Pedichiura ca terapie

Dacă până acum credeai că probleme precum bătăturile, unghiile micotice, încarnate, pielea aspră, uscată, hipercheratinizată pe talpă sau alte neplăceri cu care ne confruntăm la nivelul picioarelor nu pot fi tratate, ci doar ameliorate estetic, acest articol îți va oferi speranța.


Până acum câțiva ani, aveam impresia că pedichiura e acea procedură în care călcâiele sunt pilite, unghiile stilizate și lăcuite frumos, pentru a arăta superb în sandale sau desculță prin nisip. Eventual, apelam la pedichiură spa pentru a beneficia și de o împachetare exfoliantă sau de un masaj relaxant al picioarelor. Însă, recent, am aflat că pedichiura e mult mai mult decât atât!


La noi în țară e o tradiție de 50 de ani în înfrumusețarea picioarelor prin îndepărtarea calusului (cu briciul sau cu pila), prin tăierea bătăturilor, a cuticulelor, prin pilirea unghiilor pentru a le subția. Însă toate aceste metode aduc îmbunătățiri estetice și ascund simptomele unor picioare chinuite și bolnave, cum le au toți oamenii care stau încălțați 14 ore pe zi, însă nu tratează și cauza.

Tot de 50 de ani, în Germania există pedichiura medicală, o terapie care se concentrează pe prevenirea și ameliorarea acestor probleme prin tehnici pe care, atunci când am aflat, le-am asemănat cu unele proceduri stomatologice (există dispozitive reglabile, care îndreaptă direcția de creștere a unghiei precum un aparat dentar) sau ortopedice (sunt orteze ce atenuează frecarea care provoacă bătăturile, precum există orteze pentru genunchi, ce tratează leziuni la nivel oaselor și al mușchilor). Cine ar fi bănuit…

​„Cu 13 ani în urmă, am suferit o intervenție minoră cu laser la degetul mare de la picior, lângă cuticulă.

Medicul a ars din greșeală și unghia, care nu s-a mai refăcut complet de atunci. M-am confruntat cu această problemă ani de-a rândul și îmi era foarte greu, pentru că în perioada aia alergam 20 de ture de stadion zilnic.

Însă, deși unghia a crescut în timp, patul unghial rămânea desprins acolo, iar sub presiune, în pantofi sport, se crea un mediu propice dezvoltării bacteriilor.

Desigur, tăiam unghia, o reconstruiam iar și iar, apoi estetic arată bine, însă problema revenea mereu. Însă de când am recurs la pedichiura medicală, pot spune ca m-am vindecat“, mi-a povestit Cătălina Stoica, fondator NailSpa by Cătălina, despre cum a devenit foarte interesată de latura terapeutică a pedichiurii.


Recent, ea a lansat, împreună cu echipa sa, acest serviciu și în București. „Germania e o țară cu tradiție în pedichiura medicală, și recent a început să se practice și în Sibiu sau Cluj – orașele cu influența germanică, iar de acum, e disponibilă și în București.

Acest procedeu terapeutic se realizează «pe uscat». Astfel, nu se folosește înmuierea, precum în cazul pedichiurilor spa, și e realizată de experți calificați în podologie, folosindu-se echipamente, produse și aparatură dedicată.

Practic, se stabilesc mai întâi problemele alături de un medic podolog iar, după diagnostic, terapeuții atestați în acest domeniu realizează procedura propriu-zisă“, mi-a explicat Cătălina.


Dar, dacă acest tip de pedichiură, care chiar ameliorează problemele picioarelor, a prins contur la noi în țară abia acum, oare cum se descurcau oamenii acum 50 sau 100 de ani?

„În ziua de azi umblăm încălțați 14 ore pe zi, facem sport, purtăm pantofi inconfortabili de dragul modei… pantofii sunt de vină. Majoritatea sunt din materiale sintetice și creează un mediu ce favorizează bacteriile.

Apoi, modelele și calapoadele obstrucționează piciorul, iar prin frecare și presare se produc bătăturile, monturile, unghiile crescute în carne etc.“, explică expertul.


În mare, procedura presupune îndepărtarea calusului (cu ajutorul unei freze medicale speciale, până când pielea devine moale și fină), curățarea cuticulelor (cu freze diamantate și nu prin tăiere, care e metoda clasică), scurtarea și îngrijirea unghiilor îngroșate, crăpate, aplicarea tratamentului potrivit și masajul adecvat diagnosticului.

Rezultatele sunt imediate, dar scopul terapiei e restabilirea sănătății piciorului pe termen lung. Terapia e personalizată în funcție de problemele specifice ale fiecărui picior.

Și, spre deosebire de pedichiură clasică, cea medicală nu creează dependență.

Dacă ai probleme mari, poți să-ți faci programare o dată la două săptămâni, iar după ce sunt ameliorate afecțiunile, poți veni doar de două ori pe an, pentru întreținerea sănătății piciorului.


Soluții noi la probleme vechi


Unghii traumatizate


Unghiile care au suferit un accident și au căzut sau au fost îndepărtate chirurgical se pot reconstrui folosindu-se un gel special și lumina UV. În urma unui traumatism, dacă unghia s-a desprins de pe patul unghial, acolo rămâne un mediu umed, din cauza transpirației și apei, iar asta favorizează dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor.

„Dacă ciuperca e abia instalată și se intervine cu pedichiură medicală imediat după desprindere, am observat că problema se corectează, dar dacă e o afecțiune care persistă de ani de zile, trebuie să se intervină atât prin pedichiură terapeutică, cât și printr-un tratament medicamentos.

Gelul folosit pentru reconstrucție are atât scop estetic, cât și acțiune antifungică. Însă, dacă nu se intervine și intern, ciuperca unghiei recidivează în proporție de 80%“, spune Cătălina Stoica.


Monturi


Odată formate, monturile (hallux valgus) nu mai pot fi corectate decât prin operație, o intervenție dureroasă cu o recuperare anevoioasă, însă, atunci când un mont e identificat într-o fază incipientă, îi poate fi oprită evoluția cu ajutorul unor pad-uri din silicon care amortizează frecarea.

Astfel, montul e ținut în frâu și nu mai este stimulat să se dezvolte. În același timp, aceste pad-uri, bogate în substanțe emoliente, hidratează zona și îi oferă confort.


Clavusurile (bătăturile) și calusul


„Bătăturile de pe degete, pielea hipercheratinizată, călcâiele crăpate… toate se îndepărtează cu un micro-motor și cu freze speciale, care finisează foarte bine, închid porii și îi sigilează, astfel obținându-se finețea unor picioare de bebeluș.

Prin metodele anterioare, precum curățarea călcâielor cu briciul, pielea rămâne vulnerabila și, pentru a se apăra de agresiune, produce și mai multă cheratină, întărindu-se și mai mult. Este ca un cerc vicios“, explică expertul.


Atunci când apar bătăturile, asta se întâmplă întotdeauna din cauza unui deget care stă strâmb în pantofi sau care s-a format așa la un moment dat. Pedichiura medicală nu se concentrează pe îndepărtarea pielii moarte, a bătăturii în sine, ci pe rezolvarea cauzei.

Specialistul recomandă purtarea unor orteze ce distantează degetele, mai întâi sub formă de bureței, iar după primele progrese, se recomandă purtarea unor distanțatoare realizate din silicon, cu proprietăți ultra hidratante. Iar, pe măsură ce se îndreaptă degetele și se schimbă direcția de creștere a unghiei, se schimbă și distanțatoarele, exact ca la aparatul dentar.


Unghii încarnate


„Toate pedichiuristele taie lateral colțurile, te scapă de durere instantaneu eliberând presiunea, iar în doua-trei săptămâni acestea cresc la loc, din ce în ce mai groase. În plus, în mod natural, odată cu vârsta unghia se îngroașă și ajunge să crească incovoiată.

Această problemă se poate ameliora cu ajutorul sistemului de corectare 3 to Spange (o sârmă specială care se introduce în părțile laterale, sub unghie).

Înainte de toate se pilește unghia cu micro-motorul și cu freze diamantate, pentru a deveni mai subțire și mai flexibilă, apoi se reglează aparatul care educă creșterea unghiei.

Și, pe măsură ce acest dispozitiv influențează direcția unghiei, terapeutul strânge sârmele, exact ca la stomatolog. Tratamentul poate dura între 6 si 12 luni, cât unghia se reface de la matrice și până la vârf.

Shares
Optimized by Optimole