INULINA-BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

INULINA ȘI BENEFICIILE EI PENTRU SĂNĂTATE

Plantele produc in mod natural inulină și o utilizează ca sursă de energie.

Astazi, inulina este adaugată la tot mai multe produse alimentare, datorită beneficiilor și adaptabilității sale.

Ce este inulina?

Inulinele sunt un grup de oligozaharide ce conțin fructoză. Ele aparțin clasei de carbohidrați cunoscută sub denumirea de fructani.

Sunt compuse, in principal, din unități de fructoză cu o moleculă de glucoză terminală, fiind o poliglucidă nereducătoare.

Inulinele sunt utilizate de către plante pentru depozitarea energiei, găsindu-se in general la nivelul rădăcinilor și rizomilor. Multe plante care sintetizează și acumulează inulina, nu mai acumulează alte astfel de materiale, cum ar fi amidonul.

Se găsește în mai multe radacini, cum ar fi de cicoare, hrean, ceapă, topinambur, anghinare, sparanghel, banane, usturoi, praz, grâu, agave, etc. 

In ce alimente se poate adăuga?

Inulina este un produs solubil extras din rădăcini. Ca și pudră solubilă, acesta poate fi adaugată in orice aliment sau băutură fără a-i afecta gustul sau textura, in acelasi timp adăugând o cantitate de fibre dietei zilnice.

Datorită consistenței cremoase, inulina funcționează ca și inlocuitor de grăsime in margarină și diverse sosuri pentru salate. De asemenea, este folosită pentru a inlocui o parte din făina albă existentă in produsele de panificație.

Puteti adăuga pulbere de inulină in iaurt, budinci, sau chiar intr-o ceașcă de cafea sau ceai. Se poate, de asemenea, presăra peste fructe, pentru a le indulci putin, in smoothie și pentru glazurarea legumelor coapte.

Beneficiile inulinei pentru sanatate

Aceasta substanță incepe să fie folosită din ce in ce mai mult in alimente, datorită caracteristicilor sale nutriționale și funcționale deosebite.

Poate fi utilizata ca indulcitor pentru inlocuirea zahărului, in alimentele grase și fainoase. Tot ea este cea care crește de asemenea și absorbția calciului și posibil cea a magneziului, fiind promotor al creșterii unei flore intestinale sănătoase (prebiotic).

Din punct de vedere nutrițional, este considerată a fi o fibră solubilă, din acest motiv consumul unor cantități mari conduce la balonare.

Este totuși o fibră solubilă care are un impact minim asupra glicemiei, putând fi consumată și de diabetici și suferinzii de alte boli cu probleme in ceea ce priveste nivelul zahărului din sânge.

Inulina mai ajută și la stabilizarea florei intestinale și de aceea este folosită tot mai frecvent in alimentația zilnică.

Tot ea ajută la incetinirea digestiei și a absorbţiei intestinale, astfel ca organismul utilizează la un nivel mai scăzut caloriile din alimentație și simultan facilitează tranzitul intestinal. Rezultatul este scăderea apetitului  și a poftelor alimentare nejustificate.

In plus, inulina ajută și la menținerea unui nivel optim de energie și vitalitate pe parcursul intregii zile, mai ales in condițiile in care dietele de modelare a siluetei sunt insoțite de sport sau alte activități fizice.

Suplimente alimentare cu inulină

Ca supliment alimentar, aceasta este disponibilă sub formă de capsule și pulbere.

O doză tipică este de aproximativ 3 gr pe zi. Dar puteți lua inulină consumând alimente care o conțin in mod natural.

Puteți lua in considerare acest supliment alimentar pentru a ajuta sănătatea digestivă atunci când urmați un regim probiotic sau când utilizați antibiotice pentru tratarea unei boli de natură bacteriană.

Un studiu din 2015 a testat inulina sub formă de pulbere, pentru a determina daca a contribuit la sănătatea subiecților in vreun fel.
Aceștia s-au simțit mai bine (bine-dispuși), mai puțin flamânzi și au avut o senzație de plin pe o perioadă mai mare de timp.

Efecte secundare și riscuri

Orice cantitate de inulină este considerată sigură pentru consumul uman, fiind extrem de puțin probabil să declanșeze orice fel de reacție alergică.

Când incepeți sa utilizați inulina, este posibil să simțiti un disconfort digestiv, cum ar fi flatulența sau scaune inconsistente.

Recomandarea este să beți multă apă atunci când o incorporați in dieta zilnică și să vă asigurați că incepeți cu doze mici. Acest lucru va ajuta la prevenirea unor posibile probleme digestive, cum ar fi balonarea, constipația sau diareea.

Daca sunteți gravidă, trebuie să discutați cu medicul inainte de a lua orice supliment cu inulină.

Ce spune eticheta unui produs privitor la inulina?

In supermarketuri, puteți găsi inulina adăugată in iaurturi, batoane proteice sau cereale, printre altele.

Dacă alimentele au adaugată inulină, aceasta poate fi identificată pe etichetă dupa nume: extract de rădăcina de cicoare, inulina, oligozaharida sau oligofructoza.

Depozitare, dozare si preparare

Alimentele bogate in inulină trebuiesc păstrate bine astfel incât să nu se altereze.

Cantitatea de fibre pe care ar trebui să o ingerați pe zi variază in funcție de vârstă, sex și necesarul global de calorii. Majoritatea oamenilor ar trebui să primească zilnic aproximativ 25 pana la 38 de grame de fibre. De reținut că această cantitate este de fibre in general, și nu neapărat de inulină.

Daca suplimentați cu inulină, cele mai consistente porții vor furniza aproximativ 2-3 gr de fibre per porție. De reținut acest aspect atunci când vă calculați aportul total de fibre.

Adăugarea pulberii de inulină la produsele de patiserie poate adăuga un plus de dulce, crește cantitatea de fibre și prebiotice a pâinii, brioșelor, prăjiturilor și a altor produse de patiserie.

Utilizarea inulinei in produsele de patiserie – cum să procedați acasă

Este bine să incepeți să adăugați inulina in dietă, gradual. O linguriță oferă intre 2.25 si 3 gr de fibre. Adăugați-o doar la un produs de patiserie, iar apoi la mai multe, treptat, pentru a vedea efectele asupra rețetelor și a sănătății.

In general, se adaugă 1 linguriță de pulbere de inulina per porție la rețetele coapte. Poate fi utilizată pentru prăjituri, brioșe, tarte, plăcinte, cozonac, etc.

Reduceți conținutul de zahăr din rețetă in cazul in care utilizați pulbere de inulină derivată din rădăcină de cicoare – inlocuiți intr-un raport de 1:1 (o linguriță de zahăr se inlocuiește cu o linguriță de inulină). Dacă nu vă deranjează dulcele, puteți lăsa și intreaga cantitate de zahăr din rețetă, iar inulina să o adaugați suplimentar.

In rețetele cu drojdie, la fel, se inlocuiește zahărul in cantitate egală cu pulberea de inulină.

Evitați totuși să adăugați mai mult de 1-1/2 – 2 lingurițe per porție la rețetă, pentru a evita eventuale deranjamente ale stomacului.

Shares
%d blogeri au apreciat: