Mancare de stevie

Mâncarică gustoasă de ștevie cu mămăliguță, rețetă de post

O mâncărică de ștevie primăvara te face să înțelegi cât de gustoasă e bucătăria românească.

Să vedem cât de repede se prepară mâncărica de ștevie cu mămăliguță și când o veți gusta, o să vedeți că gustul șteviei nu se compară cu niciun altul. Este sănătoasă și conține multe substanțe benefice corpului.

Stevia are un conținut bogat in vitamine și minerale, printre care: vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu si zinc. De asemenea, aceasta este bogată și in fibre, așa că este un aliment prețios in special pentru adepții unei diete vegetariene.

Beneficii stevie

Efect antioxidant puternic – ștevia are un conținut ridicat de antioxidanți, despre care se știe că au capacitatea de a combate stresul oxidantiv și de a preveni instalarea bolilor, dar și imbătrânirea prematură.

Laxativ natural – consumată in cantități moderate, ștevia are efecte purgative, mai ales la persoanele care nu au o dietă bazată pe legume. Stevia combate constipația, ajută la curățarea colonului și reglează tranzitul intestinal. Mai mult decât atât, ștevia te ajută si să țâi revii dupa un episod de diaree, fiind o sursă bogată de magneziu și potasiu, care echilibrează din punct de vedere electrolitic organismul. O cantitate de 100 de grame de ștevie iți asigură 20% din doza zilnică recomandată de magneziu.

Intărește sistemul imunitar și reduce inflamația – conținutul ridicat de vitamina C face din ștevie un antiinflamator și antibacterian natural. Gătite, frunzele de ștevie iși pierd din nutrienți, mai ales din cantitatea de vitamina C, așa că ideal ar fi să consumi ștevie crudă, in salate.

Imbunătățește vederea – vitamina A se regăsește din belșug in stevie așa că vederea ta va fi imbunătățită de consumul acestei plante.

Infrumusețeaza pielea – in popor, ștevia este zdrobită și folosită apoi pe post de compresă pentru tratarea infecțiilor de la nivelul pielii. Datorita conținutului ridicat de vitamina C și vitamina A, aceste comprese sunt eficiente.

Mâncare de ștevie

Ingrediente:

  • 5-6 mâini de ştevie,
  • 6 căţei de usturoi,
  • 2 cepe potrivite,
  • 1 lingură de mărar verde tocat,
  • 250 ml untdelemn,
  • 1 lingură făină,
  • sare, piper după gust.

Preparare:

Ştevia se spală şi se pune la fiert în apă clocotită, cu sare. Se lasă 10 – 15 minute şi se reţine o cană din zeama în care a fiert.

Ceapa se taie mărunt, usturoiul se zdrobeşte şi se călesc amândouă într-o cratiţă cu untdelemn încins. Se adaugă făina şi zeama în care a fiert ştevia.

Ştevia se toacă mărunt şi se adaugă peste ceapă. Se lasă până se încorporează bine, iar la sfârşit, gustul se potriveşte cu sare şi piper.

Mâncarea de ştevie se poate servi cu pilaf de orez sau cartofi natur.

Se poate servi și simplă, cu o porție bună de mămăliguță! Mmmm! Miam, miam!

Poftă bună!

Mâncare de ștevie

Shares
Optimized by Optimole