SFATURI SIMPLE PENTRU FERICIRE

​E adevărat că este foarte greu să definim fericirea, ea este diferită pentru fiecare dintre noi, însă anumite studii, cercetări și fapte, ne demonstrează că oamenii își pot ridica această stare de bine în diverse moduri.
Cu sigurantță toți dorim să fim fericiți, iar această stare este chiar ușor de obținut. Trebuie doar să înveți organismul să producă o cantitate mare de hormoni ai fericirii, denumite endorfine.
Acestea sunt capabile să inhibe durerea, diminuând anxietatea și mărind senzația de fericire. Descoperă ce trebuie să faci ca să ai o stare de spirit mai bună și vei putea să profiți din plin de fiecare clipă:
1.    Meditează !
A fost dovedit faptul că persoanele care fac yoga reușesc să reducă stresul și  anxietatea. Fă și tu un exercițiu simplu: Închide ochii și respiră liniștit timp de câteva minute. Încearcă să nu te mai gândești la nimic și vei observa că te vei simți mai bine.
2.    Contabilizează micile bucurii din fiecare zi !
Profesorul Martin Seligman, de la Universitatea din Pennsylvania, a demonstrat că oamenii care își notează seara pe o simplă foaie de hârtie ori într-un jurnal personal trei lucruri bune care li s-au întâmplat în decursul fiecărei zile sunt cu mult mai fericiți decât cei care nu se pretează la astfel de contabilități sufletești. Nu este vorba neapărat despre mari și marcante evenimente. Chiar și zâmbetul radiant adresat ție de către tovarașul de viață pentru că i-ai dăruit o floare poate constitui unul din cele mai benefice lucruri dintr-o zi a săptămânii!
3.    Încearcă mereu ceva nou !
Persoanele care se lasă în voia unor mari / mici aventuri, nu se sfiesc să încerce noi experiențe de viață. Au obiceiul de a se îndepărta zilnic de obiceiurile și tabieturile lor și sunt cu mult mai împlinite decât cele care se lasă în voia rutinei. Acestea sunt concluziile unui studiu științific ce pune, totodat, accentul asupra faptului că lucrurile noi prin care trecem ne mențin mintea trează, stimulând undele cerebrale.
4.    Păstrează în minte fericirile viitoare
Simplul fapt de a anticipa bucuriile viitoare ale existenței reprezintă o sursă sigură de fericire. Știina nu încetează a scoate în evidență că, în tiparul naturii umane, imaginarea unor benefice evenimente din viitor ne poate face extrem de fericiți. Anticiparea unei programate cine romantice sau a unei sărbători apropiate ne aduce sufletul în pragul extazului!
5.    Înconjoară-te de ….albastru!
Cercetatorii de la Universitatea din Sussex au arătat că expunerea cât mai mare la culoarea albastră sprijină „mărirea încrederii în sine, reducerea stresului, și intensificarea simțământului de fericire”. Atunci când albastrul ne înconjoară cu prisosință, undele noastre cerebrale se înscriu în modelul științific consacrat al fericirii. Se pare că această culoare ne optimizeazaă atitudinea față de viața din pricina faptului că strămoșii noștri erau extrem de încântați de albastrul cerului după-amiezii și al inserării, având sentimentul unei zile împlinite și perspectiva unei nopți cu un somn adânc și sănătos.
6.    Pune-ți în față niște țeluri cât mai clare, stabilește obiective !
Psihologul Jonathan Freedman pretinde că oamenii ce nu încetează să-și stabilească niște obiective – pe termen lung sau scurt – sunt mai fericiți dect cei ce nu se gândesc deloc la viitor. Neurologul Richard Davidson de la Universitatea din Winscosin a descoperit că străduința de a urma un țel nu  numai că ne activează sentimentele pozitive, dar ne și suprimă simțămintele negative.
7.    Încetează să-ți aperi punctele de vedere !
Doctorul Deepak Chopra, autor al cărții „The Ultimate Happiness Prescription: 7 Keys to Joy and Enlightenment” (Recomandarile esentiale ale iluminării: 7 căi despre bucurie și iluminare) susține că meninerea unei atitudini neutre în viața de toate zilele este cea mai bună metodă de a-ți menține o perspectivă fericită asupra existenței. „Dacă încetezi să îți aperi punctele de vedere,” spune Chopra, „poți să nu-ți mai risipești 99% din energie, simțindu-te astfel mai fericit.”
8.    Dormi cel puțin șase ore pe noapte !
Un somn neîntrerupt de măcar șase ore și 15 minute pe noapte are darul de a face oamenii foarte fericiți. Aceasta este concluzia unui alt studiu britanic. În cadrul acestei cercetări, li s-a cerut adulților cu vârste cuprinse între 18 si 65 de ani să își evalueze nivelul de fericire pe o scală de la 1 la 5. Cei care obișnuiau să doarmă profund cel puțin 6 ore și 15 minute în fiecare noapte s-au dovedit a fi cei mai fericiți.
9.    Asigură-te că ai cel puțin 10 buni prieteni !
Adulții care declară că au cel puțin 10 prieteni adevărați se simt mult mai fericiți dect cei care se pot lăuda numai cu cinci sau chiar mai puțin autentici amici. Aceasta este constatarea unei cercetări de la Universitatea din Nottingham.
10.    Chiar dacă nu ești, prefă-te că ești fericit !
În pofida unor triste realități, a faptului că esti cumva copleșit de necazuri, dacă îți impui să te simți fericit pari a fi sprijinit să te simți mai bine. Mai multe studii au concluzionat că simplul gest de a zâmbi îi poate face pe oameni să se simtă fericiți.
11.    Găsește-ți un partener de cuplu !
Relatiile noastre cu oamenii importanți pentru noi au un imens ecou asupra stării noastre de fericire ori nefericire. Conform unei cercetări științifice de la Universitatea din Cornell, oamenii care au un partener de viață  sunt mult mai  fericiți decât cei singuri. Chiar și dacă căsnicia lor nu este cu adevărat împlinită, tovarășii de viață tind a se simți mult mai bine decât persoanele ce se resemnează să trăiască în solitudine. Oricum, cu cât este mai strâns atașamentul afectiv reciproc, cu atât mai fericiți sunt oamenii desprinși de singurătate.
Shares
%d blogeri au apreciat: