Ziua Internațională a radioului sărbătorită în lume
Într-o epocă marcată de viteza amețitoare a inovațiilor tehnologice și de apariția rapidă a platformelor strălucitoare, una după alta, radioul își începe al doilea secol de activitate ca una dintre cele mai fiabile și utilizate forme de mass-media din lume.
În 2011, propusă de statele membre UNESCO și aprobată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2012, ziua de 13 februarie a devenit Ziua mondială a radioului (WRD)
Radioul contribuie la realizarea obiectivelor sale internaționale prin sprijinirea populațiilor în caz de dezastre climatice, cum ar fi furtunile tropicale și inundațiile. El ajută la diseminarea informațiilor bazate pe fapte, a vocilor ascultătorilor și a emisiunilor radio dedicate.
Tuturor profesioniștilor și voluntarilor din domeniul radioului, de pretutindeni din lume, UNESCO le salută munca zilnică și angajamentul față de viitorul nostru și le oferă o ofertă de sărbătoare.
Oferte de sărbătorire
UNESCO oferă posturilor de radio o experiență de rețea și resurse utile pentru a sărbători ZIua Internațională a Radioului, pe 13 februarie 2025. Acestea pot face schimb de idei, materiale și povești cu un post de radio din altă țară, să împărtășească programe, să propună o coproducție sau să discutate o înfrățire pe termen lung.
Pentru a sprijini posturile de radio să intre în legătură în întreaga lume, UNESCO a pus la dispoziție un formular, pe care posturile de radio îl pot completa, pentru a apărea pe harta globală și pentru a putea fi identificate de posibilii parteneri.
Această hartă este disponibilă, aici:
https://www.unesco.org/en/days/world-radio/map?hub=66636
Formularul care poate fi completat, este pus la dispoziție de UNESCO, pe această pagină:
https://www.unesco.org/en/days/world-radio/register?hub=66636
Pentru a promova Ziua Internațională a Radioului pe rețelele de socializare, puteți utiliza hashtagul #WorldRadioDay
În acest an, Ziua Internațională a Radioului se va concentra pe tema „Radioul și schimbările climatice”
Tema este propusă pentru a sprijini posturile de radio în acoperirea jurnalistică a acestei probleme presante. Tema evidențiază rolul radioului în difuzarea de informații vitale despre schimbările climatice, în amplificarea vocilor care pledează pentru durabilitatea mediului și în promovarea practicilor de protejare a mediului.