Greșeli de spălare care te pot umple de microbi

Pentru sănătatea familiei tale, adoptă aceste obiceiuri la următorul ciclu de spălare!

Golește mașina de spălat imediat, după  terminarea ciclului!


De ce? Pentru a te proteja de microbi!
Bacteriile se dezvoltă în medii umede. E recomandat să scoți hainele din mașina de spălat în maximum 30 minute după terminarea ciclului. Dacă le lași o oră, spală-le din nou.

Mulți dintre noi încercăm să reducem din consumul de energie și din cheltuieli prin spălarea cu apă mai rece.

Puțini dintre noi știm că bacteriile supraviețuiesc în apă de 40 o C.


Cercetătorii au descoperit că 25% din mașinile de spălat din gospodării conțin bacterii fecale. În afara acestora, s-a mai detectat și bacteria E. Coli, periculoasă pentru sistemul nostru digestiv.
Deși apa fiartă este sfântă în ceea ce privește uciderea bacteriilor, cea rece este mai economicoasă și mai prietenoasă cu mediul.

Pentru a-ți proteja familia, NU încărca prea tare mașina de spălat, ca detergentul să poată penetra în țesături.

Spală-te pe mâini după ce ai scos rufele din mașina de spălat ca să nu împrăștii microbi periculoși.  Căldura fierului de călcat sau a uscătorului va ucide restul de germeni.

Spală lenjeria intimă separat / singură!!!


De ce? Pentru a reduce alergenii!
Deloc surprinzător, sursa principală de bacterii fecale din mașina de spălat este lenjeria intimă. Ar fi mai bine să speli separat de celelelate rufe lenjeria intimă, cu apă fiartă și înălbitor.

O dată pe săptămână, fă un ciclu de spălare fără rufe, cu o măsură de înălbitor, pentru a distruge bacteriile din cuva mașinii.

Spală lenjeriile de pat în apă fierbinte


De ce? Pentru a reduce alergenii!
Cearșafurile și fețele de pernă găzduiesc milioane de acarieni care se înfruptă din pielea ta în timp ce dormi. Acarienii reprezintă cea mai comună cauză de alergie. Acești gândăcei invizibili trăiesc și în haine și covoare, însă în lenjeriile de pat au concentrație maximă. Pentru a scapă de acarieni, spală săptămânal lenjeriile de pat în apă fierbinte (la minimum 50 o C).

Aerisește mașina de spălat

De ce? Pentru a reduce alergenii!
Sporii de mucegai sunt prezenți în aer. Atunci când găsesc o suprafață umedă (ca, de exemplu, interiorul mașinii de spălat), se stabilesc acolo și se înmulțesc. Expunerea la mucegaiuri determină congestie, mâncărimi oculare și secreții nazale; dacă ești astmatică sau alergică, mucegaiurile îți pot determina un atac.


Pentru a preveni dezvoltarea mucegaiurilor în cuva mașinii de spălat, lasă hubloul mașinii deschis, pentru ca aerul să poată intra și să usuce pereții.

Ai mare grijă și cu garnitura aceea mare din cauciuc, de lângă hublou, care reține apa printre riduri și este extrem de expusă la mucegaiuri.

Alege detergenți neparfumați


De ce? Pentru a preveni iritațiile!
Tuturor ne plac hainele care miros a flori sau a ploaie, însă aceste parfumuri sunt obținute printr-un amestec de chimicale. Acestea au obiceiul să irite pielea, sau chiar mai rău, să provoace cancer. Expunerea la acești detergenți poate provoca migrene și atacuri astmatice. De aceea este mai bine să alegi detergenți și săpunuri fără parfumuri și coloranți.
Mașina de spălat acumulează, după numai câteva utilizări, o serie de depuneri. Este foarte posibil ca hainele tale să nu mai miroasă a proaspăt la finalul programului de spălare.
În comerț se găsesc tot felul de produse special create pentru curățarea mașinii de spălat. Poți prepara chiar acasă la tine o astfel de soluție, din produse existente în bucătărie, produse ecologice și foarte ieftine.​

Soluție cu oțet


Încălzește la maxim (dar fără să dea în clocot) o sticlă de oțet pe care să o torni apoi în cuva mașinii de spălat. Adaugă un plic de bicarbonat alimentar și închide ușa mașinii de spălat. Lasă soluția să acționeze jumătate de oră, iar apoi bagă un program scurt de spălare, la cea mai ridicată temperatură.


La finalul tratamentului, interiorul mașinii de spălat va fi perfect igienizat, dezinfectat și lipsit de orice mirosuri.
Atenție! Ar fi bine să deschizi toate ferestrele din casă pentru ca mirosul de oțet va acapara toate incăperile, iar aerul poate fi greu de respirat.


După spălare, este bine să lași ușa mașinii de spălat deschisă pentru a se elimina orice urmă de miros de oțet.

Un alt truc pe care îl poți face este să adaugi jumătate de ceașcă de oțet peste haine. Acest lucru este foarte eficient în special în cazul prosoapelor sau a lenjeriei intime deoarece dezinfectează țesăturile.
Când nu ai timp să faci toți acești pași, umple un tub cu pulverizator cu oțet și împrăștie produsul, din belsug, în cuva mașinii de spălat. Lasă-l să acționeze timp de o oră, timp în care mai pulverizezi la fiecare 10 minute.


Bicarbonat de sodiu


În cazul în care mașina ta a avut parte deja de o curățare temeinică, ar fi bine ca o dată la două săptămâni să îi dai un program scurt de spălare, iar în locul compartimentului pentru detergent să pui două plicuri cu bicarbonat.

Ai grijă să verifici dacă s-a dus tot bicarbonatul. Este foarte posibil să se întărească în compartiment și să nu mai ajungă în mașina de spălat.
Această manieră de curățare este una mai simplă, mai rapidă și nu provoacă mirosuri. În plus, dacă existau mirosuri în mașina de spălat, bicarbonatul le va îndepărta fără îndoială.
De asemenea, bicarbonatul de sodiu îndepărtează urmele și petele de detergent rămase în cuvă.


Suc de lămâie


Dacă observi că există mici probleme cu rugina, adaugă o cană cu suc de lămâie la un ciclu de spălare scurt, la o temperatură foarte ridicată.

Sucul de lămâie curață petele de rugină, igienizează și împrospătează interiorul mașinii de spălat, oferind un miros plăcut și proaspăt.


Exteriorul mașinii


Pentru că mașina de spălat trebuie să fie curată și pe exterior, amestecă o cană de apă cu jumătate de cană de oțet, înmoaie un burete în această soluție și șterge tot exteriorul mașinii de spălat.


Dacă este posibil să scoți sertarele speciale pentru detergent și balsam, ar fi bine să o faci și să le ții sub un jet puternic de apă fierbinte pentru a îndepărta orice depuneri.

La final, igienizează compartimentele cu puțin oțet.

%d blogeri au apreciat: