Cuișoarele efecte și beneficii, remedii pentru sănătate

Cuișoarele-efecte și beneficii.

Printre cele mai apreciate condimente din gastronomie, efectele și beneficiile cuișoarelor le transformă în remedii naturale indicate în mai multe boli.

Supranumite și “doctorul celor 100 de boli”, cuișoarele au aromă dulce amăruie și sunt bogate în Omega 3, vitamina K, fibre alimentare și vitamina C.


Cuișoarele sunt mugurii florilor arborelui de cuișoare, arborele veșnic verde cunoscut și sub denumirea de Syzygium aromaticum. Cuișoarele sunt unul dintre condimentele de bază din bucătăria indiană, dar și unul dintre ingredientele principale din turta de dulce ori anumite băuturi.

Cuișoare – caracteristici generale

Originare din Indonezia, cuișoarele sunt muguri de flori uscate ale arborelui de cuișoare.

Numele condimentului provine de la cuvântul latinesc „clavus”, care înseamnă „unghie”, deoarece forma unui cuișor uscat se aseamănă cu cea a unei unghii.

Cuișoarele se folosesc atât întregi, cât și măcinate deoarece sunt bogate în nutrienți importanți, fibre, vitamine (A,C,K) minerale, calciu și magneziu.

Conținutul de eugenol din plantă este responsabil pentru proprietățile miraculoase. Cuișoarele provin din Insulele Indoneziei și sunt folosite de peste 2.000 de ani în Asia. La început, cuișoarele au fost folosite mai mult ca medicament ușor, iar mai târziu au devenit un tratament pentru o serie de afecțiuni importante.

Alături de scorţişoară, cardamon, anason sau piper, cuişoarele reprezintă un condiment apreciat de iubitorii de ceai. Pe lângă gustul energizant, cuişoarele contribuie la menţinerea stării de sănătate prin beneficiile pe care le aduc organismului.

Conţinutul de eugenol este principalul responsabil de proprietăţile micilor mirodenii. Acesta întăreşte rezistenţa organismului în lupta cu substanţele toxice din mediu, acţionează ca agent antiinflamator şi asigură o serie de nutrienţi, flavonoizi, vitamina C, mangan, calciu, magneziu şi acizi graşi omega-3.

Cuișoarele – efecte și beneficii

  • Pot preveni apariția cancerului Unele studii efectuate de specialiști susțin că extractul de cuișoare ar putea proteja organismul împotriva cancerului. Compușii din cuișoare au contribuit la oprirea creșterii tumorilor ce puteau duce la formarea celulelor canceroase. S-a dovedit că eugenolul găsit în condiment are proprietăți anticancerigene. Eugenolul este toxic în cantități mari, iar supradozajul cu ulei de cuișoare poate provoca leziuni hepatice, în special la copii.

Pot îmbunătăți sănătatea ficatului

  • Cuișoarele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, și pot ajuta la prevenirea bolilor hepatice datorită capacității lor de a ajuta la scăderea stresului oxidativ. Studiile arată că, datorită compușilor din compoziție, cuișoarele ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului.Compusul eugenol poate fi benefic în special pentru ficat. Un alt studiu efectuat pe animale a arătat că eugenolul găsit în cuișoare a ajutat la inversarea semnelor de ciroză hepatică sau cicatrizare a ficatului.
  • Un studiu efectuat în eprubete și pe animale a analizat efectele extractului de cuișoare și al nigericinei, un compus găsit în cuișoare, atât asupra celulelor musculare umane, cât și la animalele cu diabet. S-a constatat că, cuișoarele și nigericina cresc absorbția zahărului din sânge în celule, măresc secreția de insulină și îmbunătățesc funcția celulelor care produc insulină. Insulina este un hormon responsabil de transportul zahărului din sânge în celule. Funcționarea corectă a insulinei este esențială pentru menținerea nivelului constant de zahăr din sânge. În combinație cu o dietă echilibrată, cuișoarele ar putea ajuta la menținerea nivelului zahărului din sânge sub control
  • Îmbunătăţesc digestia. Cuişoarele previn balonarea şi formarea gazelor intestinale, ajutând digestia. Ele stimulează producerea de enzime care contribuie la procesul digestiv şi au un efect pozitiv asupra durerilor de stomac, acţionând la nivelul întregului tract gastro-intestinal.
  • Elimină respiraţia urât mirositoare. Fiind un antiseptic natural, cuişoarele sunt foarte eficiente la înlăturarea mirosului neplăcut din gură, omorând bacteriile responsabile de acest fenomen. Pe lângă a fi consumate sub formă de ceai, cuişoarele mai pot fi mestecate ca atare timp de câteva minute, pentru o respiraţie împrospătată.
  • Luptă împotriva greţurilor. Proprietăţile calmante şi aroma cuişoarelor alină senzaţiile de greaţă şi vomă, fiind un remediu bun chiar şi pentru femeile însărcinate care se confruntă cu aceste probleme.

