Avocatul copilului, sondaj
Noul Board al Copiilor din România. Avocatul Poporului și Avocatul Copilului s-au întâlnit marți într-o primă consultare. S-a discutat despre prioritățile copiilor și rolul Avocatului Copilului în anii următori, pentru ca drepturile copiilor români să fie respectate.
Reprezentanța UNICEF în România și Avocatul Poporului au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru perioada 2020-2022.
“Consultarea cu Boardul Copiilor și Memorandumul semnat cu UNICEF reprezintă pași importanți în direcția funcționării la capacitate maximă a Avocatului Copilului. Structura independentă în cadrul Avocatului Poporului, trebuie să devină un mecanism pe deplin funcțional. Aceasta e creată pentru apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului, inclusiv prin implicarea constantă a copiilor”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului.
Înființat în 2018, Avocatul Copilului este o structură coordonată de un adjunct al Avocatului Poporului.
Ea acţionează în scopul promovării şi protejării drepturilor copiilor. Printre atribuțiile Avocatului Copilului se numără colaborarea cu structurile formale ale copiilor, dar și încurajarea participării la luarea deciziilor care le afectează viețile.
„Pentru a ne asigura că toți copiii se bucură de toate drepturile și că politicile publice sunt construite pe bază de evidențe, este nevoie de o monitorizare permanentă a drepturilor copilului. Avocatul Copilului este un garant al respectării drepturilor copilului și un partener cheie în promovarea participării copiilor, inclusiv prin consultări online și offline. Mă bucur că Boardul Copiilor va lucra îndeaproape cu Avocatul Copilului pentru monitorizarea și promovarea drepturilor copilului”, a declarat Gabriel Vockel, Reprezentant adjunct, UNICEF în România.
UNICEF va acorda suport tehnic pentru ca Avocatul Copilului să devină membru al Rețelei Europene a Avocaților Copilului (European Network of the Ombudspersons for Children – ENOC. UNICEF va susține și creșterea capacității personalului propriu al structurii. Asistența UNICEF va privi inclusiv îmbunătățirea sistemului de înregistrare a petițiilor.
UNICEF și Avocatul Copilului vor colabora și pentru promovarea unei culturi a responsabilității și transparenței instituționale privind respectarea drepturilor copiilor în România.
Peste 1800 de copii și adolescenți și-au exprimat opinia despre rolul Avocatului Copilului prin platforma inovatoare U-Report, utilizată de UNICEF. Rezultatele sondajului sunt disponibile aici https://romania.ureport.in/v2/opinion/1498/.