Vitamina K
Vitamină liposolubilă cu rol în coagulare şi în alte fenomene biologice ca metabolismul proteinelor şi fixarea calciului. Este prezenta sub doua forme naturale filochinona sau fitomenadionui (vitamina K1) şi menachinonele (vitamina K2) . Asimilata din legume verzi (varză, spanac, salată), varză murată este stabilă la căldură, dar sensibilă la lumină, la oxigen şi la mediile alcaline.
O lipsa în vitamina K conduce la hemoragii ce pot da nastere la anemie, tratamentul se face prin administrarea medicamentoasă a acestei vitamine.
Exista un risc cu privire la lipsa acesteia in cantitati suficiente in cazul copiilor prematuri sau hrăniţi exclusiv la sân, in cazul existentei unei absorbtii deficitare provocată de o boală digestivă cronică (boală celiacă, diaree, boală a lui Crohn, ablaţie a ileonului), utilizarea de perfuzii nesuplimentate adecvat, a interactiuni medicamentoase sau în cazul anumitor boli genetice. Reacţiile alergice sunt excepţionale, riscul de hipervitaminoză este mic.
Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi, pe care organismul nostru o stochează în țesuturi grase și ficat. În plus, ea joacă un rol important în sănătatea osoasă și a inimii, de aceea este esențială.
Deficitul de vitamina Kpoate duce la coagularea sângelui și osteoporoză,iar unele dintre simptomele carenței de vitamina K includ vânătăi ușoare,care apar în nas sau gingii,crampe menstruale dureroase,sângerări gastrointestinale,sânge în urină și sângerări excesive de la răni,injecții sau incizii chirurgicale.
Cele mai bune surse de vitamina K sunt:salata verde,spanacul,castravetele,varza de Bruxelles,conopida,pătrunjelul,broccoli,sparanghelul,ceapa verde,ficatul,prunele,ceaiul verde,peștele,ouăle și produsele lactate fermentate,cum sunt brânza și iaurtul.
Iată care sunt funcțiile vitaminei K în organism:
Previne coagularea sângelui
Una dintre funcțiile primare ale vitaminei K este de a preveni coagularea sângelui. De asemenea,vitamina K transportă calciul în organism.
Îmbunătățește sănătatea osoasă
Vitamina K joacă un rol important în organism,deoarece reduce riscul de fracturi osoase,îmbunătățind sănătatea oaselor. Această vitamină mai este deosebit de importantă pentru femeile aflate la postmenopauză.
Carența ei crește riscul de a dezvolta osteoporoză. În plus,persoanele cu cantități adecvate de vitamina K au o densitate osoasă mai mare, în timp ce nivelurile scăzute de vitamina K cresc riscul de osteoporoză.
Scade tensiunea arterială
Vitamina K este bună pentru sănătatea inimii. În primul rând,ajută la scăderea tensiunii arteriale prin prevenirea acumulării de minerale în artere (mineralizare). În al doilea rând,permite pomparea sângelui de la inimă către întregul corp.
Previne cancerul
Vitamina K luptă împotriva cancerului de colon, de stomac, de ficat și de prostată, datorită efectelor sale anticanceroase.