Transformă trezitul devreme într-un obicei

Fie că îți place sau nu, a fi productiv pe timpul zilei este o necesitate pentru majoritatea persoanelor. Prin urmare, dacă te străduiești să devii matinal, vei observa că îndatoririle tale zilnice vor fi mai ușor de realizat.

Creează-ți o rutină plăcută de dimineață


Probabil că dacă te gândești la o persoană matinală îți imaginezi pe cineva care sare din pat, merge la sală, face duș, ia micul dejun și își face patul, totul în timp pentru a ajunge la fix la serviciu. Chiar dacă există și astfel de persoane, pentru alții este copleșitor un program atât de încărcat încă din primele câteva ore ale zilei. O alternativă este să te trezești cu 1-2 ore înainte de a fi nevoit să pleci de acasă, pentru a avea timp să îți începi dimineața în ritmul tău. Păstrează-ți un moment pentru a mai sta puțin în pat dacă ai nevoie, bea o cafea, ascultă niște muzică, fă-ți o mască de față, orice te face să îți începi ziua plăcut. În acest fel, în fiecare dimineață te vei trezi cu gândul că ai ceva plăcut de făcut.

Culcă-te cu 5 minute mai devreme în fiecare seară până ajungi la durata de somn potrivită


Având în vedere că avem nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, iar obiceiul de a te trezi devreme nu este ușor de preluat, fără a pierde din timpul necesar de odihnă, încearcă să te culci treptat mai devreme. Dacă seară de seară te culci cu 5 minute mai devreme, în mai puțin de două săptămîni vei câștiga o oră în plus de somn.

Nu te uita pe telefon în primele 30 de minute după ce te-ai trezit


Lumina de la ecranul telefonului este foarte obositoare pentru ochi, mai ales dacă este primul lucru pe care îl vezi de dimineață. Mai mult, odată ce începi să te uiți la mesaje, mailuri, notificări, vei pierde o bună parte din timpul pe care l-ai putea folosi într-un mod mai productiv.

Transformă trezitul devreme într-un obicei


Ar trebui să te trezești la aproximativ aceeași oră în fiecare dimineață, chiar și în weekend, mai ales dacă abia te acomodezi cu noul program. Așadar, odată ce îți intră în reflex să te trezești la o anumită oră, nici nu te vei mai gândi la cât de greu este să fii matinal. Dar, pentru a crea acest reflex ai nevoie de puțină disciplină la început.

Fă rost de o sursă de lumină naturală imediat, dacă este posibil
Dacă ai o sursă de lumină naturală dimineața, îți va fi mult mai ușor să intri în ritm. Însă, cum iarna soarele cu siguranță răsare după ce te trezești tu, încearcă să devii matinal pe timpul verii, pentru a te putea obișnui, până în anotimpul următor, cu rutina aceasta.

Învață să spui „nu’ pentru a avea timp de odihnă


Este destul de greu să păstrezi un orar de somn strict dacă mai mereu apar lucruri care să îți strice programul. Fie că este vorba de o ieșire târzie cu prietenii, un alt episod din serialul tău favorit sau niște muncă în plus, învață să spui „nu’ atunci când te simți copleșit. Desigur că din când în când vei face excepții, dar nu îți pierde voința de a menține o viață ordonată.

Programează-ți mai multe lucruri care să te bucure în timpul săptămânii
O lipsă de motivație generală te poate determina să îți dorești să petreci mai mult timp dormind. Așadar, pentru a combate acest efect, adaugă mai multe preocupări plăcute în programul tău săptămânal cu scpul de a te păstra pozitiv și energic.

Eliberează-ți diminețile de activități neplăcute


Nu îți aglomera diminețile cu multe activități stresante și neplăcute, fiindcă acest lucru te va face să amâni trezirea pentru a-ți evita responsabilitățile. Prin urmare, pregătește-te pentru ziua următoare aranjându-ți de seara hainele de serviciu sau sală, gătindu-ți prânzul și făcându-ți ordine prin casă. Pe această cale, nu te vei mai trezi presat de timp și vei putea să îți începi ziua într-o notă pozitivă.

Shares
Optimized by Optimole