Rețete românești rapide:Ruladă de pui și Șuncă de curcan
Rețete românești rapide: Ruladă de pui și Șuncă de curcan, preparate ideale pentru masa de sărbătoare!
Ruladă condimentată de pui
INGREDIENTE:
-un pui de 1.4 kg;
-o linguriță de amestec de piperi măcinați;
-o linguriță de boia de ardei dulce;
-o linguriță de sare;
-1/3 linguriță de boia de ardei iute;
-1/3 linguriță de rozmarin uscat;
-1/3 linguriță de cimbru uscat;
-un vârf de cuțit de nucșoară măcinată;
-4 căței de usturoi.
Pentru glazură:
½ linguriță de boia de ardei dulce;
-o lingură de ulei.
MOD DE PREPARARE:
Spălați bine puiul. Îndepărtați-i târtița și vârfurile aripioarelor. Apoi trebuie să-l dezosați cu grijă, astfel încât să nu-i lezați pielea. În continuare vom explica detaliat acest proces.
Mai întâi secționați pielea și carnea în mijlocul pieptului — în direcție longitudinală, cât mai aproape de os. Dezosați prima jumătate de piept, separând-o de os cu un cuțit ascuțit.
În partea superioară a pieptului dezosat veți simți articulația de la nivelul aripioarei. Secționați-o, după care dezgoliți treptat osul aripioarei și scoateți-l din ea.
Urmează dezosarea pulpei. Palpați articulația șoldului și luxați-o cu mâna. Dezgoliți femurul, după care secționați pulpa în direcție aproape perpendiculară pe acest os. Separați treptat carnea de pe pulpă de oase. Procedați similar cu cealaltă jumătate de pui. Mai rămâne să separați cu grijă pielea puiului de oasele trunchiului și să îndepărtați gâtul.
La sfârșit verificați puiul și înlăturați cu cuțitul eventualele cartilaje și tendoane tari. Întindeți bine puiul pe suprafața de lucru — cu pulpele în jos (spre dumneavoastră).
Tăiați mușchiuleții, secționați-i puțin, ca să devină mai plați și așezați-i pe porțiunile, unde este mai puțină carne. Apoi secționați treptat piepții, subțiindu-i și punând bucățile de carne pe zonele mai goale. Astfel veți obține un „blat” de carne cu grosimea uniformă.
Amestecați sarea și celelalte condimente, cu excepția usturoiului. Răspândiți-le uniform pe suprafața puiului, frecându-l cu mâinile.
Tăiați usturoiul în feliuțe subțiri și răspândiți-l pe carne. Începând de la marginea pulpelor și îndoind pielea, unde este necesar, rulați puiul sub formă de ruladă cât mai compactă. Ungeți suprafața ruladei cu boia de ardei dulce, pe care ați combinat-o cu uleiul.
Luați o pungă de copt (noi am avut una cu dimensiunile de 30 x 40 cm) și tăiați-o, ca să o puteți întinde într-un singur strat. Așezați rulada la nivelul marginii de 40 cm și înveliți-o în pungă prin rulare, străduindu-vă să o compactați cât mai bine.
Legați capetele pungii cu sfoară alimentară, după care fixați forma ruladei cu aceeași sfoară. Așezați rulada pe o tavă de copt. Asigurați-vă că „cusătura” pungii de copt este orientată în sus, ca să evitați scurgerea zemii de pui în tavă.
Coaceți rulada timp de 60 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Lăsați-o să se răcească, după care dați-o la frigider pentru câteva ore. Scoateți rulada din punga de copt și feliați-o.
Șuncă de curcan cu măsline și roșii deshidratate!
INGREDIENTE:
-2 pulpe inferioare de curcan (3 kg);
-300 g de piept de pui;
-25 g de sare (sau după gust);
-5 g de piper negru măcinat;
-10 g de usturoi granulat sau o căpățână de usturoi proaspăt;
-5 g de condimente pentru carne;
-50 g de măsline negre;
-30 g de roșii deshidratate;
-o lingură de muștar cu boabe;
-aproximativ 100 ml de apă rece.
MOD DE PREPARARE:
Îndepărtați pielea de pe fiecare pulpă de curcan, păstrându-i integritatea. Ca să o separați de pulpă, fără să o rupeți, tăiați cartilajele și spargeți osul în partea inferioară a acesteia.
Dezosați pulpele și tăiați carnea în cubulețe. Tăiați carnea de pui în cubulețe (datorită culorii și texturii ei diferite, șunca va arăta mai interesant pe secțiune).
Puneți carnea pregătită într-un bol adânc. Adăugați sarea, piperul negru măcinat, usturoiul granulat sau usturoiul proaspăt, trecut prin presa de usturoi, condimentele pentru carne și apa. Amestecați și frământați bine compoziția până când veți încorpora apa în ea și va deveni vâscoasă.
Transferați compoziția în pielea de curcan, așezând-o cât mai compact (cât va încăpea). Coaseți pielea cu ață, închizând-o astfel.
Noi am divizat compoziția de carne, care a mai rămas, în 2 părți, deoarece era prea multă și nu încăpea în cealaltă piele de curcan.
Am adăugat măslinele negre și roșiile deshidratate, pe care le-am tăiat în bucățele, în una dintre ele. Am amestecat-o, după care am transferat-o în cealaltă piele de curcan, așezând-o compact. Am fixat pielea prin coasere. Înveliți pulpele de curcan în folie tip manșon (pungi de copt).
După aceasta am realizat un experiment: am adăugați muștarul cu boabe în ultima parte de compoziție. Am amestecat-o foarte bine și am modelat un baton compact din ea, învelindu-l în folie tip manșon.
Așezați preparatele obținute pe tava de copt, astfel încât marginea liberă a foliilor să fie orientată în sus.
Coaceți șunca timp de 15-20 minute, până când zeama eliberată de carne începe să clocotească, în cuptorul preîncălzit până la 200°C. Apoi reduceți temperatura până la 150°C și continuați să coaceți șunca pe parcursul a încă 60 minute.
Așezați o greutate peste șuncă și puneți-o într-un loc răcoros până se va răci complet. Îndepărtați folia de pe șuncă. Feliați-o și serviți-o cu multă plăcere!
Iar experimentul nostru nu a fost reușit: șunca modelată în folie se desfăcea în timpul felierii. Pielea și osul de la baza ei contribuie la gelatinizarea și stabilizarea cărnii coapte în interiorul ei, ceea ce în folie nu se poate întâmpla.