Semne pe care nu trebuie să le ignori într-o relație

Sunt anumite semne pe care nu trebuie să le ignori atunci când ești într-o relație, să le numim semne roșii.

Este vorba despre acele comportamente care ar trebui să vă facă să luați o pauză și care pot indica un patern de comportament.

Un partener care uită când este ziua ta ? Este supărător, dar este acesta un semn roșu ? Nu neapărat. Un partener care uită toate datele importante, ne spune ceva despre cine este și despre ce are valoare pentru el. Motivul din care semnele roșii sunt greu de identificat este acela că alte lucruri merg foarte bine. Pe deasupra, poate fi greu de spus exact ce anume ne face să ne simțim prost.
Psihologii ne spun să fim atenți la comportamentele repetitive și la ceea ce simțim. Mă face acest comportament să mă simt nesigur, neapreciat sau supărat pe voi înșivă ? Dacă răspunsul la această întrebare este da, înseamnă că sunteți pe un teritoriu cu semne roșii. Se spune că semnele roșii sunt mai întâi simțite. Este recomandat să fiți atenți la ce vă spune corpul vostru. Să vedeți unde apare acea senzație, ca de exemplu tensiune în mușchi sau dacă inima o ia la goană. Nu este nevoie să știți exact ce simțiți, ci doar că ceva vă face să nu vă simțiți bine.

În concluzie: dacă un partener vă face să nu vă simțiți bine, este un semn că ceva nu este în ordine. Indiferent dacă acest lucru va însemna un început sau un sfârșit, este important să țineți cont de sentimentele voastre.

1. Se grăbește să ducă relația mai departe

Cunoscut sub numele de ”flamă”, acest semn roșu este despre un partener care spune ”te iubesc” prea repede sau care vrea să vă mutați împreună după a treia întâlnire. Acest tip de relație devine îngrijorător când una dintre persoane încearcă să o manipuleze pe cealaltă ca să devină dependentă. Dacă persoana respectivă spune ”nu pot să trăiesc fără tine” sau caută să vă izoleze cu afecțiunea sa, acestea nu sunt semne bune. Dacă simțiți că vă e teamă de această rapiditate a partenerului, este bine să vedeți de unde vine acea senzație.

2. Dacă spun despre toți foștii parteneri că sunt nebuni

Unele relații se încheie atât de rău încât ne lasă amintiri pentru ani. Dar dacă partenerul nostru ne spune despre toți foștii parteneri că erau nebuni, acesta este un semn roșu. Este posibil ca tocmai el să fi fost problema. Dacă partenerul vostru nu se consideră deloc vinovat pentru eșecul relațiilor trecute, este un motiv să fiți foarte atenți. Logic că dacă veți încheia relația cu ei, veți intra în categoria ”foștilor nebuni”.

3. Sunt răi cu oamenii din servicii

Vestea bună este că acest semn este destul de clar de la început, când n-ați apucat să investiți în relație. Felul în care partenerul vorbește cu oamenii care lucrează în servicii, cu chelnerul sau cu șoferul, vă dă informații despre cum vede structura socială. Vă dă date despre dorința lor de a fi respectați și despre cum se poartă atunci când ajung în poziții de putere. Pe scurt, v-ați simți bine într-o relație cu cineva care se simte bine când se poartă rău cu barmanul ? Dacă nu, comandați un Martini la pachet.

4. Profilul lor de dating nu seamănă cu ce sunt, de fapt

Când ne dorim să ne găsim un partener, scoatem în evidență tot ce e mai bun. Dar este o diferență între a prezenta ce este mai bun la noi și a fi neautentic. Dacă posibilul partener spune că iubește aventura și, de fapt, nu are curaj să meargă decât pe trotuarul asfaltat, acesta nu e semn bun. Nu se cunoaște pe sine ? Sau încearcă să prezinte o variantă idealizată, fiindcă și-ar dori să devină acea persoană ? În ambele situații, diferența dintre ceea ce spune și ce face poate duce la probleme, pe parcurs.

5. Felul în care își exprimă furia vă face să vă simțiți nesigur way they express anger makes you feel unsafe.

Furia este normală dacă sunteți într-o relație, este sigur că veți avea momente în care vă veți dori să tipați într-o pernă. Dar dacă partenerul vostru este atât de furios încât lovește un perete sau rupe lucruri prin casă, au șanse să escaladeze acest comportament în viitor. Pentru că un prost management al furiei poate duce la abuz, acest comportament face parte din seria semnelor roșii. Ar fi bine să încheiați relația cât mai repede.

