Alimente bune și rele pentru creier
Unul dintre principalele deziderate ale omului modern este de a avea o minte ascutiță, o memorie bună și o capacitate mare de concentrare. Sănătatea creierului depinde de mai mulți factori, printre care se numără și alimentația.
Există o serie de “alimente-minune” care asigură o bună dezvoltare și funcționare a creierului. Unul dintre ele este fasolea neagră, o bogată sursă de proteine, magneziu și acid folic, fiind bună nu doar pentru creier, ci și pentru sistemul circulator și sănătatea inimii. Conform unor studii efectuate pe șoareci, fasolea neagră poate atenua unele efecte produse de boala Alzheimer.
Fasole neagră
Ceaiul de mușețel este de asemena bun pentru creier. Este știut faptul ca, în anotimpul rece, din cauza scăderii expunerii la lumina solară, putem avea dificultăți de concentrare și chiar probleme cu somnul. Ceaiul de mușețel ne ajută să rămânem concentrați pe parcursul zilei și să ne odihnim bine noaptea.
Ceai de mușețel
Persoanele în vârstă care suferă de lipsa vitaminei D manifestă o degradare a funcțiilor cognitive. Acest lucru poate fi combătut prin consumul regulat de ouă, în special gălbenușul, care conține nutrienți cu rol în protejarea creierului.
Ouă
Grăsimea de pe abdomen nu afectează doar osătura spatelui, ci și sănătatea creierului, deoarece cauzează depuneri de grăsime în vasele de sânge, unele dintre aceste vase având rolul de a alimenta creierul. Fructul de avocado, de exemplu, conține grăsimi sănătoase care au rolul de a curăța vasele de sânge și de a conferi senzația de sațietate timp de mai multe ore.
Avocado
Somonul sălbatic (nu cel de crescătorie) este de asemenea bun pentru creier. Conținutul său ridicat de Omega-3 ajută la îmbunătățirea memoriei. Un efect similar îl au și nucile crude. Un alt aliment care îmbunătățește memoria este brocoli, fiind bogat în vitamina K.
Alte alimente importante pentru buna funcționare a creierului sunt roșiile cherry, afinele, sfecla roșie, spanacul, ceaiul verde și turmericul.
Somon sălbatic
Există și alimente care, dimpotrivă, afectează funcționarea creierului, uneori ducând până la declin mental. Unul dintre acestea sunt brioșele din comerț. O brioșă conține aproximativ 400 calorii și este plină de fructoză, zahăr și uleiuri hidrogenate care fac rău creierului și afectează memoria.
La fel de nocive sunt și sucurile acidulate din comerț, în special cele cu aroma de citrice. De asemenea, așa-zisele băuturi răcoritoare fără zahăr afectează memoria și capacitatea de concentrare.
Deși tonul este considerat un aliment sănătos, consumarea acestuia în exces poate afecta buna funcționare a creierului, deoarece prezintă un conținut ridicat de mercur. Nici sosul de soia nu este mai prejos, deoarece conține o doză mare de sare.
Hipertensiunea cauzată de consumul crescut de sare poate afecta circulația sangvină către creier, afectând astfel puterea de concentrare și memoria.
Plăcintele congelate sunt un alt aliment nociv pentru creier, deoarece majoritatea dintre ele au un conținut ridicat de uleiuri hidrogenate. Nici înghețata și nici pizza congelată nu sunt bune, datorită conținutului ridicat de grăsimi, care are ca efect epuizarea mentală.
Conform unor studii efectuate de Jama Neurology, cartofii prăjiți cresc riscul de Alzheimer, datorită blocării arterelor cu grăsime. Gogoșile sunt și mai periculoase, datorită combinației fatale între zahăr și grăsimi saturate conținute de către acestea.
Probabil că toți am auzit poveștile conform cărora alcoolul omoară celulele creierului. Nu este o exagerare. Conform unui studiu publicat în The BMJ, chiar și un consum moderat de alcool (6-9 băuturi pe săptămână), pot deteriora creierul, inclusiv atrofia hipocampului.
În concluzie, pentru a avea o minte ascuțită și multă sănătate, este recomandat consumul de alimente cât mai naturale și evitarea celor procesate, care au un conținut ridicat de zahăr și grăsimi.