Cum să renunți la obiceiul de a amâna alarma dimineața
Obiceiul de a amâna alarma dimineața îți poate strica o zi întreagă fără ca tu să-ți dai seama.
Știința a arătat prin numeroase cercetări că există două tipuri de oameni, cei care se trezesc ușor dimineața și atunci sunt foarte productivi sau cei care muncesc mult mai bine noaptea.
Acest lucru se pare că ține și de genetică, însă medicii consideră că nu este foarte sănătos să pierdem somnul de noapte, deoarece atunci corpul se odihnește cel mai bine și, totodată, ai nevoie de toate acele faze ale somnului, inclusiv REM.
1. Oferă-i corpului stabilitate
Corpul nostru este făcut să doarmă noaptea și să fie activ în timpul zilei.Ideal ar fi să ne culcăm și să ne trezim zilnic la aceeași oră, deoarece corpul se obișnuiește și folosește timpul cât mai eficient.
Ai observat că atunci când te trezești o perioadă îndelungată la o anumită oră, vei reuși să te trezești singură, fără alarmăț, la aceeași oră? Acest lucru se întâmplă deoacere corpul se obișnuiește cu acest ritm.
Dacă tu vei amâna alarma dimineața, vei strica toată această stabilitate, deoarece chiar și 10 minute pot schimba faza de somn.
De ce este important acest lucru? În cazul în care nu știai deja, fiecare persoană are nevoie de 5-6 cicluri de somn pentru a fi odihnită. Dacă tu vei schimba constant ora de trezire, atunci organismul tău va fi confuz și nu va putea regla aceste faze ale somnului, iar tu te vei trezi în mijlocul REM, ceea ce înseamnă că vei obosită întreaga zi.
2. Nu te trezi la o oră diferită în weekend dacă vrei să renunți la obiceiul de a amâna alarma dimineața
Dacă tu te trezești în fiecare dimineața la 6 și apoi în weekend la 10, îți vei da peste cap întregul organism și te vei simți groaznic în fiecare luni dimineața.
Dacă tu crezi că este ok să stai degeaba tot weekend-ul și apoi să te culci devreme duminica, ei bine, se pare că de fapt nu este deloc în regulă. Nu vei avea nevoie de odihnă atât de multă dacă nu faci nimic, iar asta va însemna că luni te vei simți mai obosită decât în mod normal.
Încearcă în fiecare zi a săptămânii să te trezești la aceeași oră.
3. Fă sport dimineața
Trezește-te imediat ce răsare soarele. Lumina naturală va transmite corpului tău că este momentul să se trezească și, cu cât te bucuri de mai multă lumina naturală, cu atât de vei simți mai bine. În plus, încearcă să faci sport dimineața afară, în natură.
Aleargă într-un parc sau fă câteva exerciții fizice în grădina. Mișcarea te va ajuta să obții acel somn de calitate.
4. Folosește-ți patul doar pentru somn
Dacă te-ai trezit, nu ar trebui să mai stai în pat. Patul nu ar trebui să devină biroul, locul în care stai pe Facebook sau te uiți la seriale.
Încearcă să te obișnuiești să desfășori orice altă activitate în alt loc și lasă patul doar pentru dormit.
În plus, în fiecare dimineață, fie dormi până mai târziu, fie te trezești și te dai jos din pat. Nu are rost să pierzi timpul cu acest obicei de a amâna alarma dimineață. Nu este deloc benefic.
5. Mănâncă alimentele potrivite
Dacă ai o alimentație sănătoasă, vei avea toți nutrienții necesari pentru un somn de calitate.
Nu există un anumit aliment care te va ajuta să adormi, însă regulile spun că nu este indicat să mănânci foarte mult cu trei ore înainte de a te culca.
Totodată, alcoolul într-adevăr te ajută să dormi, însă are multe calorii și corpul tău le va arde, iar temperatura acestuia va crește, iar tu nu te vei putea odihni.
Desigur, poți mânca și poți bea orice dorești, însă amintește-ți să nu exagerezi.