Niacina sau vitamina B3 (acid nicotinic) ajută la menținerea unui nivel bun al colesterolului

Niacina sau vitamina B3 (acid nicotinic) ajută la menținerea unui nivel normal al colesterolului

Fără transformarea adecvată a alimentelor in energie, celulele din intregul corp nu pot funcționa corect. Asigurarea conversiei normale a carbohidraților, grăsimilor și proteinelor in energie pentru celule ar trebui sa fie o prioritate pentru un organism care funcționeaza sănătos. Menținerea nivelurilor adecvate de Vitamina B3 este crucială pentru organism, deoarece Vitamina B3 ajută la transformarea alimentelor in energie.

Niacina este esențială pentru transformarea alimentelor in energie, in special in metabolizarea grăsimilor, carbohidraților, proteinelor și alcoolului

  • Sprijină sanatatea intregului corp la cel mai de bază nivel
  • Sustine nivelurile sănătoase de lipide din sânge
  • Niacina este esențiala pentru transformarea alimentelor in energie in organism, prin urmare, este crucială pentru un corp care funcționeaza corect la nivelul cel mai de bază.

Cum funcționeaza:

Daca va lipseste Vitamina B, este posibil să aveți probleme cu transformarea alimentelor pe care le consumați in energie. Este esențial să aveți un nivel adecvat de Vitamine B, deoarece multe vitamine B sunt utilizate in combinație cu enzimele pentru a ajuta la eliberarea energiei din carbohidrați, grăsimi și proteine ​​din alimentele pe care le consumați.

Știința din spatele produsului:

Niacina este singura Vitamina B care poate fi sintetizată in ficat din aminoacidul triptofan. In formele de coenzimă, niacina este esențială pentru reacțiile de transfer de energie, in special in metabolizarea glucozei, grăsimilor și alcoolului in energie celulară.

Deoarece vitaminele B sunt co-dependente in activitățile lor metabolice, o deficiență a unei vitamine B poate afecta funcționarea normală a sistemelor de organe din tot corpul.

Diminuarea nivelului de colesterol

Vitamina B3 are abilitatea de a reduce nivelul de colesterol LDL (colesterolul “rău”), dar și pe cel de trigliceride din organism. Totodată, aceasta stimulează și creșterea nivelului de colesterol bun – HDL. De aceea, medicii prescriu adesea aceasta vitamină in tratamentul pentru reducerea colesterolului.

Reglarea nivelului de zahar in sange

Niacina are abilitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge, fiind eficientă in reducerea riscului de prediabet ori diabet.

Rolul vitaminei B3 in regenerarea mușchilor, nervilor, pielii și a ADN-ului

Niacina contribuie la multiplicarea celulară si la regenerarea ADN-ului. Aceasta vitamină este, așadar, implicată in procesul de regenerare musculară, a terminațiior nervoase, precum și a pielii.

Ameliorarea și accelerarea vindecării unor afecțiuni dermatologice

Niacina are efecte benefice și asupra pielii, fie ca este ingerată, fie că este aplicată la nivel cutanat. Vitamina B3 are capacitatea de a vindeca sau măcar ameliora afecțiuni dermatologice precum acneea ori rozaceea.

Mai mult decat atât, niacina poate elimina zonele pigmentate de la nivel cutanat si, totodată, poate reconstrui bariera protectoare de la nivelul pielii. Si ridurile fine sunt estompate de niacină, care sporește elasticitatea și fermitatea pielii.

Studiile făcute recent in domeniu arată ca niacina poate avea efecte benefice asupra pacienților cu cancer de piele. Concret, aceasta vitamină poate impiedica celulele să devina maligne.

Îmbunatatirea digestiei si ameliorarea durerilor ulceroase

Niacina contribuie la metabolizarea carbohidraților, grasimilor si alcoolului, imbunatatind astfel digestia. Lipsa niacinei poate cauza disconfort abdominal si constipație. Durerile ulceroase sunt și ele ameliorate de un aport mărit de niacina.

Rolul vitaminei B3 in tratarea depresiilor si restabilirea echilibrului psihic

Depresia este o tulburare psihică ce se manifestă prin tristețe accentuată, insomnii si probleme de concentrare. Vitamina B3 este folosită de unii pacienți pentru combaterea depresiei, insa nu există incă studii care sa confirme eficiența aportului mărit de niacină in combaterea depresiei. Este adevarat, insă, ca deficitul de vitamina B3 poate cauza depresie și instabilitate psihică, de aceea se consideră că această vitamină poate fi folosită cu succes pentru restabilirea echilibrului psihic.

Ameliorarea migrenelor și stărilor de amețeală

Niacina poate fi folosită si pentru ameliorarea migrenelor, aceasta fiind o vitamina care determina dilatarea si relaxarea vaselor de sânge. Migrenele cauzeaza constricția acestor vase, de aceea vitamina B3 poate combate durerile de cap. Niacina este importantă și pentru menținerea clarității mintale. Deficitul de niacină este asociat cu ceața mentală, de aceea aceasta vitamina poate fi folosita pentru sporirea capacitatilor mintale. Se fac inca studii pentru confirmarea acestor beneficii ale vitaminei B3.

Ameliorarea starilor de insomnie

Niacina poate ameliora insomniile, prelungind somnul REM, adica somnul profund.

Ameliorarea convulsiilor

Vitamina B3 poate ameliora chiar si convulsiile. De aceea, persoanele care urmeaza un tratament pe baza de medicamente anticonvulsivante (n.r. antiepileptice) nu ar trebui sa ia suplimente cu B3.

Rolul vitaminei B3 in tratarea cataractei

Studiile arata ca un aport sanatos de niacina poate reduce riscul de cataractă. Pe de alta parte, insă, dacă aceasta afectiune oculara s-a instalat deja, vitamina B3 ii poate incetini evoluția.

Ameliorarea simptomelor afectiunilor osteoarticulare

Vitamina B3 reține calciul in oase, mentinand astfel sistemul osos puternic. Afecțiunile osteoarticulare sunt ameliorate prin asigurarea aportului necesar de niacină.

Tratarea tulburarilor de gust si miros

Vitamina B3 combate respirația urat mirositoare, care poate afecta gustul. Totodată, si mirosul este mai ascuțit in urma consumului de niacină.

Vitamina B3, sistemul nervos si tumorile sistemului nervos

Vitamina B3 este adesea recomandată in tratamentul pentru anxietate, depresie ori tulburări bipolare. Asta pentru ca, adesea, deficitul de niacină este asociat cu asemenea tulburari mintale. Mai mult decât atât, niacina contribuie la formarea serotoninei, prin efectul pe care il are asupra triptofanului.

Alimente de origine animală ce conțin vitamina B3

Alimentele de origine animala au un continut bogat de vitamina B3. Printre sursele alimentare de origine animala care au o concentratie mare de niacina se numara si:

• ficatul (de curcan, de porc, de pui, de vita)

• carnea de pui

• carnea de curcan

• tonul

• macroul

• sardinele in ulei

• ouale

branza cottage

• branza (gouda, mozzarela, telemea, brie)

• laptele

Suplimente alimentare cu vitamina B3

Niacina este indispensabila pentru buna functionare a organismului. Daca suferi de deficit de vitamina B3 ori de afectiuni care pot fi ameliorate prin marirea aportului de niacina, medicul va recomanda suplimentele alimentare. De pilda, persoanele care au colesterolul mare si sunt expuse riscului cardiovascular pot lua suplimente cu niacina pentru reducerea colesterolului. Niacina se gaseste atat sub forma de tablete si capsule, cat si sub forma de fiole de vitamina B3.

Mod de administrare: 1 capsulă pe zi, in timpul mesei, sau după recomandarea medicului.


Ingrediente: niacina, invelis capsula (gelatina), agent anti-aglomerare (stearat vegetal).

Avertizari: Pot apărea inroșiri temporare, mâncărime, eruptii cutanate sau tulburari gastrice. Testarea funcției hepatice este recomandată atunci cand niacina este administrata mai mult de 500 mg pe zi. Cei cu gută sau boli hepatice ar trebui să evite administrarea de de niacină.

Shares
Optimized by Optimole