6. Nu vă ascultă

Nu vorbim despre un partener care uită să cumpere pâine sau care nu-și mai amintește numele unei mătuși. Este vorba despre acele aspecte pe care le împărtășiți partenerului. Ce vă place, tradiții și oamenii care vă completează. Trebuie să vă întrebați cum vă va arăta acest partener grija pentru interesele voastre și pentru lucrurile care vi se par importante. Acest semn roșu, poate deveni galben dacă partenerul vostru se schimbă. Comunicarea este cheia. dacă simțiți că nu sunteți auzit sau văzut, întrebați-vă partenerul. ” Înțelegi, cât de important este pentru mine ?” Dacă acest lucru aduce îmbunătățiri, e ok. E bine să înțelegi că cineva care nu vrea să crească nu merită timpul tău.

7. Vă forțează limitele fizice, chiar și în moduri inocente

Dacă partenerul vostru refuză să nu vă mai gâdile atunci când îi spuneți. Dacă continuă să vă sâcâie cu îmbrățisări, lovituri, gâdilături) chiar atunci când cereți spațiu personal, înseamnă că nu vă respectă limitele. Este bine să vă asigurați că partenerul vă respectă așa cum îi spuneți. Dacă nu, aveți motive de îngrijorare. Dacă un partener vă forțează limitele fizice, este un semn că nu va respecta aceste limite în viitor. E bine să fim parteneri cu oameni care sunt capabili să audă când spunem ”nu” și ”stop” și ne iau în serios.

8. Eziți să-l preziniți prietenilor

Dacă ai emoții când trebuie să-ți prezinți noul partener altor oameni, e normal. Dar dacă gândul de a sta cu toții împreună te face să îți dorești să te ascunzi în baie, este bine să fii atentă. Acest semn roșu nu este ușor de definit, dar este bine să fii atent la sentimentele pe care ai pentru o vreme și să vedeți ce anume vă face să vă simțiți inconfortabil. De ce evitați să prezentați partenerul prietenilor ? Răspunsul va duce la o îngrijorare. Trebuie să vedeți dacă această ezitare vine de la partener sau se datorează nesiguranței tale ? Dacă este așa, trebuie să lucrați la acest aspect.

9. Prietenii voștri nu vor să petreacă timp cu el

Iubirea poate să fie oarbă, dar dacă prietenii tăi nu sunt înnebuniți după noul tău partener, acesta este un test al realității. Psihologul ne sfătuiește să întrebăm oamenii care ne cunosc cel mai bine: ”Ce crezi despre acest om, ai vrea să petreci timp cu el sau nu ? Fii pregătit pentru răspunsuri pe care poate îți va fi greu să le auzi, dar este important să le știi.

10. Te pun la punct, într-un mod foarte stânjenitor

“A fost o glumă” sunt cuvintele magice care șterg insultele. Sarcasmul excesiv, un simț al umorului răutăcios sau glumele care scot în evidență punctele tale slabe, este un fel de a impune puterea într-o relație. Este o mare diferență între cuplurile care se rodează în mod consensual, amuzant și un partener care te face să te simți prost. Dacă îi spui partenerului ”Mă rănești când spui asta” și felul său de a fi nu se schimbă, acest devine un semn roșu care nu trebuie să fie negociabil.

11. Vă manipulează emoțional

Dacă partenerul vostru vă face să nu mai deslușiți realitatea și vă face să vă puneți la îndoială percepțiile prin negare (n-am zis asta) sau prin a vă acuza( ești prea sensibilă). Acesta este nu doar un abuz, dar este un semn foarte greu de identificat. Partenerul îl face pe celălalt să creadă că este de vină pentru toate problemele și îl face să nu-și mai dea seama de probleme. Pentru că această manipulare te poate face să îți pui la îndoială percepțiile, e bine să ceri sprijinul oamenilor care te fac să te simți în siguranță. Un terapeut sau un prieten apropiat ar fi foarte potriviți pentru o discuție despre ceea ce simțiți. Vă veți putea clarifica în ceea ce privește comportamentul partenerului.

12. Dacă judecă prea mult

Dacă partenerul vostru vă judecă cu mici replici agresive, ”cine ești tu?” sau se exprimă în mod rasist, sexist, homofobic, acesta este un semn roșu. Cei care nu se simt în stare sau nu au energie sau resurse să vorbească despre comportamentul ofensiv al cuiva, pot încheia interacțiunea și nu se vor simți bine să explice de ce. Puteți spune ”nu merge așa” și atât. Oamenilor periculoși e bine să nu le dai importanță. Dacă te simți confortabil cu cealaltă persoană, puteți să-i spuneți că pot răni cu comentariile lui și să vedeți dacă este dornic să își corecteze comportamentul. Dacă sunt defensivi și nu vor să evolueze, acesta este un semn roșu.

13. Reacționează rău când sunteți departe de ei

Cu toții am trăit momentele acelea în care ne simțim nebuni de iubire. Dar ce facem când această magie dispare ? Psihologii ne spun că dacă petrecem prea mult timp cu partenerul nostru, ne putem pierde sensul sinelui nostru și sistemele noastre de supraviețuire. Este bine să ne luăm timp pentru noi înșine în relații și să observăm cum răspunde partenerul nostru la aceste pauze. Dacă vă fac să vă simțiți vinovați de asta sau dacă sunt nervoși, este un semn. Înseamnă că nu pot să managerieze disconfortul și sunt posesivi. Partenerul tău se luptă cu propriile nevoi emoționale, ceea ce nu este o crimă. Dar este un lucru cu care trebuie să lucreze dacă își doresc o relație de lungă durată.

14. Te consideră un sprijin pentru probleme mentale sau traume vechi

“Doi oameni care au traume pot să aibă relații bune. ” La fel se întâmplă și cu oamenii cu boli mentale. Oamenii cu traume sau probleme de sănătate mentală pot avea relații bune atunci când sunt cu totul vindecați. Sunt cei doi sunt conștienți de traumele lor sau de problemele de sănătate ? Beneficiază de sprijin, încearcă să se vindece ? Dacă avem nevoie de acest sprijin, ar fi bine să căutăm în grupuri de suport, în întâlniri de lucru sau la un prieten dinafara relației.

Dacă ești la începutul unei relații sau într-o relație stabilă, problemele mentale sau traumele vechi sunt îngrijorătoare, mai ales dacă unul dintre parteneri devine sprijin. Este important să știi asta de la început și să realizezi dacă vei avea energia, răbdarea și stabilitatea necesare pentru a trece prin asta împreună. Nu este doar responsabilitatea ta să faci asta, iar dacă se întâmplă așa, relația va fi foarte dificilă.

15. Se află într-o altă etapă a vieții față de tine

Nu este nimic rău dacă un potențial partener vrea să renunțe la slujbă și să trăiască următorii cinci ani într-o rulotă. Asta dacă și tu vrei același lucru. Dacă ești gata să ai copii și partenerul vrea să stea într-o rulotă, înseamnă că etapele vieților voastre nu sunt aliniate. Este un semn roșu important, fiindcă trebuie să aveți o discuție despre scopurile pe care le aveți și să hotărâți cine va trebui să părăsească rulota.

16. Au nevoie de continuă confirmare

Toți avem o doză de nesiguranță și nu este nimeni vinovat fiindcă se simte nesigur. Dar nu este deloc sănătos să avem nevoie mereu de validarea celorlalți pentru a ne simți iubiți. Un partener care are nevoie mereu de confirmare, pune presiune pe tine și pe relație. Problemele de încredere și codependență nu pot fi rezolvate dinafară. Este important ca partenerul să vrea să crească și să își construiască sentimentul de valoare personală, fie alături de un terapeut. Poate căuta, desigur, și alte forme de sprijin.

17. Nu poate să controleze gelozia

Gelozia nu este un semn roșu în sine, dar felul în care cineva controlează gelozia este un semnal major. În cultura noastră se crede că gelozia poate fi vindecată. Această credință poate duce la complicații. Un partener care verifică telefonul pentru a vedea cu cine vorbești sau care face liste cu persoanele cu care te poți vedea, nu e ok. Toate aceste comportamente strigă ”Rezolvă sentimentul ăsta pentru mine !” Nu poți răspunde decât ”Vindecă-te singur!”.

Shares
Optimized by Optimole