Prebiotice și probiotice,care este diferența ?
Probioticele și prebioticele sunt subiecte de mare interes pentru nutriționiștii din zilele noastre, dar care este diferența dintre ele ?
PRObioticele sunt bacterii benefice, in timp ce PREbioticele sunt hrana acestor bacterii. Acest articol vă explică diferența dintre acestea două.
Ce sunt Probioticele și Prebioticele?
Ambele sunt importante pentru sănătatea noastră. Dar rolurile lor sunt diferite.
- Probiotice: Sunt bacterii vii care se găsesc în anumite mâncăruri sau suplimente. Ele pot aduce beneficii organismului.
- Prebiotice: Aceste substanțe provin din diverse tipuri de carbohidrați (în special fibre) pe care oamenii nu le pot digera. Bacteriile benefice din organism distrug aceste substanțe.
Bacteriile din intestin, pe care le numim generic floră intestinală, joacă roluri importante în funcționarea organismului.
Consumul de cantități echilibrate de pro și prebiotice pot asigura un echilibru al bacteriilor în organism, care duce la îmbunătățirea stării de sănătate.
CONCLUZIE:Probioticele sunt bacterii benefice care se găsesc în anumite mâncăruri sau suplimente alimentare. Prebioticele sunt tipuri de fibre care hrănesc bacteriile benefice din sistemul digestiv.
De ce sunt folositoare bacteriile din intestin ?
Bacteriile bune din sistemul digestiv ne ajută să ne protejăm de efectele bacteriilor rele sau ale fungilor. (ciupercilor)
Acestea trimit semnale către sistemul imunitar care duc la reducerea inflamațiilor.
În plus, unele dintre bacteriile din intestin duc la producerea de vitamina K și a acizilor grași cu lanț chimic scurt. Aceștia sunt principalii nutrienți ai celulelor care căptușesc colonul. Ei formează o barieră puternică ce feresc intestinul de substanțele nocive, viruși și bacterii. Aceștia reduc, de asemenea, inflamațiile și pot duce la evitarea riscului de îmbolnăvire cu cancer.
Bacteriile din corpul nostru sunt de zece ori mai numeroase decât celulele corpului. Cele mai multe dintre ele se găsesc în intestinul subțire. Bacteriile benefice din intestin ajută la menținerea unei greutăți corporale normale, îmbunătățesc digestia, ajută sistemul imunitar, fac ca pielea să fie sănătoasă și reduc riscul multor boli.
Probioticele, bacteriile prietene, aduc multe beneficii atunci când sunt consumate. Există chiar suplimente alimentare care colonizează intestinul cu microorganisme care susțin sănătatea acestuia.
Mâncarea probiotică include iaurtul, kefirul, varza acră, soia, kimchi.
Cele mai cunoscute grupuri de probiotice sunt Lactobacillus și Bifidobacterium. Acestea conțin mai multe tipuri de bacterii, fiecare dintre aceastea având diverse caracteristici.
Importanța microorganismelor pentru intestin
Comunitatea complexă de microorganisme din intestin este numită floră intestinală. Intestinul nostru conține sute de tipuri diferite de microorganisme, peste 1000, după cum arată estimările specialiștilor.
Acestea includ bacterii, fungi și viruși, bacteriile fiind majoritare. Cea mai mare parte din flora intestinală se află în colon sau intestinul gros, ele reprezentând cea mai lungă parte a tractului digestiv.
Surprinzător, activitatea metabolică a florei intestinale seamănă cu cea a unui organ. De aceea, unii cercetători numesc această floră ”organul uitat”.
Flora intestinală îndeplinește mai multe funcții importante pentru sănătate, producând vitamina K și unele vitamine din grupul B.
Ele transformă fibrele în acizi grași benefici ca butiratul, propionatul sau acetatul, care hrănesc peretele intestinal și joacă roluri importante în metabolism.
Aceste grăsimi stimulează sistemul imunitar și întăresc peretele intestinal, oprind anumite substanțe nocive să intre în corp și să provoace un răspuns imunitar.
Nu toate bacteriile din tractul intestinal sunt benefice organismului, flora intestinală este foarte sensibilă la ceea ce mâncăm, studiile arată că o floră intestinală dereglată duce la apariția multora dintre boli: obezitatea, diabetul, sindromul metabolic, bolile de inimă, cancerul colo-rectal, boala Alzheimer și depresia.
Impactul probioticelor asupra sănătății digestive
Cercetările dovedesc faptul că suplimentele de probiotice pot vindeca tulburările digestive.
Când oamenii iau antibiotice, mai ales pe perioade lungi de timp, apare diarea, chiar mult timp după ce infecția a dispărut.
Acest lucru se întâmplă din cauză că antibioticele omoară multe dintre bacteriile benefice din intestin, dereglând echilibrul acesteia și lăsând bacteriile nocive să se înmulțească.
Probioticele combat sindromul colonului iritabil, bolile digestive comune, reduc gazele, constipația, diarea sau alte astfel de simptome digestive.
Probioticele luptă contra infecțiilor cu Helicobacter pylori, bacteria care cauzează cele mai multe dintre tipurile de ulcere și cancerul de stomac.
Impactul asupra greutății corporale
Oamenii care suferă de obezitate au alte bacterii intestinale decât cei care sunt slabi.
Studiile efectuate la animale au arătat că transplanturile de fecale de la animalele slabe la cele obeze au făcut ca animalele obeze să piardă în greutate.
Un studiu făcut pe 210 persoane care sufereau de obezitate, exces de grăsime în jurul taliei, tratați cu bacteria Lactobacillus gasser, zilnic, au pierdut în greutate. În momentul în care au încetat să consume bacteriile benefice, au pus la loc grăsimea din jurul taliei.
S-a demonstrat că bacteriile Lactobacillus rhamnosus și Bifidobacterium lactis pot ajuta la scăderea în greutate.
Alte beneficii aduse de bacteriile probiotice
Printre celelalte beneficii ale probioticelor se numără:
- Inflamațiile: Probioticele reduc inflamațiile sistemice care produc cele mai multe dintre boli.
- Depresia și anxietatea: Probioticele ca Lactobacillus helveticus și Bifidobacterium longum reduc anxietatea și depresia la cei care suferă de depresie clinică.
- Colesterol: Unele dintre probiotice pot scădea colesterolul total și colesteroul oxidat(rău)
- Tensiunea arterială: Probioticele pot duce la reduceri ale presiunii arteriale
- Sistemul imunitar: Unele probiotice pot îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar și să reducă astfel riscurile de infecții, cum ar fi răcelile obișnuite.
- Pielea: Probioticele sunt folositoare pentru acnee, rozacee și eczeme, dar și pentru alte tulburări epiteliale.
SUMAR: Pe lângă impactul pozitiv pe care îl au în pierderea în greutate și digestie, probioticele îmbunătățesc sănătatea inimii, a sistemului imunitar și reduc simptomele depresiei și anxietății.
Siguranță și efecte secundare
Probioticele sunt, în general, bine tolerate și considerate sigure pentru cei mai mulți dintre oameni.
În primele zile de administrare este posibil să aveți câteva tulburări de digestie, până organismul se reglează, cum ar fi mici dureri abdominale, gaze sau discomfort. ,
După ce organismul se adaptează, digestia se va îmbunătăți continuu.
Dacă vrei să primești vești de la noi sau să găsești probioticele care ți se potrivesc, intră în magazinul nostru, sau înscrie-te la Newsletter, completând formularul de mai jos ! Îți vom oferi toate detaliile pentru a le putea procura !