Concert Alina Ciolca

Concert extraordinar de muzică vlahă, la Teatrul Național București

3 februarie 2020, ora 20:00, Sala Pictură

Alina Ciolcă & Band

”Întuneric și lumină: incursiuni în cântul vlah de-a nordul și de-a sudul Dunării”

Alina Ciolcă (voce), acompaniată de Adrian Chepa (percuție, bass, drâmbă) și Bogdan Bîngă (chitară electrică), (re)interpretează cântări tradiționale în diferite graiuri românești nord-dunărene. 

Veți descoperi cânturi în aromână, meglenoromână și istroromână, patrimoniu muzical al romanității orientale reunite și reconstituite, redate istoric sub conceptul generic  de „cânt vlah”. 

O unitate în diversitate, relativ necunoscută publicului larg, dacă lăsăm deoparte abordările comerciale și de petrecere.

Alina Ciolcă îi va avea ca invitați pe: cunoscutul artist și cercetător Grigore Leșe,  Ansamblul de dansuri și cântece tradiționale megleno-române „Altona”, Cristian Chiriac (vocea trupei etno-rock Iarba Fiarelor), actrița Anca Constantin. 

Spectacolul va include și lansarea de videoclip a unei piese tradiționale de dragoste meglenoromâne intitulate „Chitu Mila” („Dragă Chitu” în daco-română). 

Clipul a fost filmat în comuna Cerna (jud. Tulcea), unde trăiește singura comunitate compactă de meglenoromâni din țară. 

Repertoriul și punerea în scenă vor ilustra, cu variații de intensități și frecvențe, antiteze și tensiuni tematice revelate în folclorul vlah nord- și sud-dunărean, transfigurări mai luminoase sau mai tenebroase, mereu complementare, ale sufletului omenesc, de la dragoste la gelozie, de la dor la înstrăinare, de la revoltă la împăcare. 

Acompaniamentul inedit și interpretarea vocală care preia, nealterate, elemente de cânt tradițional, vor spune vechi povești muzicale, păstrându-le culoarea regională. 

Dincolo de scopurile culturale, spectacolul  nu se dorește a fi unul elitist. 

La intrarea în sala de concert nu e nevoie de inițiere teoretică,  ci doar de simțire și deschidere pentru o călătorie într-o lume aparte, plină de emoție.

Parteneri media : Radio Seven, Radio România Cultural, Sunete, The Romanian Journal, „Remix” (TVR3), Zile și nopțiAsociația Culturală Flower Power

Biletele pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Teatrului Național București sau on-line, https://www.mystage.ro/spectacole/alina-ciolca–band—intuneric-si-lumina-2225?fbclid=IwAR331zw0W-UUtvyl4khIbZse-cD-ObBpPpFz2NO49tyPRPQHmeXwfXPeiEc

Shares
%d blogeri au apreciat: