Efecte și beneficii ale consumului de ceai de păducel
Ceaiul de păducel se prepară din fructele uscate ale plantei Crataegus monogyna, are un gust amar și un miros usor neplăcut. Ca să te poti bucura, insă, de beneficiile lui și să il bei cu plăcere, poți adăuga și câteva felii de lămâie sau de portocală, care să ii modifice puțin aroma.
Fructele arbustului de păducel sunt bogate in flavonoizi, taninuri, colină, pectină, glucoză, fructoză, substanțe minerale și uleiuri grase, precum și vitaminele B1 si C. Această compoziție le conferă multiple efecte benefice in tratarea diverselor afecțiuni.
Acest arbust (Crataegus monogyna)din familia trandafirului este un diuretic puternic, spun cercetătorii. Păducelul are proprietăți multiple, el poate reduce acumularea de lichide din țesuturi, ceea ce inseamnă și că poate să amelioreze simptomele insuficienței cardiace congestive.
Cercetările efectuate pe animale au arătat ca planta păducel are nutrienți care sporesc excreția și fluxul urinei. Oamenii de știință au investigat efectele unor procianidine extrase din arbustul Crataegus monogyna asupra acidului uric seric și asupra funcției renale la șoarecii cu hiperuricemie.
Ceaiul de păducel echilibrează funcțiile inimii, reglează hipertensiunea arterială, fluidizeaza sângele și previne aparitia cheagurilor si trombozelor. Calmează durerile in caz de angină pectorală și tulburările de ritm cardiac (palpitatiile). In plus, intărește mușchii cardiaci și forța acestora și dilată vasele de sânge, facilitând circulația sângelui către toate organele corpului. Unele studii arată și că păducelul poate preveni bolile cardiace degenerative.
Ceaiul de păducel estompează varicele și hemoroizii
Facilitând circulația sângelui, ceaiul de păducel reduce, in timp varicele și hemoroizii. Persoanele care sufereau de circulație periferică deficitară au observat imbunătățiri după 2-3 săptămâni de tratament cu ceai de păducel.
Reduce nivelul de colesterol din sânge
Păducelul are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol LDL (colesterol “rău”) din sânge. Totodată, ceaiul de păducel reduce și concentrația de trigliceride din organism.
Unele date din unele studii indică faptul că extractul de păducel poate să amelioreze nivelul grăsimilor din sânge. Colesterolul și trigliceridele sunt două tipuri de grăsimi care sunt mereu prezente în sângele nostru. Când se află la valori normale, colesterolul și trigliceridele îndeplinesc un rol foarte important în crearea hormonilor și în transportarea nutrienților prin tot organismul.
Cu toate acestea, când lipidele din sânge au niveluri anormale – in special când vorbim despre hipertrigliceridemie (valoarea mare a trigliceridelor) și despre un nivel foarte scăzut al colesterolului HDL (numit și colesterol “bun”), acești factori pot duce la acumularea plăcii ateromatoase în interiorul vaselor de sânge, iar astfel pacientul ajunge să dezvolte o afecțiune periculoasă, numită ateroscleroză.
Dacă plăcile de aterom continuă să se depună pe pereții interiori, ele ar putea să blocheze complet un vas de sânge ori o arteră importantă, ducând la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral.
In cadrul unui studiu, oamenii de știință le-au administrat șoarecilor două doze diferite de extract de păducel, iar animalele care au avut parte de acest tratament au inregistrat un nivel scăzut de colesterol total și un nivel scăzut de colesterol LDL (numit colesterol “rău”), precum și o scădere cu 28-47% a valorilor trigliceridelor din ficat, in comparație cu șoarecii care nu au primit extract de păducel.
Intr-un alt studiu, in care șoarecii de laborator au avut o dietă bogată in colesterol, atât extractul de păducel, cât și un medicament prescris pentru scăderea colesterolului (din clasa statinelor) au redus colesterolul total și valoarea trigliceridelor aproape in mod egal, insă extractul de păducel a putut să scadă și nivelul de colesterol LDL, acele grăsimi “rele” din sânge.
