Cruzimea din spatele ouălor cu cifra 3

Știai că ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini ținute în cuști, fără acces la lumină naturală și aer curat, unde spațiul alocat unei găini este similar cu mărimea unei coli A4?

Aceste condiții sunt, pentru găini, factori de stres care le declanșează comportamente agresive. 
            
Acestea se ciugulesc reciproc, provocându-și răni care le predispun la boli infecțioase și, în urma cărora, unele păsări sfârșesc în agonie. 

Spațiul minim care îi revine unei găini într-o cușcă este de 600 cm², o dimensiune similară cu a unei foi A4, ceea ce este insuficient pentru ca aceasta să-și poată întinde aripile. 

Din această cauză găinile suferă, adesea, de boli osoase precum osteoporoza, iar cantitățile mari de antibiotice care le sunt administrate, duc la apariția unor bacterii adaptate numite „superbugs” (cu rezistență multiplă la antibiotice).

De asemenea, exploatarea păsărilor în cuști, față de alte sisteme de exploatare, favorizează cel mai mult apariția unor boli infecțioase precum salmoneloza.

Sistemul în care au fost crescute găinile îl puteți descoperi căutând codul alfanumeric de pe cofraj sau de pe ou. Prima cifră indică condițiile de creștere: 3 – baterii îmbunătățite; 2 – hale la sol; 1 – free range; 0 – ecologic.

În cartea „De ce mâncăm animale”, Jonathan Safran Foer face următoarea descriere pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine viața unei găini într-o cușcă:

„Imaginează-ți că pășești într-un lift înghesuit, atât de înghesuit încât nu poți să te întorci fără să-l lovești (și să-l vezi) pe cel de alături. Liftul este atât de aglomerat că te trezești că nu mai atingi podeaua cu picioarele. Acest lucru e binevenit, fiindcă podeaua înclinată e făcută dintr-un grilaj metalic care îți taie pielea de pe tălpi. După o vreme, pe cei din lift nu îi va mai interesa binele grupului. Unii vor deveni violenți; alții vor înnebuni. Câțiva, lipsiți de hrană și speranță, vor deveni canibali. Nu există răgaz, nici alinare. Niciun tehnician nu vine să repare liftul. Ușile se vor deschide o singură dată, când viața ta se va apropia de final și vei porni într-o călătorie către singurul loc mai rău decât acesta.”

Găinile sunt ființe sociabile și curajoase, sunt jucăușe și protectoare și, la fel ca orice ființă de pe acest Pământ, își doresc să trăiască o viață în pace, fără suferință. 

Asociația F.R.E.E. face apel la toți românii care iubesc și respectă animalele:

Fiecare dintre noi avem puterea de a alege dacă vom contribui la suferința animalelor. Evitarea ouălor cu cifra 3, de la găini ținute în cuști, este unul dintre cele mai mărunte gesturi pe care le putem face pentru a descuraja cele mai cumplite practici de creștere a păsărilor.

Dacă vă aflați printre cei care nu susțin abuzul găinilor din ferme, vă invităm să distribuiți aceste informații și să accesați website-ul inițiativei România fără cuști pentru a semna petiția prin care cerem companiilor din România să oprească aprovizionarea cu ouă marcate cu cifra 3.

Shares
%d blogeri au apreciat: