Peste 30 de civilizații extraterestre în galaxie

Un studiu realizat de Universitatea din Nottingam a încercat să explice câte planete din galaxia noastră ar putea găzdui viața extraterestră.

Presupunând că viața se dezvoltă pe alte planete într-un mod similar cu cel de pe Pământ, au fost comparate informațiile despre planetele care ar putea găzdui asemenea evoluții.

Studiul a concluzionat că ar putea exista zeci de civilizații active care așteptă să fie descoperite în Calea Lactee

Ar trebui să existe cel puțin câteva zeci de civilizații în galaxia noastră. Presupunând că durează 5 miliarde de ani ca să apară forme inteligente de viață pe o planetă, cum a fost pe Pământ”, a spus Christopher Conselice, de la Universitatea din Nottingham.

Este studiat procesul de evoluție, dar la scară cosmică. Acest calcul este denumit Astrobiological Copernican Limit“, spune Conselice.

Calculul a urmărit două situații. Una care presupune că formele de viață inteligente pot apărea pe o planetă oricând după 5 miliarde de ani. Cealaltă presupune că viața inteligentă s-a format în urmă cu 4,5-5 miliarde de ani.

Un studiu din 2012 sugerează ar fi nevoie de un mediu bogat în metale pentru formarea unor planete similare cu Pământul. Planeta noastră are un mediu ”metalic” datorită metalelor din Soare.

Cercetătorii au folosit aceste presupuneri privind locurile în care s-ar putea forma viață pentru a înțelege câte planete din Calea Lactee le-ar putea îndeplini.

Detectarea civilizațiilor din galaxie depinde de cât de bine putem recepționa semnalele care sunt trimise în spațiu.

Este vorba de semnale radio din sateliți sau televiziune. Dacă aceste civilizații vor dura la fel ca a noastră, care a trimis semnale abia în ultimul secol, se estimează că ar putea exista 36 de civilizații inteligente. Distanța dintre noi și aceastea ar putea fi de peste 17 000 ani lumină. Acest lucru face comunicarea cu ele o adevărată provocare.

Cercetătorii au găsit o planetă pe care viața ar putea fi menținută, numită Proxima b. Ea se află în apropiere de steaua Proxima Centauri, la o distanță de aproximativ 4,2 ani lumină de Soare.

Asta înseamnă că primește o cantitate de energie de la Soare, comparabilă cu cea primită de Pământ. Dacă ar exista și surse de lichid pe această planetă, ar însemna că viața ar putea să reziste acolo.

Cercetătorii spun însă, că trebuie făcute multe alte cercetări pentru a confirma acest lucru.

Este posibil ca atmosfera să fie toxică și să nu permită supraviețuirea.

Studiul a fost realizat la Universitatea din Nottingam și publicat în Astrophysical Journal.

Shares
Optimized by Optimole