Cum să ne apărăm de efectele nocive ale stresului
Ducem o viață agitată și stresantă iar efectele stresului le simțim pe pielea noastră: dureri de cap, insomnii, kilograme în plus.
Iată un scurt ghid despre cum ne putem relaxa și cum putem să ne apărăm de factorii de stres.
Cum ne afectează stresul
Stresul în care ne trăim viața este din ce în ce mai acut resimțit. Conform unui studiu recent, 80% dintre americani declarau că sunt stresați până la limita suportabilului. Stresul nu ne afectează numai starea emoțională, ne afectează corpul, creierul și ne îmbătrânește înainte de vreme. Iar efectele sunt ireversibile.
Efectele stresului asupra corpului nostru
De ce ne trăim viețile atât de frenetic? O posibilă cauză ar fi aceea că factorii de presiune sunt greu de combătut și, cu toată această tehnologie care ne înconjoară, nu mai există o delimitare între job și timp liber. Practic nu mai avem niciun moment de repaus.
S-a dovedit științific că stresul cauzează boli de inimă, presiune ridicată a sângelui sau diabet. În situații limită, corpul nostru este biologic conceput să producă un hormon numit cortizon, cel care determină reacțiile de tipul „luptă sau fugi”. Când mintea sau corpul nostru percep o amenințare, presiunea sângelui crește iar aparatul digestiv încetează să mai funcționeze. Problema este că, dacă stresul devine permanent, corpul nu mai are când să se refacă. Conform studiilor, persoanele stresate au sistemul imunitar al unei persoane cu 10 ani mai în vârstă. Stresul provoacă și dezechilibru hormonal, motiv pentru care vârsta organismului nostru poate fi mult mai avansată decât vârsta noastră reală.
Cum reacționează creierul în condiții de stres
Bineînțeles că stresul ne afectează și mental, iar efectele asupra creierului uman pot fi dramatice. „Stresul poate provoca remodelarea structurală și funcțională a creierului nostru”, afirmă Bruce McEwen, profesor la Universitatea Rockefeller din New York. Cea mai afectată este zona hipocampusului, nivel la care se produc învățarea și amintirile noi. Un studiu făcut asupra persoanelor foarte stresate, cu un nivel foarte ridicat de cortizon, a arătat că aceștia aveau un hipocampus cu 14% mai mic decât cei la care producția de cortizon era normală.
Cercetările făcute pe cobai au scos la iveală faptul că nivelul ridicat de stres și implicit de cortizon produce o creștere semnificativă a amigdalei, acea secțiune a creierului răspunzătoare de anxietate și agresivitate. Cu cât amigdala este mai mare, cu atât este mai dificil să gândim coerent și devenim tot mai agresivi.
Ce măsuri poți lua
Stresul din viața ta probabil că nu va dispărea peste noapte, dar există modalități prin care te poți proteja de efectele sale nocive. Poți începe prin a dormi mai mult. Consumă fructe și legume bogate în antioxidanți. Petrece-ți timpul cu oameni pozitivi cu care te simți bine. Și poate cel mai important, fă sport! Sportul crește nivelul de hormoni anabolici (hormoni de creștere) și reduce efectele cortizonului.
Doctorii sunt de părere că sportul este cel mai puternic aliat împotriva îmbătrânirii. În plus, are un efect miraculos și asupra creierului: poate mări până la de patru ori dimensiunile hipocampusului. Mai mult decât atât, se pare că în timp ce facem mișcare organismul nostru produce proteine neurotrofice (BDNF) care ajută la regenerarea celulelor nervoase. Și ultimul sfat, nu uita să îți iei vacanță de la toate! Chiar dacă nu reușești să evadezi pe o plajă pustie cu palmieri, umbrele și pina colada, cel puțin asigură-ți momente de repaus dedicate exclusiv ȚIE.
Multumesc pentru informatii!