Vitamine pentru ochi

​Complexul de vitamine B, aliatul unei vederi bune


Odată cu înaintarea în vârstă, vederea începe să se deterioreze treptat, însă o dietă adecvată și suplimentele alimentare pot să prevină instalarea afecțiunilor oculare, conform specialiștilor. Iată care sunt cele mai bune vitamine pentru ochi, ce nu ar trebui să îți lipsească din dieta zilnică!


Vitamina A, esențială pentru ochi sănătoși


Înaintarea în vârstă, suprasolicitarea ochilor (statul la calculator și la televizor multe ore, cititul la lumină slabă, etc.) și soarele îți pot provoca neplăceri mari cu timpul, de aceea este obligatoriu să asiguri organismului tău vitaminele necesare pentru o vedere bună. Vitamina A are un rol important pentru sănătatea oculară: ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină, previne apariția cataractei și a sindromului de ochi uscați, având rol protector.


Consumă regulat alimente bogate în această vitamină, cum ar fi: ouă, lapte, ficat și alte organe interne. Pune accent pe legume și fructe de culoare galbenă, potocalie sau verde (morcovi, ardei, cartofi dulci, dovleac, mango, piersici, pepene galben, spanac, broccoli).

​Vitamina C – printre cele mai importante vitamine pentru ochi


Și vitamina C este importantă pentru sănătatea ochilor, deoarece protejează cristalinul și previne formarea anumitor afecțiuni (cataractă, glaucom, etc). Persoanele care au o meserie suprasolicitantă din punct de vedere fizic, care se confruntă des cu stări stresante, fumătorii inrăiți, consumatorii de alcool sau medicamente în exces trebuie să își asigure o cantitate de vitamina C mai mare. Prin urmare, pe lângă alimentele ce au în compoziția lor această substanță (citricele, macesele, cătină, căpșuni, varză kale, coacăzele, kiwi, verdețuri, conopidă, roșiile), trebuie să administreze și suplimente alimentare.


Vitamina E are rol de protectie


La fel ca și celelalte vitamine recomandate pentru ochi, vitamina E protejează ochii de procesele distructive care apar de-a lungul timpului, dar și de efectele nocive ale soarelui. Doza zilnică de vitamina E ar trebui să fie de 12-15 mg și o poți procura din alimente precum acestea: migdale, nuci, alune, semințe de floarea-soarelui, uleiuri vegetale (ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de migdale, etc.), ceapa, roșii, broccoli, avocado, măsline, papaya.


Complexul de vitamine B, aliatul unei vederi bune


Printre cele mai importante vitamine pentru ochi se numără și cele din complexul B (B2, B6, B9, B12), fiecare având rolul ei.
Vitamina B2 ajută ochii să se adapteze la lumină, atenuează oboseala oculară și mărește acuitatea vizuală. O poți găsi în carne, ouă, organe interne (ficat, rinichi), produse lactate, produse din cereale integrale.
Vitamina B6 reglează tensiunea oculară și protejează canalele oculare. O găsești în alimente precum păstăi, carne, produse lactate și din cereale integrale.


Vitamina B9 este utilă în cazul deficiențelor de vedere. Așadar, dacă ai astfel de probleme de sănătate de acest tip, consumă carne, lapte, nuci și multe fructe.
Vitamina B12 are rol protector pentru ochi și se găsește în carne, ficat, ouă, pește și produse lactate, în special.


Acestea sunt cele mai importante vitamine pentru ochi și au un rol esențial pentru menținerea sănătății oculare. De aceea,  este bine să consumi alimente ce le au în compoziție, pentru a evita instalarea prematură a anumitor afecțiuni.

Shares
%d blogeri au apreciat: