Variola- primul virus eradicat de om

În urmă cu 40 de ani, variola devenea primul virus eradicat de om.

Pe 8 mai 1980, membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) declarau la Geneva că “toate popoarele” au fost “eliberate de variolă”. La aproape două secole după descoperirea unui vaccin împotriva acestei maladii, informează Agerpres.

Virusul variolei, al cărui singur rezervor viral este omul, se transmite prin salivă, aerosoli şi, într-o mai mică măsură, prin lenjerie contaminată.

La 10 ani după înfiinţarea OMS în 1948, fosta U.R.S.S. a propus ca omenirea să lupte împreună pentru eradicarea variolei. A declarat Larry Brilliant, un epidemiolog american. “Statele Unite au acceptat imediat”, a adăugat el. A existat atunci “o voinţă publică şi politică”, a subliniat specialistul american. Deplângând totodată “naţionalismul” ce prevalează în prezent în faţa noului coronavirus.

La 40 de ani după eradicarea variolei, maladia respiratorie COVID-19 a paralizat în doar câteva luni lumea întreagă. Ceea ce variola nu a reuşit niciodată. În contextul în care rata ei de mortalitate era de aproximativ 30%. Cauzând peste 300 de milioane de victime doar în secolul al XX-lea.

“Putem să învăţăm multe lucruri de la variolă pentru a le folosi împotriva COVID-19”. Precum importanţa depistării cazurilor, izolarea bolnavilor şi a contactelor acestora, a explicat Rosamund Lewis, coordonatoarea programului anti-variolă din cadrul OMS.

Atunci când OMS a lansat un program intensificat de eradicare în 1967, experţii medicali “mergeau din uşă în uşă” pentru depistarea bolnavilor, a precizat aceeaşi specialistă. Anumite ţări au înţeles în cele din urmă că trebuie alcătuită “o armată de sănătate publică” în faţa COVID-19,”pentru a-i îndemna pe oameni” să monitorizeze cazurile de infectare, a dezvăluit Rosamund Lewis.

Monitorizarea se face prin intermediul unor aplicaţii mobile sau prin apeluri telefonice, bazându-se pe buna-credinţă a oamenilor. Însă OMS a făcut din această iniţiativă unul dintre obiectivele sale principale. Cu atât mai mult cu cât nu există deocamdată un vaccin împotriva noului coronavirus.

Shares
%d blogeri au apreciat: