Roinita

Roinița și care sunt efectele ei asupra sănătății

Ce este roinița

ce-este-roinita
Ce este roinița?

Să vedem ce este roinița și care sunt efectele ei asupra sănătății.

Roinita (balsam de lamaie sau Melissa officinalis L.), este o planta originara din Asia de Vest, Africa de Nord si anumite zone ale Europei. Dupa cum sugereaza si numele, balsamul de lamaie are o aroma placuta de lamaie si tonuri de menta.

Roinita este utilizata in medicina traditionala pentru o varietate de motive, cum ar fi sanatatea sistemului digestiv, vindecarea leziunilor pielii si reducerea ritmului cardiac

Care sunt beneficiile roinitei? Consumata sub forma de ceai, ulei esential sau alte forme, roinita este folosita inca din Evul Mediu ca remediu natural pentru imbunatatirea somnului, reducerea anxietatii, vindecarea ranilor si promovarea longevitatii.

In zilele noastre, beneficiile plantei au fost cercetate pe scară largă, in special in Europa și Orientul Mijlociu, de unde iși are originea.

După cum menționam, roinița poate fi consumată sub forma de ceai, suplimente sau extracte, sau poate fi aplicată pe piele sub forma de loțiuni. Uleiul esențial de roiniță este unul dintre preferatele persoanelor care se bucură de aromoterapie.

Roinița conține un compus cunoscut sub numele de acid rozmarinic care pare să aibă proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Antioxidanții ajută la prevenirea deteriorării celulelor, in timp ce antimicrobienele anihilează microorganismele care cauzează infecții, cum ar fi bacteriile și virusurile.

Ce beneficii și proprietăți terapeutice are roinița

Menține sănătatea tractului gastrointestinal

Roinița poate ameliora o varietate de tulburări mai puțin grave care afectează tractul gastrointestinal. Potrivit unor studii, roinița poate contribui la tratarea urmatoarelor afecțiuni:

  • reflux gastroesofagian
  • balonare
  • colica
  • indigestie
  • greata

Ameliorează stresul

Roinița poate contribui la reducerea stresului. Cercetătorii au analizat efectele pe care roinița le-a avut asupra stării de spirit și a stresului.

In timpul unui studiu, participanții au ingerat băuturi și iaurturi care conțineau roiniță, iar cercetătorii au ajuns la concluzia ca această plantă ar putea reduce stresul, stările negative sau anxietatea.

Este o sursă excelentă de antioxidanți

Potrivit câtorva studii, roinița acționează ca un antioxidant și este eficientă in combaterea stresului oxidativ. Cercetătorii au indicat că planta ar putea ameliora simptomele unor afecțiuni cauzate de stresul oxidativ, cum ar fi:

  • diabetul
  • tulburările neurodegenerative cronice (maladiile Parkinson și Alzheimer)
  • bolile cardiovasculare

Imbunătățește somnul

Potrivit unui studiu mai vechi, roinița impreună cu valeriana ajută la tratarea problemelor de somn și a neliniștii la copii.

Reduce inflamația

Există anumite dovezi că roinița poate ajuta la combaterea inflamației. Autorii unui studiu realizat in 2013 susțin parțial că roinița poate fi folosită in tratarea durerii și a inflamației după o producerea unei leziuni.

Ameliorează simptomele sindromului premenstrual (SPM)

In urma unui studiu la care au participat mai multe adolescente s-a descoperit că roinița poate contribui la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (SPM) și a durerii din timpul menstruației.

Poate ajuta la ameliorarea durerii dentare

Datorită proprietăților sale calmante, roinița poate fi o alegere ideală pentru ameliorarea durerilor de dinți. Specialiștii bănuiesc că acest remediu naturist, pe lângă faptul că are proprietăți calmante, are capacitatea de a reduce inflamația din organism.

Combate infecțiile virale

De asemenea, există dovezi care sugerează ca roinița are proprietăți antivirale. Potrivit unei analize, cercetătorii au analizat proprietățile antimicrobiene asupra infecțiilor cu virusul herpes simplex tip 1 și tip 2. Cercetătorii au indicat că anumite produse care conțin roiniță ar putea fi eficiente in tratarea infecțiilor cu herpes aflate in stadii incipiente.

Herpesul este un virus foarte des intâlnit care provoacă herpes labial, printre alte afecțiuni.

Ajută la relaxarea muschilor

Există, de asemenea, studii care indică faptul ca roinița, datorită efectelor sale antispastice, poate contribui la relaxarea mușchilor netezi.

Roinița poate avea un efect protector împotriva problemelor inimii și ale ficatului

Două mecanisme extrem de studiate ale remediilor din roiniță sunt legate de capacitatea acestei plante de a proteja inima și ficatul. Un studiu¹ pe animale a arătat că uleiul esențial de roiniță poate, de fapt, să scadă valoarea trigliceridelor și, totodată, poate să îmbunătățească sinteza colesterolului în ficat

De asemenea, s-a arătat că inhalarea uleiului esențial de roiniță poate reduce unii dintre factorii care pot duce la o dezvoltare perpetuă a celulelor canceroase hepatice. Uleiurile esențiale se pot inhala respirând direct din recipient sau se pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte și se respiră deasupra acestuia 5 minute.

Roinița poate scădea tensiunea arterială

Un alt beneficiu al remediilor din roiniță are legătură tot cu sănătatea cardiovasculară, oamenii de știință afirmând că planta ar putea fi capabilă să protejeze inima de diverse tipuri de leziuni sau degradări. Într-un studiu² pe animale, realizat în 2016, acestora li s-a administrat un extract din roiniță, care a dus la o reducere a ritmului cardiac și la o scădere a tensiunii arteriale. Când a fost administrată în doze mai mici, a indicat o rezistență față de anumite afectări sau degradări ale mușchiului inimii.