Ameliorează stările anxioase
Un alt beneficiu al acestui ceai constă in imbunătățirea stărilor de anxietate, depresie sau stres cronic. Păducelul crește nivelul de oxigen din sânge, iar antioxidanții din compoziția sa combat radicalii liberi și toxinele din organism.
Estompează varicele și hemoroizii
Facilitând circulația sangelui, ceaiul de paducel reduce, in timp varicele, si hemoroizii. Persoanele care sufereau de circulatie periferic deficitară au observat imbunătățiri dupa 2-3 săptămâni de tratament cu ceai de păducel.
Reduce nivelul de colesterol din sânge
Păducelul are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol LDL (colesterol “rău”) din sânge. Totodată, ceaiul de păducel reduce și concentrația de trigliceride din organism.
Unele date din unele studii indică faptul că extractul de păducel poate să amelioreze nivelul grăsimilor din sânge.
Colesterolul și trigliceridele sunt două tipuri de grăsimi care sunt mereu prezente in sângele nostru. Când se află la valori normale, colesterolul și trigliceridele indeplinesc un rol foarte important in crearea hormonilor și în transportarea nutrienților prin tot organismul.
Cu toate acestea, când lipidele din sânge au niveluri anormale – in special când vorbim despre hipertrigliceridemie (valoarea mare a trigliceridelor) și despre un nivel foarte scăzut al colesterolului HDL (numit și colesterol “bun”), acești factori pot duce la acumularea plăcii ateromatoase in interiorul vaselor de sânge, iar astfel pacientul ajunge să dezvolte o afecțiune periculoasă, numita ateroscleroza.
Dacă plăcile de aterom continuă să se depuna pe pereții interiori, ele ar putea să blocheze complet un vas de sânge ori o arteră importantă, ducând la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral.
In cadrul unui studiu, oamenii de știinta le-au administrat șoarecilor două doze diferite de extract de păducel, iar animalele care au avut parte de acest tratament au inregistrat un nivel scăzut de colesterol total și un nivel scăzut de colesterol LDL (numit colesterol “rău”), precum și o scădere cu 28-47% a valorilor trigliceridelor din ficat, in comparație cu șoarecii care nu au primit extract de păducel.
Intr-un alt studiu, in care soarecii de laborator au avut o dietă bogată in colesterol, atât extractul de păducel, cât și un medicament prescris pentru scăderea colesterolului (din clasa statinelor) au redus colesterolul total și valoarea trigliceridelor aproape în mod egal, insă extractul de păducel a putut să scadă și nivelul de colesterol LDL, acele grăsimi “rele” din sânge.
Ameliorează stările anxioase
Un alt beneficiu al acestui ceai constă în imbunătățirea stărilor de anxietate, depresie sau stres cronic. Păducelul crește nivelul de oxigen din sânge, iar antioxidanții din compoziția sa combat radicalii liberi și toxinele din organism.
Păducelul-contraindicații
Ca orice alt tratament pe baza de plante, ceaiul de păducel are și câteva contrandicații. Deși este benefic pentru bolile cardiace, există și câteva afecțiuni in cazul cărora poate cauza mai mult rău decât bine, în special in combinație cu tratamente medicamentoase care au aceleași efecte. De pildă, ceaiul de păducel nu poate fi consumat in același timp cu tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale, intrucât poate accentua efectele medicamentelor.
Nici femeile insărcinate nu trebuie să bea ceai de păducel, deoarece poate cauza probleme fătului. Atenție și in cazul persoanelor alergice, care pot suferi efecte adverse dacă beau ceai de păducel timp indelungat.
Ideal ar fi să discuți cu medicul tău inainte de a consuma ceai de păducel în scop terapeutic.
Ceai păducel – mod de preparare
Fierbe 1 lingură de păducel uscat in 2 căni de apă, preț de 15 minute. Strecoară apoi ceaiul și consumă-l fie rece, fie cald. Daca vrei să il depozitezi pentru a-l consuma mai multe zile la rând, pune-l intr-un recipient care se inchide ermetic și adauga 1 lingură de zeamă de lamâie, care va funcționa precum un conservant.