Asociația Culturală Flower Power finanțată de Fundația Vodafone
Fundația Vodafone România a anunțat câștigătorii rundei de finanțare „Fondul Viață pentru Nou-Născuți” în valoare de 4,5 milioane de lei, destinați renovării, modernizării și dotării cu echipamente medicale.
Asociația Culturală Flower Power a propus spre finanțare în cadrul acestei runde, proiectul ”Prima respirație”, destinat modernizării secției de neo-natologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina.
Proiectul se află pe lista proiectelor câștigătoare !
Proiectele câștigătoare sunt:
- Șansă la viață pentru nou-născuții din Botoșani, Organizația Salvați Copiii România – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani.
- Servicii medicale optime pentru reabilitarea și dotarea cu aparatură medicală modernă a secției de neonatologie a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Fundația Comunitară Banatul Montan – modernizarea compartimentului de neonatologie de nivel Ib a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș.
- Creșterea calității și diversificarea serviciilor medicale prin dotarea Clinicii de Neonatologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova, Asociația Dincolo de Azi – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.
- Bine ai venit pe lume, Asociația Prompt Maternity & Critical Care – modernizarea compartimentului de neonatologie de nivel Ib a Spitalului Municipal Mediaș.
- Prima respirație, Asociația Culturală Flower Power – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Județean de Urgență Slatina.
- Viață pentru Nou-Născuți Mureș, Asociația Cristi Vasiliu – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Clinic Județean Mureș.
Proiectul ”Prima respirație” este destinat modernizării Secției de neo-natologie a Spitalului Județean Slatina
și a apărut din dorința de a rezolva o problemă urgentă a spitalului.
Secția Neonatologie a SJU Slatina funcționează cu 6 medici, toți, specializați în neonatologie.
In ultimii ani, echipa medicala resimte efectul îmbătrânirii si degradării morale a echipamentelor medicale.
Deși secția de neo-natologie a fost reamenajata, dotarea secției a rămas la nivelul anterior acestei intervenții.
Secția are nevoie de îmbunătățiri la nivelul dotărilor, pentru posibilitatea asigurării de monitorizare si supraveghere a noilor născuți.
La nivelul secției de Neonatologie una dintre cele mai frecvente și grave patologii identificate este cea respiratorie, care pentru diagnosticare și urmărire în dinamică a aspectului radiologic pulmonar, necesită folosirea unui aparat de raze X mobil.
Aparatul deținut și folosit are peste 20 de ani vechime, nu are gradul de claritate al aparatelor digitale folosite în secțiile cu acest specific. Acesta se defectează frecvent, reparația necesitând perioade îndelungate din cauza lipsei pieselor. Aparatul existent nu prezintă un grad de siguranță sporită în exploatare.
Folosirea sa este absolut necesară în diagnosticarea corectă a nou-născuților cu patologie respiratorie, abdominală, sindrom malformativ, etc.
De asemenea, dată fiind conformația nou-născuților care în mod natural au o greutate mică, este necesar un grad mare de claritate pentru investigarea acestora.
Totodată începând cu luna aprilie 2020 a fost inițiat un procedeu medical nou, respectiv inserarea de catetere venoase centrale percutante la nou-născuții tratați în Terapia Intensivă iar aceste device-uri nu pot fi vizualizate decât cu aparat digital de raze X mobil.
La nivelul Secției de Neonatologie, există un Compartimentului de Terapie Intensivă. Acolo, sunt tratați, frecvent, prematuri cu detresă respiratorie care necesită intubație și ventilație mecanică, ventilație non-invazivă. Monitorizarea în dinamică a evoluției bolii pulmonare se face, obligatoriu, prin radiografie cardio-pulmonară.
În Spitalul Județean Slatina se nasc, în fiecare an, un număr mediu de 1500 – 1600 nou născuți, mamele provenind atât din Județul Olt, cat si din Județele Vâlcea si Teleorman.
Peste 25% din nou-născuţi sunt prematuri. Ei necesită îngrijire medicală la Terapie Intensivă și examinări paraclinice de specialitate.
Din cauza lipsei educației specifice, o parte importantă din populația județului Olt (448 268 persoane), mai ales locuitorii din mediul rural (peste 60%) nu acordă atentia necesară situației medicale a femeii gravide.
Astfel, sporește incidența apariției sarcinilor premature sau a noilor născuți cu dificultăți la naștere, efectele psihologice ale pierderii unui copil nou-născut fiind, după cum se știe, devastatoare.
În aceste condiții, o mai bună capacitate de dignosticare și intervenție pentru acești nou-născuti, previne, la nivel social, fenomenul de neîncredere în actul medical, care conduce, adesea, la lipsa de interes față de prevenție.
Medicii se confruntă, însă, cu imposibilitatea de a oferi un diagnostic corect nou-născuților cu patologie respiratorie, abdominală, sindrom malformativ, etc. Deși sunt calificați pentru a folosi aparatură de înaltă tehnologie, acest tip de aparatură nu există în secție.
Având în vedere că un aparat de radiologie mobil este imperios necesar, au fost inițiate o serie de demersuri pentru achiziționarea sa, care au rămas, până acum, fără rezultat.
Proiectul ”Prima respirație” are ca obiectiv soluționarea acestei probleme, prin dotarea secției de neonatologie cu aparatură performantă.
Proiectul va asigura achiziționarea unui echipament modern necesar activității de diagnosticare și urmărire în dinamică a aspectului radiologic pulmonar.
Aparatul de radiologie digital mobil va înlocui echipamentul deținut de Spitalul Județean De Urgență Slatina, echipament care are a depășit vechimea de 20 de ani.
Obiectivele proiectului ”Prima respirație”:
Obiectiv general: Optimizarea actului medical si sporirea gradului de siguranța al nou-născuților prin facilitarea accesului personalului medical la o tehnologie de înalta performanță.
Obiectiv specific: Optimizarea actului medical prin dotarea secției de neonatologie cu aparatura care să permită îngrijire medicală și examinări paraclinice de specialitate.
Asociația Culturală Flower Power mulțumește sponsorului, Fundația Vodafone România !
Detalii despre proiect și etapele acestuia, veți putea afla și de pe website-urile noastre www.as-cult-flowerpower.info, www.scenariica-nfilme.online