Roinița, un aliat natural cu proprietăți antivirale

Extractul de roiniță ar putea avea un efect antiviral asupra virusului herpes simplex, spun oamenii de știință. Un studiu³ a indicat faptul că uleiul de roiniță împiedică virusul care provoacă herpesul să penetreze celulele. Persoanele care vor să folosească acest remediu din roiniță ar trebui să aplice uleiul diluat pe leziunea cauzată de virusul herpes simplex, cu un bețișor steril de urechi, de trei sau de patru ori pe zi, pentru a obține rezultate.

Roinița poate ajuta în caz de insomnie și alte tulburări ale somnului

Combinația de roiniță cu valeriană poate să ajute la calmarea stărilor de neliniște și la atenuarea unor tulburări de somn, precum insomnia. Oamenii de știință au descoperit în cadrul unor cercetări mai vechi o atenuare cu 70-80% a simptomelor (stări de neliniște, dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit) în cazul copiilor cărora li s-a administrat o doză combinată din cele două plante. 

Atât cercetătorii, cât și părinții copiilor care au participat la studiu au raportat că roinița li se pare o opțiune bună sau chiar foarte bună de tratament, însă chiar și așa, oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida aceste rezultate.

Dacă suferi de insomnie ori îți este greu să adormi, poți să apelezi la un medic fitoterapeut, care îți va da mai multe informații despre remediile cu roiniță. De exemplu, poți bea o cană de ceai de roiniță cu valeriană, înainte de culcare. Sau poți  lua în calcul administrarea unui supliment alimentar pe bază de roiniță și valeriană.

Uleiul de roiniță ar putea fi un aliat și pentru diabetici

Uleiul esențial de Melissa officinalis ar putea ajuta persoanele cu glicemia mare, potrivit unor cercetări in vitro. Savanții au descoperit că uleiul esențial de roiniță a ajutat celulele să consume glucoza. 

Roinița poate trata stările de greață

Având în vedere că are un impact asupra sistemului digestiv, roinița poate să ajute și la ușurarea stărilor de greață. O analiză a mai multor studii efectuate asupra proprietăților roiniței a concluzionat că planta poate fi utilă în tratarea simptomelor gastrointestinale, cum ar fi greața. 

Multe dintre studii, însă, au avut în vedere roinița folosită în combinație cu alte plante medicinale, așa că dacă te confrunți cu stări de greață, întreabă medicul dacă un ceai de roiniță te-ar putea ajuta. În cazul în care medicul îți spune că nu este contraindicat, poți bea o cană de ceai de roiniță la primele semne ale stării de greață.

Cum prepari ceaiul de roiniță?

Taie câteva frunze proaspete de roiniță, evitându-le pe cele îngălbenite, decolorate sau care prezintă urme de mucegai, clătește-le bine și usucă-le cu un prosop de hârtie. Toarnă 250 ml de apă fierbinte într-o cană, peste o lingură de frunze, acoperă și lasă la infuzat pentru aproximativ cinci minute. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înainte de masă. De asemenea, poți prepara ceaiul din frunze uscate, luate de la un magazin naturist. Doar că în acest caz vei lăsa să se infuzeze 15 minute.

Ceai de roiniță – mod de preparare

Oamenii care traiesc la casă și au la dispoziție o grădină ar putea să incerce să cultive roinița. Această plantă se găsește, de asemenea, intr-o varietate de forme, cum ar fi:

  • ceai
  • capsule
  • extract
roinita

Roinița este utilizată in medicina tradițională pentru o varietate de motive, cum ar fi sănătatea sistemului digestiv, vindecarea leziunilor pielii și reducerea ritmului cardiac.

Roinița – efecte adverse

Roinița ar putea provoca urmatoarele reacții adverse:

  • durere de cap
  • reacții alergice
  • greață
  • vărsături
  • dureri la urinare
  • creșterea temperaturii corpului
  • dureri de stomac
  • amețeală

Pentru a reduce efectele secundare, cum ar fi tulburările de stomac, puteți ingera roinița împreună cu alimentele. De asemenea, puteți reduce riscul de reacții adverse consumând mai puțin de 2 grame de roiniță pe zi.

Se recomandă să consumați roiniță doar pentru o perioadă scurtă de timp. O regulă generală prevede să luați o săptămână de pauză dupa fiecare trei săptămâni de utilizare. Nu ar trebui să consumați roinița mai mult de patru luni fără pauză.

Roinița-contraindicații

Ar trebui să discutați cu medicul inainte de consuma roinița dacă luați:

  • medicamente pentru tratarea glaucomului
  • medicamente pentru afecțiunile tiroidiene
  • barbiturice
  • sedative
  • medicamente care influențeaza nivelul serotoninei

De asemenea, trebuie să discutați cu medicul inainte de utiliza roinița dacă:

  • sunteți insărcinată
  • alaptați
  • doriți să administrați roiniță unui sugar sau unui copil sub 12 ani
  • sunteți programați pentru o intervenție chirurgicală

În ceea ce privește interacțiunile medicamentoase, roinița poate avea un efect sedativ dacă este combinată cu alcool, cu tratamente pentru somn fără prescripție medicală sau sedative pe bază de prescripție medicală, cum ar fi clonazepam, lorazepam, fenobarbital și zolpidem.

Roinița poate interacționa și cu alte medicamente, inclusiv:

  • Medicamente pentru tiroidă, cum ar fi levotiroxina
  • Diluanți ai sângelui, precum warfarina sau clopidogrelul
  • Medicamente pentru glaucom, precum  travoprost
  • Medicamente pentru chimioterapie precum tamoxifen și irinotecan.
Shares
Optimized by Optimole