Perele și care sunt beneficiile lor asupra sănătății

Perele sunt extrem de sănătoase, având un conținut ridicat de fibre, vitamine, precum și antioxidanți de preț care protejează organismul, întărind sistemul imunitar.

Pe lângă gustul lor deosebit, ai o sumedenie de alte motive pentru a consuma pere, printre care și proprietățile medicinale pe care aceste fructe le dețin.

Imbunătățesc digestia 

fructul cărnos și bogat în fibre are un impact pozitiv asupra digestiei. O singură pară consumată ofera 18% din necesarul zilnic de fibre al organismului. Fiind vorba in mare parte despre fibre insolubile, tranzitul intestinal este accelerat. Totodată, perele stimulează și secreția de sucuri digestive si combat atat diareea cât si constipația.

Sunt sărace in calorii 

perele fac parte din grupul fructelor cu cele mai puține calorii, o pară de dimenisuni medii având 100 de calorii, adică în jur de 5% din aportul caloric zilnic. Fiind bogate in fibre, perele oferă senzația de sațietate, ceea ce inseamnă că sunt recomandate în curele de slăbire.

Au proprietăți antioxidante 

la fel ca majoritatea fructelor, și perele au proprietăti antioxidante de preț, ceea ce inseamnă că luptă impotriva efectelor radicalilor liberi din organism.

Previn cancerul 

tot datorită conținutului bogat in antioxidanți perele ajută și la prevenirea mai multor tipuri de cancer: cancer de colon, cancer la sân, cancer de prostată sau la plămâni.

Fortifică sistemul imunitar

datorită conținutului ridicat de vitamina C, perele fortifică sistemul imunitar, stimulând producția de celule albe și intreaga funcționare a organismului. Este recomandat consumul de pere în special in timpul răcelilor.

Grăbesc procesul de vindecare 

convalescența poate fi ameliorată prin consumul de pere. Vitamina C din pere joacă un rol important in sintetizarea noilor țesuturi, ajutând metabolismul să funcționeze la nivel optim. Mai mult decât atât, rănile se vindecă mai rapid datorită consumului de pere intrucât conțin cantități insemnate de acid ascorbic.

Benefice pentru sănătatea inimii 

consumul ridicat de fibre reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge. Studiile recente au dovedit că fibrele dietetice ajută la combaterea inflamației, ceea ce inseamnă că afecțiunile cardiace, cancerul și obezitatea pot fi prevenite prin consumul regulat de pere.

Benefice pentru diabetici 

intrucât conțin cantități mari de fibre dietetice, perele mențin nivelul de zahăr din sânge echilibrat.

Infrumusețează părul și pielea 

una dintre cele mai versatile vitamine din organism este vitamina A, care se regasește din belșug în pere. Asadar, perele pot avea efect anti-imbătrânire asupra pielii, prevenind apariția ridurilor și a petelor cauzate de procesul de inaintare in vârstă. Totodată, consumul de pere poate reduce și pierderea părului.

O varianta sigură pentru persoanele alergice 

perele fac parte din categoria fructelor cu cel mic risc pentru persoanele alergice, nefiind alergene.

Cum se consumă perele

Perele proaspete este bine să se mănânce după ce sunt spălate bine sub jet de apă rece. Intrucât coaja de pară este responsabilă pentru jumătate dintre beneficiile pe care le are acest fruct, e recomandat ca perele să se mănânce cu tot cu coajă. Pentru că sunt fructe care oxidează foarte repede, folosește zeamă de lămâie, de limetă sau de portocală pentru a impiedica schimbarea culorii perelor după ce le tai.

Perele conţin apă cam 8%, conţin tanin, pectine, celuloză, minerale şi oligoelemente, cum ar fi: zinc, cupru, fier, mangan, iod, precum şi vitaminele A, B şi C. Datorită conţinutului, ele sunt indicate în tot soiul de afecţiuni, dar o să subliniez faptul că principalele proprietăţi ale perelor sunt cele diuretice, laxative,  remineralizante, nutritive şi astringente. Ele pot fi întrebuinţate în tratarea diferitelor afecţiuni, cum ar fi cele renale, bolile cardiovasculare, precum şi în prevenirea unor  probleme ce apar din cauza unui sistem imunitar scăzut (ridică foarte mult sistemul imunitar). Prin urmare, beneficiile perelor sunt următoare:

  • Combat efectele stresului;
  • Efect revigorant în cazul asteniilor;
  • Indicate în tratamentul gutei, artritei şi reumatismului;
  • Grăbesc vindicarea acneei;
  • Înlătură oboseala şi surmenajul;
  • Stimulează formarea globulelor roşii. Prin urmare, sunt foart e bune în cazul anemiilor;
  • Sporesc capacitatea de produceer a celulelor cu rol imunitar. Persoanele care au un sistem imunitar scăzut pot beneficia în urma unor cure cu pere.
  • Ameliorează stările febrile;
  • Grăbesc vindecarea litiazei renale;
  • Sunt bune în profilaxia infecţiilor urinare recidivante;
  • Calmează tusea;
  • Ajută la buna funcţionare a glandei tiroide;
  • Înlătură constipaţia, datorită conţinutului mare de fibre;
  • Influenţează scăderea colesterolului.

Perele, prin conţinutul de vitamine şi minerale, sunt fructe cu acţiune puternic antioxidantă. Conţinând multă vitamina A, perele au un efect benefic asupra ochilor. Potrivit unui studiu publicat în arhivele de oftalmologie, trei porţii de pere consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariţie a degerenscenţei maculare. Aceasta datorită conţinutului în principii antioxidate care vitalizează retina şi circulaţia retiniană.

De asemenea, perele conţin acid hidroxicinamic, care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac. Cancerul pulmonar: o porţie de pere pe zi este asociată cu un risc mai  scăzut de cancer pulmonar. Persoanele care consumă pere au risc mai scăzut în dezvoltarea cancerului de colon, pentru că perele conţin o cantitate destul de importantă de fibre.

Coaja perelor conţine o substanţă specială ce acţionează asupra proteinelor ce determină eliberarea hormonilor ovarieni. Prin urmare,  stopează dezvoltarea cancerului ovarian şi cel al prostatei.

Shares
Optimized by Optimole