Rețete culinare ale bunicii, tocăniță de ceapă cu pui
Rețete culinare ale bunicii. Tocăniță de ceapă cu pui, ardelenească
Din rețetele culinare ale bunicii, tocănița de ceapă cu pui ardelenească este una dintre mâncărurile care ne trezește amintiri plăcute, de gustul inconfundabil al rețetelor culinare ale bunicii. Tocăniță de ceapă cu pui ardelenească este o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă.
Aceasta este o rețetă pe care orice gospodină trebuie să o știe și să o facă. Aceasta este o mâncare cu carne bună de pui, sos de ceapă cu morcovi și ardei gras, suc de roșii.
Pe internet, puteți găsi rețete diferite pentru tocăniță de ceapă, care diferă însă de ingredientele pe care le folosea bunica și care dau un gust diferit de cel pe care îl ținem minte fiecare din copilărie, când mergeam în week-end la bunica sau vacanțe.
Sunt persoane care folosesc pe lângă sosul de roșii pastă de ardei sau ketchup de casă. În anumite zone ale țării se pun și cartofi în tocănița de ceapă. În mod normal, buncia nu punea cartofi deoarece servea tocănița de ceapă cu piure pe post de garnitură, uneori. În rețete culinare ale bunicii, de obicei, tocănița de ceapă era bună doar cu mămăligă caldă.
Ingrediente tocăniță de ceapă cu pui ardelenească:
- 800 g de carne de pui,
- 1 kg ceapă
- 150 ml ulei
- 2 morcovi tineri
- 1 ardei gras mic
- 2 căței usturoi
- 200 ml apă
- 50 ml vin alb
- 250 ml supă de pui
- 1 linguriță boabe de piper
- jumătate linguriță sare
- 1 frunză dafin
- 200 ml suc de roșii făcut în casă
Rețete culinare ale bunicii. Într-o tigaie se pune uleiul la încins după care se adaugă ciocănelele de pui și se lasă la rumenit pe toate părțile. După ce s-au rumenit, ciocănelele se scot pe o farfurie. Dacă vreți, puteți folosi pulpe întregi sau doar partea superioară a acestora.
Cum se călesc legumele
În aceeași tigaie, în uleiul în care au fost călite ciocănele se pune ceapa tocată mărunt și se lasă la foc mic până devine sticloasă. Trebuie avut grijă să mestecați des, ca să nu riscați să se ardă. Când ceapa devine sticloasă, se pune apa și un capac întredeschis. Se lasă pe foc până când s-a evaporat. Se adaugă morcovul și ardeiul gras tocat cubulețe ș ise lasă la călit câteva minute.
În momentul în care acestea s-au înmuiat se adauagă 50 ml vin alb și se amestecă până ce acesta se evaporă. Pe urmă, se pun sucul de roșii, boabele de piper, sarea, cățeii de usturoi pisați și frunza de dafin.
Se lasă să se omogenizeze timp de câteva minute. La final se adaugă în tigaie supa de pui și se lasă la foc mic spre mediu, cu capac, timp de 15 minute. După acest interval de timp, se pun și ciocănele de pui și se mută tocănița în cuptorul preîncâlzit la 200 de grade pentru alte 15-20 minute – fără capac.
Tocănița de ceapă cu pui ardelenească se mănâncă fierbinte, imediat după ce a fost scoasă din cuptor
În rețetele culinare ale bunicii, tocănița de ceapă cu pui ardelenească poate fi mâncată cu mămăligă caldă, fără nicio garnitură alături sau cu piure de cartofi.
Sunt persoane care folosesc pe lângă sosul de roșii pastă de ardei sau ketchup de casă. În anumite zone ale țării se pun și cartofi în tocănița de ceapă. În mod normal, bunica nu punea cartofi deoarece servea tocănița de ceapă cu piure pe post de garnitură, uneori. De obicei, tocănița de ceapă era bună doar cu mămăligă caldă.
În Ardeal, în tocănița de ceapă ardelenească se pune în loc de suc de roșii, așa cum făcea bunica, paprika. Aceasta se servește cu găluște de făină, nu ca la noi, în Moldova.
Conform rețete culinare ale bunicii, dacă doriți, puteți adăuga 1 linguriță de zahăr brut peste sos, la tocănița de ceapă. Eu nu am folosit zahăr, dar știu acest pont de la bunica mea. Ea folosea o linguriță de zahăr la mâncărurile cu legume, în special cele cu ceapă, ardei sau la mâncarea de mazăre.
Se mai poate face tocăniță de ceapă și din ceapă verde.