Ameliorează durerile de dinţi. 

  • Compuşii antiinflamatori şi analgezici din cuişoare reduc inflamaţiile dentare şi calmează durerea. Datorită proprietăţilor antiseptice, cuişoarele contribuie la vindecarea infecţiei din zonă şi previn răspândirea ei.
  • Combat problemele respiratorii. Prin proprietăţile expectorante şi antibacteriene, cuişoarele au un impact benefic asupra sistemului respirator. Ceaiul de cuişoare ajută la tratarea răcelilor, a nasului înfundat, a durerilor de gât, a infecţiilor virale, a bronşitei şi a afecţiunilor sinusurilor.
  • Stimuleaza sistemului imunitar Ayurveda descrie anumite plante ca fiind in mod special eficiente in dezvoltarea si protejarea sistemului imunitar. Bobocul uscat al florii de cuisoare contine compusi care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar prin cresterea numarului de celule albe, imbunatatind hipersensibilitatea intarziata.
  • Actiunea antihistaminica si antispastica Cuisoarele sunt utilizate ca adjuvant in astm si diverse boli alergice, prin faptul că eugenolul reduce hipersensibilitatea prin nhibitia eliberarii histaminei din mastocite,

Valoarea nutrițională a cuișoarelor

Conform “Bazei naționale de date nutriționale pentru referința standard” din SUA, nutrienții din cuișoare sunt compuși din 65g de carbohidrați, 6g de proteine, 13g de lipide totale, 2g de zaharuri, 274 kcal de energie si 33g de fibre alimentare. Mineralele din cuișoare sunt calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. Vitaminele prezente in cuișoare sunt vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, folat, vitamina B6, vitamina B12, vitamina A, vitamina E, vitamina D și vitamina K.

Substanțe bioactive in cuișoare

Anumiti compusi bioactivi au fost izolati din extrasele de cuisoare. Acestea includ: flavonoide, hexane, clorura de metilen, etanol, timol, eugenol si benzen. Aceste biochimicale s-a descoperit ca poseda proprietati diverse, antioxidante, hepato-protectoare, antimicrobiene si antiinflamatorii.

Proprietățile cuișoarelor, efecte și beneficii

  • Antiinflamatoare;
  • Antibacteriene;
  • Antiseptice;
  • Antioxidante;
  • Antitumorale;
  • Antispastice;
  • Detoxifiante.

Ceai de cuişoare – cum se prepară

Din cuişoare se obţine un ceai puternic aromat, foarte uşor de pregătit.

Ingrediente

  • 1 litru de apă
  • 1 lingură de cuişoare proaspăt mărunţite
  • zahăr sau miere pentru îndulcit

Fierbe apa, apoi adaugă cuişoarele şi lasă-le la infuzat timp de 20 de minute. Ceaiul se poate servi atât cald, cât şi rece, cu cuburi de gheaţă. Se poate păstra la frigider pentru câteva zile într-un recipient de sticlă acoperit.

Se recomandă o ceaşcă de ceai o dată sau de două ori pe zi, până la 5 zile la rând, după care se face o pauză de 1-2 zile.

Efectele secundare ale cuișoarelor

Uleiul de cuisoare nu trebuie administrat in mod direct; trebuie diluat in ulei de masline sau in apa distilata.

Uleiul din extract de cuisoare este considerat in general sigur, insa unele studii au aratat ca acesta poseda proprietati citotoxice.

Uleiul din extract de cuisoare contine doua componente majore, eugenol si B-cariofilena. Acesti compusi s-au demonstrat a fi in mod semnificativ eficienti contra fibroblasticelor si a celulelor endoteliale.

Comitetul de Experti in Aditivi Alimentari din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a stabilit ca doza zilnica de ulei volatil administrata la om nu trebuie sa depaseasca 2.5 mg/kg-corp.

Toxicitate

In doza mare, uleiul volatil de cuisoare este toxic in special la copii, provocand deprimarea sistemului nervos central, necroza hepatocelulara, convulsii si/sau tulburari majore de coagulare. Metabolizat si excretat rapid, in principal conjugat si in cantitate foarte mica epoxidat, eugenolul nu este carcinogen; in schimb, la administrare externă, in doze mari, este caustic la nivelul pielii si al mucoaselor. In uleiul volatil este prezenta si o substanta cu efect narcotic, inca nestudiata (probabil eugenina), dar care nu provoaca efecte secundare de tip greata, cefalee, depresie respiratorie.

Shares
Optimized by Optimole