Sursele esențiale de energie
Dacă îți dorești să dispui de o energie pozitivă, debordantă, molipsitoare, trebuie să fii pregătită să consumi energie. Și timp. Însă experții susțin că aplicarea unor principii de bază îți va îmbunătăți simțitor calitatea vieții.
Energia este un cuvânt pe care îl pronunțăm zilnic și aproape niciodată nu ne referim la factura la lumină sau la panourile solare.
Spunem că X ne transmite o energie pozitivă, ca Y ne-a stors de energie, ca locul cutare avea o energie benefică sau că ora de Pilates ne-a umplut de energie. Însă cel mai adesea ne plângem că suntem lipsite de energie. Că nu avem suficientă pentru a ajunge la acel film, pentru a ieși în oraș sau pentru ne apuca de un proiect nou.
Iar dacă, înainte, persoanele care vorbeau în mod generic despre energii sau vampiri energetici ne trezeau suspiciuni, acum ne e clar că lumina zilei că producem energie folosind drept combustibili aerul, apa și hrana.
Mitocondria, fabrica de energie (la nivel celular) a corpului nostru, transformă intr-un mod foarte ingenios nutrienți precum oxigenul, hrana și lichidele în… energie. Și logic ar fi că, dacă tot dispunem de ea, să și interacționăm cu energia altora, vrând-nevrând (electrizarea cu alte persoane trebuie să aibă și o altă explicație în afară de fibrele sintetice din hainele noastre).
Apoi, la fel de rezonabil ar fi să avem și un câmp energetic/magnetic. Însă cred că ceea ce ar trebui să ne preocupe ar fi să ne adaptăm stilul de viață pentru a produce și dispune de mai multă energie.
Eventual, pozitivă. De aceea, l-am întrebat pe Octavian Guțu, bioenergetician, despre lucrurile care ne ajută să fim pline de vitalitate. „Pentru a acumula energie, unul dintre cele mai importante lucruri este să ai o respirație corectă.
S-a constatat că persoanele care au o respirație profundă (inspirație 4 secunde/expirație 4 secunde) sunt mai longevive decât cele care au o respirație superficială.
Ne extragem energia din apă, hrană, somn, din parfumurile pe care le mirosim etc. Referitor la alimentație, unele alimente ne predispun organismul spre aciditate (precum carnea, lactatele), altele spre alcalinitate (verdețuri, diverse legume, fructe), iar proporția ideală a alimentației ar trebui să fie de aproximativ 80% alcalin și 20% acid.
Însă, dincolo de aerul pe care îl respirăm, hrana de care dispunem sau alți factori de mediu, și starea noastră emoțională joacă un rol foarte important în reglarea pH-ului din corp.
Dacă suntem stresați sau iritați, producem energie care favorizează un mediu acid, pe când dacă nutrim sentimente de iubire, iertare sau pace interioară, naștem energii care produc alcalinitate“ – explică Octavian Gutu.
Respiri, deci exiști
Respiri încă de la prima gură de aer și până în prezentul în care citești aceste rânduri, deci ai putea crede că ai suficientă experiență în acest domeniu încât să știi ce faci. Însă specialiștii mi-au explicat că foarte mulți oameni respiră incorect și, drept urmare, nu își oxigenează suficient organismul.
Desigur, poate fi vorba și despre un mic defect care să obtureze respirația (precum polipii sau o deviație de sept), dar în cele mai multe cazuri este vorba despre autocontrol.
Un studiu al Universității din New Mexico a arătat că persoanele care au participat la un program de opt săptămâni de yoga și meditație au înregistrat o creștere a nivelului zilnic de energie.
Iar un alt studiu realizat de Universitatea din Ohio indică faptul că femeile care practică regulat Hatha Yoga au un nivel cu 41% mai scăzut de citokine interleukina-6 (o substanță corelată cu stresul) decât cele care nu au acest obicei, conform www.sciencedaily.com.
Pentru că yoga se concentrează pe respirație, iar respirația profundă, corectă, dincolo de beneficiile de oxigenare, te aduce în prezent (mintea noastră preferând trecutul sau scenarii din viitor) – așa-zisul mindfulness.
„Sentimentul de mindfullness apare când ne conectăm la respirație, iar asta e cea mai simplă unealta de care dispunem pentru a ne conecta la prezent. Pentru că respirația se întâmplă acum, nu e o activitate din trecut sau viitor. Doar concentrându-ne asupra acestui act spontan și natural putem aduce mintea în prezent, putem opri oscilațiile minții.
Fiecare afecțiune sau stare emoțională pe care o trăim are un impact direct asupra modului în care respirăm.
Când suntem furioși, respirația e superficială, iar când suntem relaxați, devine profundă. Iar o schimbare conștientă a modului în care respirăm ne poate schimba și starea de spirit sau experiența fizică, emoțională sau mentală.
Însă, deși respirația este un gest involuntar care ne ține în viață, nu suntem învățați cum să respirăm. O veche zicală asiatică spune că omul care știe să își controleze respirația nu poate fi controlat de stres“, mi-a explicat Avisek Majumdar, profesor de yoga (www.satyanandayoga.ro).
Și din nou, cred că există un fir roșu al acestei teorii. Cu cât acumulezi mai mult oxigen, cu atât produci mai multă energie. Iar atunci când o ai, nu trebuie să faci economie deloc! Adică poți să alergi prin parc, să înoți sau să mergi la sală pentru a obține chiar și mai multă energie.
Numărul de mitocondrii crește în urma antrenamentului fizic. Ba mai mult, după efort, volumul fiecărei mitocondrii se mărește cu 30%!
„Cercetările arată că oamenii activi fizic sunt mai energici decât cei sedentari. Sportul stimulează și neurotransmitatori precum dopamina, iar asta amplifica nivelul de energie“, spune dr. Patrick O’Connor de la Universitatea Georgia, care a condus un studiu pe această tema.Deci remediul pentru oboseala este mișcarea!
Hidratare & hrană
„Puțini știu că o hidratare deficitară are drept consecință și o stare de epuizare. Deshidratarea încetinește metabolismul și îți consumă energia“, spune dr. Cristina Mirica, consultant nutriție și stil de viață și specialist hidrocolonoterapie la Del Mar Medical Spa.
„Drept urmare, pentru a fi energică, trebuie să-ți amintești să bei apă, nu (doar) băuturi carbogazoase și cafea. Cafeaua are pe moment un efect de energizare, dar contribuie la deshidratare și acutizează sentimentul de oboseală. Există nenumărate studii despre legătura strânsă între ce și cum mâncăm și nivelul de energie pe care îl avem.
O schimbare a dietei deficitare cu una corectă și echilibrată conduce la o schimbare a metabolismului și, implicit, mărește nivelul de energie și amplifică starea de bine“, completează specialistul. Se pare că alimentația pro-energie trebuie să se bazeze pe alimente bogate în substanțe nutritive, dar care nu produc creșteri mari ale nivelului glicemiei, urmate de scăderi la fel de bruște ale acestuia, precum dulciurile.
Concluzie:
Este 9 dimineața și, în timp ce scriu acest articol, îmi beau cafeaua și mă gândesc că am început deja ziua obosită. Oare cum voi face față tuturor provocărilor, întâlnirilor și obligațiilor? Mă gândesc să aplic strategiile recomandate de experți. Dar, vorbind și cu alții, realizez că nu sunt singura care își începe ziua cu un vag sentiment de sfârșire.
Deși am dormit suficient, am mâncat sănătos și chiar am făcut câteva exerciții de respirație. Poate ne aglomerăm cu prea multe sarcini, poate avem așteptări prea mari de la noi înșine.
Mi-ar plăcea să-mi încep ziua cu o oră de yoga, apoi să merg în piață să cumpăr fructe și legume proaspete, iar după ce savurez un smoothie alcalin, să fac o oră de meditație.
Iar apoi să fac o tură de stadion. Însă eu sunt în deadline, deci trebuie să ajung la birou, la manichiură, după care am câteva obligații de ordin social.
Poate o să și citesc câteva pagini înainte să adorm. Ironia sorții e că, cu cât ne alimentăm mai echilibrat, respirăm mai bine și facem mai mult sport, cu atât acumulăm mai multă energie. Dar dacă am face asta în mod regulat, nu ne-ar mai ajunge timpul pentru a ne respecta obligațiile profesionale și viața personală. Deci cred că ar trebui să ne ajustăm așteptările pe care le avem de la noi înșine.
Iar asta ma duce cu gândul la un lucru pe care mi l-a menționat bioenergeticianul: „Există tipul de energie pe care îl producem, însă ne naștem și cu o cantitate de energie ancestrală, pe care o consumăm atunci când am ars deja combustibilul pe care îl aveam la dispoziție.
De exemplu, folosim acea energie când facem efort pe stomacul gol sau când lucram în timpul orelor de somn“.
Bioenergeticianul mi-a spus că acest tip de energie este finit, și asta explică de ce există persoane care, deși au cu un stil de viața sănătos, ajung să fie afectate de boli grave.
Și mi-am amintit de toate diminețile în care am plecat de acasă prea grăbită că să mai iau micul dejun sau de nopțile pe care le-am ars de dragul învățatului, al scrisului sau al distracției.
Nu știu câtă energie ancestrală mi-a mai rămas, sper doar să fi meritat sacrificiul.