Iata ce ingrediente sunt necesare pentru aproximativ 4 portii mari de tocăniță de ceapă, suficient cât pentru 4 adulti:
3 legaturi de ceapă verde
1 legatura de usturoi verde sau 10 catei de usturoi
500 ml sos de rosii, rosii pasate, sos de tomate pentru paste
1 ardei gras rosu sau 1 ardei kapia
doua maini mari de masline negre, verzi, kalamata, de care doriti si aveti
6 linguri de ulei de masline
sare si piper
2 foi de dafin
paine sau mamaliga
Mod de preparare
Tocăm ceapa verde, usturoiul verde si ardeiul gras.
Le punem la sotat la foc mic intr-un ceaun impreuna cu uleiul de masline, sare, piper.
Le lăsăm sa scada cam 10 minute. Stingem cu o cana de apa si lasam sa fiarba vreo 10 minute.
Adaugam sosul de rosii, foile de dafin, lasam sa fiarba la foc mic timp de 5 minute. Invartim mereu.
Adăugăm măslinele și stingem focul.
Servim cu pâine bună sau cu mămăligă.
Cât despre efectele asupra sănătății tale, ceapa este o legumă excelentă atât în scopul prevenirii unor afecțiuni, cât și în procesul de tratare a acestora. Ceapa conține diverse vitamine, minerale și compuși puternici ai plantelor, care s-a dovedit că au multiple beneficii asupra sănătății.
De fapt, proprietățile medicinale ale cepei au fost recunoscute încă din cele mai vechi timpuri, când erau folosite pentru a trata afecțiuni precum durerile de cap, bolile de inimă și rănile la nivelul gurii.
Valori nutriționale 1 cană de ceapă mărunțită
Ceapa este bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că este săracă în calorii, dar bogată în vitamine și minerale, precum: vitamina C, vitamine B, potasiu, mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor, dar și antioxidanți, cum ar fi sulful sau quercetina.
Ce beneficii are ceapa asupra organismului tău
Bogată în substanțe nutritive
Această legumă conține vitamina C, un nutrient implicat în susținerea imunității, repararea țesuturilor și absorbția fierului. Vitamina C acționează, de asemenea, ca un puternic antioxidant în corpul tău, protejându-ți celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, întocmai cum este ilustrat într-un studiu1. Un alt beneficiu al cepei este conținutul de vitamina C, care este necesară pentru producerea de colagen. Așadar, consumul regulat de ceapă previne îmbătrânirea prematură a pielii.
Ceapa este, de asemenea, bogată în complexul de vitamine B, inclusiv folat (vitamina B9) și piridoxină (vitamina B6), care joacă roluri-cheie în metabolism, producția de celule roșii din sânge și funcția nervoasă, după cum a fost demonstrat într-un alt studiu2.
Un ajutor pentru sănătatea inimii
Ceapa conține, printre altele, și sulf, mineral esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular, protejând vasele de sânge. Un studiu3 efectuat pe 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arterială a constatat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă bogat în quercetină, a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică cu 3-6 mmHg comparativ cu un placebo.
De asemenea, s-a demonstrat că ceapa scade nivelul colesterolului. Potrivit unui studiu4 efectuat pe 54 de femei cu sindromul ovarian polichistice, a constatat că consumul de cantități mari de ceapă roșie, crudă (40-50 grame/zi dacă este supraponderală și 50-60 grame/zi dacă este obeză) timp de opt săptămâni a redus colesterol total și „rău” (LDL) din sânge, comparativ cu un grup de control. În plus, ceapa conține antioxidanți și compuși care au proprietăți antiinflamatorii puternice. Dovezile din studiile5,6,7 efectuate pe animale susțin că consumul de ceapă poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv inflamația, nivelurile ridicate de trigliceride și formarea cheagurilor de sânge.
Sursă excelentă de antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea, un proces care duce la deteriorarea celulară și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Ceapa conține peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți flavonoizi.
Ceapa roșie, în special, conține antocianine, pigmenți naturali din familia flavonoidelor care conferă cepei roșii culoarea violet. Mai multe studii asupra populației au descoperit că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în antociani au un risc redus de boli de inimă.
Ceapa – beneficii și proprietăți Ceapa are nenumărate beneficii pentru sănătate, fiind un alimen bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu. Ceapa mai are în compoziţie şi carbohidraţi, dar şi importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice.
Ceapa – beneficii și proprietăți. Cele mai gustoase rețete cu ceapă
Stimulent pentru o digestie sănătoasă
Compușii din leguma proaspătă sunt un adjuvant pentru disconfortul digestiv și luptă pentru a elimina bacteriile ce pot ajunge în sistemul gastrointestinal și pot provoca infecții. Studiile arată că ceapa are o mare putere de a crește eficiența absorbției nutrienților din intestine. Ceapa are proprietăți antibacteriene Ceapa poate combate bacteriile potențial periculoase, cum ar fi Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și Bacillus cereus. Mai mult, studiile au demonstrat că extractul de ceapă inhibă creșterea Vibrio cholerae, o bacterie care reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică, mai ales în țările în curs de dezvoltare.