Cele 10 caracteristici ale unei relații sănătoase

1. Evoluează cu o viteză confortabilă

Relațiile bune se dezvoltă la o viteză care le convine ambilor parteneri. E normal să vrei să petreci timp cu cineva, dar este important ca amândoi să fiți de acord cu viteza la care relația evoluează. Într-o relație sănătoasă, nu te simți grăbit sau presat sau copleșit.

2. Încrederea

Ai încredere că partenerul tău nu va face nimic să te rănească sau să distrugă relația. În relațiile sănătoase, partenerii au încredere unul în altul și nu pun la îndoială intențiile sau susținerea partenerului. Partenerii își respectă intimitatea și nu își fac teste de loialitate.

3. Sinceritatea

Simți că poți spune adevărul și că poți fi sincer, fără să îți fie teamă de cum va răspunde cealaltă persoană. Într-o relație sănătoasă, ai curajul să vorbești despre viața și sentimentele tale și nu este necesar să ascunzi lucruri. Chiar dacă nu îi place ce spui, partenerul va reacționa la veștile mai puțin bune, într-un mod respectuos.

4. Independența

Simți că ai libertatea de a petrece timp înafara relației. Cealaltă persoană înțelege pasiunile și faptul că ai relații cu prieteni, familie și colegi de serviciu. Nu este necesar ca cealaltă persoană să fie implicată în toate domeniile vieții tale. Independența înseamnă libertate pentru tine, dar și libertate pentru partenerul tău, în aceeași măsură.

5. Respectul

Apreciezi opiniile și convingerile partenerului și persoana acestuia. Te simți confortabil atunci când fixezi limite și ai încredere că cealaltă persoană le va respecta. Ei te apreciază atunci când ai rezultate, îți susține munca și visurile și te apreciază.

6. Egalitatea

Relația este echilibrată și fiecare dintre voi faceți același efort pentru succesul ei. Nu lăsați preferințele unuia dintre parteneri să domine. Puteți ajunge la compromis atunci când nu vă doriți același lucru. Simțiți că nevoile, dorințele și preocupările voastre sunt la fel de importante ca și cele ale partenerului. Uneori poate puneți mai mult (bani, timp, suport emoțional) decât partenerul și vice-versa, dar în final, simțiți că este echitabil și că sunteți egali.

7. Amabilitatea

Sunteți grijulii și empatici unul față de altul și vă oferiți confort și suport. Într-o relație sănătoasă, cealaltă persoană va face lucruri care știe că vă fac plăcere. Amabilitatea trebuie să fie în ambele sensuri, înseamnă să oferi și să și primești. Ai compasiune pentru cealaltă persoană și pentru lucrurile de care îi pasă.

8. Asumarea responsabilităților

În acțiuni și în ceea ce spui, eviți să dai vina pe celălalt și admiți că și tu poți greși. Poți să îți ceri scuze când ai făcut o greșeală și continui să faci schimbări pozitive pentru binele relației. Poți să-ți asumi responsabilitatea pentru cuvintele și impactul pe care cuvintele tale sau comportamentul tău le-au avut, chiar dacă au fost neintenționate.

9. Conflicte sănătoase

Discutarea cu respect a diverselor situații și confruntările nu sunt acuzații. Conflictul este normal și face parte din relații. În orice relație apar dezacorduri și este chiar ok să fie așa. Conflictul sănătos înseamnă să recunoști problema care l-a cauzat și să te adresezi respectuos, înainte ca acesta să escaladeze. Nimeni nu trebuie să țipe sau să fie agresiv în timpul unei discuții în contradictoriu.

10. Distracția

Vă place să petreceți timp împreună și scoateți la iveală ce aveți mai frumos unul, altuia. O relație sănătoasă trebuie să vă facă să vă simțiți fericit și relaxat. Puteți să vă relaxați, să râdeți și să fiți voi înșivă. Relația nu vă face să vă închideți. Nicio relație nu e însă distracție 100%, dar momentele plăcute trebuie să fie mai multe decât cele neplăcute.

Shares
Optimized by Optimole