10 semne importante că nu te alimentezi cu apă

Ne plac multe băuturi, fie că sunt aromate, fructate, spirtoase dulci și savuroase. Însă atunci când ți-e sete, nimic nu se compară cu un pahar cu apă. 

Iar dacă te recunoști în semnele relatate mai jos, să știi că e cazul să te alimentezi de urgență cu H2O.

1. Ți se usucă gura

Poate părea o chestie evidentă, însă dacă atunci când ți-e sete te alimentezi cu băuturi dulci, problema se poate chiar acutiza. În schimb, apa hidratează membranele mucoaselor gurii și ale gâtului și le mențin nivelul de umiditate.

2. Ai pielea uscată

Pielea este cel mai mare organ, iar o piele uscată e unul dintre primele semne de deshidratare severă. Lipsa de apă duce la o transpirație săracă ce nu poate ajuta corpul să elimine toxinele acumulate pe parcursul zilei. De asemenea, consumul de apă previne și apariția acneei.

3. Îți este foarte sete

Sunt mai multe stadii ale setei, însă cea mai acută poate fi comparată cu trezirea într-o stare de mahmureală. Alcoolul deshidratează puternic organismul care trimite cu semnale luminoase strigăte de ajutor către creier.

4. Îți simți ochii uscați

Probabil că până acum ți-ai dat seama că privarea organismului de apă are mult mai multe consecințe decât un gât uscat. Deshidratarea duce la înroșirea ochilor și uscarea lor până la stadiul de a rămâne fără lacrimi.

5. Te dor articulațiile

Cartilajele și discurile dintre vertebre sunt alcătuite din 80% apă. Iar lichidul primordial este o necesitate absolută pentru menținerea flexibilității acestor țesuturi moi. Păstrându-ți organismul hidratat te poți asigura că aceste cartilaje pot absorbi șocul mișcărilor bruște.

6. Îți scade masa musculară

Precum și alte țesuturi, mușchii sunt alcătuiți în cea mai mare parte din apă. De aceea e indicat să te hidratezi înainte, în timpul dar și după antrenamentul fizic. Astfel vei reduce nivelul inflamației și vei preveni febra musculară.

7. Te simți obosită și letargică

Atunci când corpul este deshidratat, el împrumută apă din sânge. Iar un sânge „deshidratat” se traduce într-o oxigenare deficientă la nivelul întregului corp. Lipsa de oxigen la rândul ei poate provoca o stare de letargie și de oboseală, aparent nemotivată.

8. Ai probleme digestive

Când ești deshidratată, corpul tău poate crede că îți este foame și îți poate trimite semnalele greșite. De asemenea, trebuie să ții cont că întreg sistemul tău digestiv are nevoie de apă pentru a-ți menține integritatea și flexibilitatea mucoaselor și membranelor.

9. Îmbătrânirea prematură

Cantitatea de apă pe care corpul nostru o reține în mod natural scade odată cu înaintarea în vârstă. Iar asta înseamnă că, pe măsură ce trec anii, trebuie să ne mărim porția de apă în mod conștient. Și cu cât e îmbătrânirea prematură mai evidentă pe exterior, cu atât mai mult organele noastre vitale sunt afectate de acest factor.

10. Ai citit până aici și nu ai băut apă

Indiferent că ești la birou, la sală sau la film, trebuia să ai o sticlă de apă la îndemână tot timpul, cu atât mai mult dacă ai dat click pe acest articol. Sunt șanse mari să-ți fi trecut deja prin cap că nu bei suficientă apă. Și să ai dreptate!

Shares
Optimized by Optimole
%d blogeri au apreciat: