci când este utilizat în asociere cu medicamentul antifungic nistatină, timolul a reușit să distrugă 87,4% din toate tulpinile Candida.

Reduce tensiunea arterială – extractul de cimbru reduce semnificativ tensiunea arterială, așa că poți înlocui sarea cu cimbru pentru a-ți asezona mâncarea. Cercetătorii de la Universitatea din Belgrad au descoperit în cadrul unui studiu7 că un extract apos, saturat cu apă, obținut din cimbru sălbatic, a redus tensiunea arterială la șobolani. Șobolanii răspund la hipertensiune în mod similar cu oamenii, astfel încât descoperirile ar putea avea implicații pentru organismul uman. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe teste pentru ca datele să se dovedească semnificative.

Proprietăți antioxidante – cimbrul este una dintre plantele cu cea mai mare concentrație de antioxidanți. Antioxidanții fenolici din cimbru, printre care și luteina și zeaxantina, luptă împotriva radicalilor liberi combătând efectele pe care aceștia le au asupra organismului. Așadar, cimbrul previne stresul oxidativ și efectele dăunătoare, pe care acesta le are. În plus, uleiul esențial de cimbru (lat.Tymus vulgaris) are o potențială activitate antioxidantă, după cum a demonstrat și un studiu8 din 2011.

Efect anticancerigen –Un studiu realizat la Lisabona, a constatat că extractele de cimbru mastic ar putea proteja oamenii de cancerul de colon.

Stimulează circulația sangvine – concentrația mare de fier și alte minerale importante regăsite în cimbru, stimulează producția de celule roșii, îmbunătățind circulația sanguină, dar de asemenea, contribuie și la oxigenarea mai bună a organelor și a extremităților corpului.

Fortifică sistemul imunitar – fiind bogat în conținutul de vitamina C, cimbrul are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Vitamina C acționează, de asemenea, și asupra producției de colagen, substanță esențială pentru repararea și regenerarea celulelor, țesuturilor, mușchilor și vaselor de sânge.

Reduce stresul – vitamina B6, care se regăsește din belșug în cimbru, are un puternic efect asupra neurotransmițătorilor din creier care declanșează eliberarea de hormoni ai stresului. 

Utilizări

  • Folosește 1-2 picături la preparatele de carne și aperitive, pentru a le da o aromă proaspătă de ierburi.
  • Păstrează întotdeauna o sticluță de ulei de cimbru în bucătărie.
  • Folosește-l în locul cimbrului uscat sau proaspăt.

Indicații de utilizare

Pentru aromatizarea mâncărurilor.

Precauții

A se folosi doar diluat. Nu consumați mai mult de o picătură pe zi. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă sunteți gravidă sau vă aflați sub observația unui medic, cereți sfatul medicului. A se evita contactul cu ochii, interiorul urechilor, zonele sensibile și cu mucoasele. În cazul contactului cu pielea, diluează în mod generos cu un ulei de bază.

Dacă doriți să aflați mai multe despre uleiul esențial de cimbru, completați formularul de mai jos:

Shares
Optimized by Optimole